Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tiesitkö? Suussa voi piillä hoitoa vaativia terveyshaittoja, vaikka reikiä ei olisikaan!

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 25.5.2018
|
Muokattu: 1.4.2022
Moni hoitaa huolellisesti hampaitaan, mutta unohtaa suussa olevan paljon muutakin tärkeää. Onneksi ienterveydestä huolehtiminen on helppoa ja oman suun kokonaistilan voi tarkastuttaa helposti hammaslääkärin vastaanotolla. Kaupallinen yhteistyö.

Videolla Oralin erikoishammaslääkäri Juha Oittinen kertoo parodontiitista.

Vaikka hammastarkastuksessa ei löytyisi reikiä, voi suussa piillä muita hoitoa vaativia terveyshaittoja. Näistä yleisimpiä ovat erilaiset iensairaudet eli hampaiden kiinnityskudosten tulehdustilat, kuten pinnallinen ientulehdus eli gingiviitti sekä hampaan kiinnityskudoksen syvempää tuhoa aiheuttava parodontiitti.

"Moni pelkää tutkimusten ja hoidon olevan kivuliaita ja viivyttelee vastaanotolle hakeutumista. Huoli on kuitenkin täysin tarpeeton", kertoo Oralilla työskentelevä erikoishammaslääkäri Juha Oittinen.

Esimerkiksi parodontiitin toteamisen apuna käytetään Oralilla täysin kivutonta ja nopeaa, kotimaiseen keksintöön perustuvaa Periosafe-entsyymitestiä.

Terve suu on tärkeä

Vaikka suun terveyden mielletään usein koskevan vain suuta, esimerkiksi parodontiitilla on yhteyksiä myös yleisterveydentilaan.

Omasta suusta kannattaa todella pitää huolta.

"Tutkimuksissa on todettu parodontiitin yhteys sydän- ja verisuonitauteihin sekä mm. diabetekseen. Lisäksi matala-asteinen tulehdustila suussa voi olla riskitekijä esimerkiksi keinonivelpotilailla tai reumaa sairastavilla henkilöillä. Myös aivoinfarktiriski saattaa kasvaa", Oittinen toteaa.

Näin ollen on syytä pitää hyvää huolta hampaiden lisäksi myös ikenistä puhdistamalla myös hammasvälit, käydä säännöllisissä tarkastuksissa ammattilaisten luona ja hoitaa mahdolliset tulehdukset ajoissa kuntoon.

!(https://mainos.sanoma.fi/oral1 )

Hoito palauttaa hymyn

Hurjista uhkakuvista huolimatta ei syytä huoleen kuitenkaan ole, vaikka omasta suusta tutkimuksissa esimerkiksi parodontiitti paljastuisikin.

"Parodontiitti on hyvin yleinen sairaus, ja hoidolla voidaan vaikuttaa sairauden kulkuun yleensä hyvin", rauhoittelee Oittinen.

Parodontiitin tärkein hoito on plakin eli bakteerimassan sekä hammaskiven mekaaninen poisto. Vaike-ammissa tapauksissa käytetään tarvittaessa lääkehoitoa ja tehdään ienleikkauksia. Potilaan omahoito kotona on myös erittäin oleellista.

"Kun suuta hoidetaan hyvin, ei parodontiitti eli hampaiden kiinnityskudosten tulehdus pääse jatkossa villiintymään, eikä vakavampia haittoja kehity ja sairaus saadaan kuriin", Oittinen jatkaa.

Omasta suusta kannattaa siis todella pitää huolta. Ja kun suun sisällä on kaikki hyvin, on myös helppo hymyillä ulospäin.

Katso myös: