Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Valmentaja kulkee voimistelijan rinnalla

Teksti:
Anu Kylvén
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 17.12.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Suomalaiset urheiluseurat eivät pyörisi ilman vapaaehtoisia valmentajia. Terhi Anttinen valmentaa teini-ikäisiä tyttöjä telinevoimistelun saloihin.

Tamperelainen Terhi Anttinen, 38, on valmentanut telinevoimistelijoita Tampereen Voimistelijoissa viisi vuotta. Nuorempana Anttinen voimisteli itsekin.

"Valmentajan pitää osata kulkea voimistelijan rinnalla, mutta sopivasti taustalla. Valmentaja tukee, kannustaa ja kiukkuaa. Hyvä valmentaja osaa myös ottaa voimistelijan palautteen vastaan", Anttinen sanoo.

Vapaaehtoinen valmentaminen sitoo, sillä salille on tultava useamman kerran viikossa. Terhi Anttinen tekee kolmivuorotyötä syöpäosaston sairaanhoitajana. Harjoitusten vetovuorot ja aikataulut hän sumplii päävalmentajan kanssa työvuorojensa mukaan.

"Teen tätä rakkaudesta lajiin. Telinevoimistelu on selkeästi minun juttuni. Valmentamisen lisäksi ehdin harrastaa vain kaupassa käyntiä", hän nauraa.

Anttinen valmentaa yhdessä ammattivalmentajan kanssa 11−16-vuotiaiden tyttöjen ryhmää. Ryhmä harjoittelee viisi kertaa viikossa, jopa kolme tuntia kerralla.

"Meillä on iloinen 14 teinin ryhmä. Tytöt ovat hauskoja tuossa iässä."

Harjoitusten aikana Anttinen kiertää katsomassa ja ohjaamassa. Joskus yksi voimistelija saa enemmän valmentajan aikaa, kun hän opettelee uutta ja tarvitsee paljon apua. Seuraavalla kerralla on toisen vuoro.

"Raskaan työpäivän jälkeen tuntuu toisinaan rankalta lähteä salille, mutta perillä mieli muuttuu. Nuorten kanssa puuhatessa tulee hyvä mieli. Näen, kuinka tytöt kehittyvät, ja on motivoivaa huomata, että itse kehityn valmentajana. Kun saan uusia ideoita, tuskin maltan odottaa, että pääsen testaamaan niitä käytännössä."

Telinevoimistelun harrastajien määrä kasvaa koko ajan. Koko maassa on yli 7 600 telinevoimistelevaa tyttöä ja naista. Kilpatasolla harrastavia on heistä noin 1 250.

Lähteet: Suomen Voimisteluliitto