Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Valitse sopivin matkavakuutus

Teksti:
Piia Väisänen ja Heidi Hänninen
Asiantuntija:
Vakuutusasiantuntija Kirsi Katainen, LähiTapiola sekä Rantapallo.fi
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 24.4.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Korvaako matkavakuutus urheiluvammat? Pitääkö lapsille ottaa omat matkavakuutukset? Riittääkö kotivakuutus lomamatkalla? Seuraavat vinkit auttavat sopivan matkavakuutuksen valinnassa.

Matkavakuutus takaa huolettoman loman, sillä se korvaa, jos matkalla tapahtuu jotain ennakoimatonta. Jotta vakuutus sopii juuri sinun tapaasi reissata, kannattaa valintavaiheessa miettiä omia matkustustottumuksia. Jos matkustat harvemmin kuin kerran vuodessa, voi yhtä matkaa varten hankittava vakuutus antaa riittävän turvan. Sen sijaan matkan tai pari vuodessa tekevä hyötyy jatkuvasta vuosivakuutuksesta.

Matkavakuutuksen hinnan lisäksi kannattaa pohtia sen sisältöä, kestoa ja rajoituksia. Samalla on syytä harkita, tarvitseeko matkalle myös matkatavaravakuutuksen. Jos matkalla on mukana muutakin kuin pelkät rantasandaalit, esimerkiksi kallis tietokone ja järjestelmäkamera, matkatavaravakuutuksen hankkiminen kannattaa.

Lisäksi on hyvä selvittää, millaisia vahinkoja muut vakuutuksesi, kuten kotivakuutus ja henkilövakuutus jo korvaavat. Muut vakuutukset eivät kuitenkaan anna yhtä kattavaa turvaa kuin matkavakuutus, joka on syytä hankkia varsinkin Euroopan ulkopuolelle matkustettaessa, mutta sitä suositellaan myös Euroopassa. Kelalta saatava eurooppalainen sairaanhoitokortti on hyvä lisä, mutta se korvaa sairaanhoitokuluja vain suppeasti eikä kata esimerkiksi ambulanssilennon kuluja vakavissa sairaustapauksissa.

Kannattaa myös tarkistaa, sisältyykö luottokorttiisi tai esimerkiksi ammattiliiton jäsenyyteen automaattisesti matkavakuutus ja onko niiden antama turva riittävä. Joissain luottokorttien tai ammattiliittojen matkavakuutuksissa saattaa olla esimerkiksi korvauksille euromääräinen yläraja tai niihin ei välttämättä saa hankittua laajennusta riskialttiita lajeja varten.

Matkavakuutus korvaa monenlaisia tapaturmia ja sairauksia, mutta ei kaikkea. Ennen matkaa on hyvä miettiä, millaisia aktiviteetteja on luvassa. Joidenkin urheilulajien, kuten laitesukelluksen tai kiipeilyn, parissa tulleiden vammojen korvaamisesta on syytä neuvotella vakuutusyhtiön kanssa etukäteen.

Matkavakuutukset ovat voimassa myös kotimaassa. Useimmat vakuutusyhtiöt ovat asettaneet selkeät maantieteelliset rajat, joiden ulkopuolella vakuutus astuu voimaan. Useimmiten matkan tulee suuntautua vähintään 50, 75 tai 100 kilometrin päähän kodista. Lisäksi matkavakuutuksessa on yleensä määritelty ajallisesti, kuinka pitkän reissun ajan vakuutus on voimassa. Tyypillisimmillään aika on pisimmillään 45 vuorokautta tai 3 kuukautta. Tätä pidemmästä matkasta on sovittava vakuutusyhtiön kanssa etukäteen.

Lasten kanssa matkustavia helpottaa se, että vakuutetun mukana matkustavat lapset ja lastenlapset kuuluvat useimmiten aikuisen matkavakuutuksen piiriin. Lasten ja lastenlasten ikärajat vaihtelevat vakuutusyhtiöittäin eli nekin kannattaa tarkistaa ennen matkaa.

Myös nuorisolle on tarjolla erilaisia matkavakuutuksia. Nuorisovakuutusten ikärajana on useimmiten 28 vuotta.

Tyypillisimmät matkavakuutukset

  • Matkustajavakuutus: Korvaa matkasairauksista ja -tapaturmista aiheutuvia kuluja sekä matkan keskeytymisen ja peruuntumisen kuluja.
  • Matkatavaravakuutus: Kattaa matkatavaroiden varkaustapaukset, rikkoutumiset ja myöhästymiset.
  • Matkavakuutus yksittäiselle matkalle: Harvoin matkustavalle.
  • Jatkuva matkavakuutus: Useamman kerran vuodessa matkustavalle.

Lisää aiheesta