Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Alexandra Sarpalehto vastaa mielellään Veera Elomaan ja muiden uusien keräilijöiden kysymyksiin. Työpaikan hyvä henki välittyi heti uusille työntekijöille.

”Yhteishenki on parasta mitä meillä on” – HOK-Elanto siirsi ravintolaväkeä ruokakauppoihin

Teksti:
Satu Savela
Kuvat:
Sanna Liimatainen
Julkaistu: 20.3.2020
|
Muokattu: 28.1.2021
Kun koronavirus sulkee ravintoloita, HOK-Elannossa ohjataan apukäsiä ketterästi sinne, missä niitä tällä hetkellä eniten tarvitaan – ruoan verkkokauppaan.

12 rullaa vessapaperia. Kilo jauhelihaa. Nuudeleita. Ravintolatyöntekijä Veera Elomaa kerää toista päivää asiakkaiden tilauksia isoihin ostoskärryihin Kartanonkosken Alepan verkkokaupan keräilyhallissa.

Hyllyt notkuvat tavaraa, ja lisää tuodaan tauotta lastauslaiturin kautta.

Kun koronavirus pakotti HOK-Elannon sulkemaan pääkaupunkiseudun ravintoloita, yritys siirsi ravintolatyöntekijöitä sinne, missä on tällä hetkellä huutava pula apukäsistä – ruoan verkkokaupan pariin.

Yksi uusista verkkotilausten keräilijöistä on juuri Elomaa, jonka vakituinen työ on Mummotunnelin karaokebaarissa.

”Esimieheni sanoi, että nyt hän Veera lainaa sinua”, Elomaa nauraa. Asiakkaiden tilausten keräily vaatii tarkkuutta ja on mukavaa vastapainoa omalle vakituiselle työlle ravintolassa.

Elomaalla on vasta toinen lainapäivä lopuillaan, mutta jo nyt hän tietää, mikä on työssä erilaista.

”Täällä ei ole asiakkaita, eikä meteliä. Mutta yhtä kivoja työkavereita täällä tuntuu kyllä olevan.”

Tee töitäs laulellen

Vakavasta tilanteesta huolimatta naurua varastohallissa riittää.

Elomaan kanssa keräilytehtäviin tuli samaan aikaan kaksi kollegaa Mummotunnelista, ja lisää ravintola-alan ihmisiä saapuu ensi viikolla, noin parikymmentä näihin tehtäviin.

”Olimme tosi iloisia, ettei saatu lomautuslappua, vaan päästiin töihin”, Elomaa iloitsee.

Alepan verkkokaupassa vakituisesti työskentelevät Elina Wiik ja Alexandra Sarpalehto ovat tehneet viime viikot pitkää päivää. Heistä on upea juttu, että ravintoloista saadaan lisäapua.

Uusien tekijöiden perehdytys on nopeaa, ja Wiik sekä Sarpalehto vastailevat mielellään uusien työkavereiden kysymyksiin.

Elomaa myöntää, että välillä meinaa mennä hermo, jos ei heti löydä etsimäänsä tuotetta.

”Mutta onneksi nämä ihanat tyypit auttavat heti.”

Myös Wiik ja Sarpalehto kehuvat oman työpaikkansa ilmapiiriä, työkaverit ovat ehdottomasti parasta tässä työssä.

Kaveria ei jätetä pulaan

Tilanne on uusi ja outo kaikille, ja HOK-Elanto tekee päivittäin töitä yhdessä erilaisten haasteiden ratkaisemiseksi.

HOK-Elannon toimitusjohtaja Veli-Matti Liimatainen on todella tyytyväinen siihen, että yrityksen toimivat suhteet mahdollistivat nopeat liikkeet.

Kun työmäärä kaupan puolella kasvoi nopeasti, ja samaan aikaan kysyntä ravintolapuolella laski voimakkaasti, oli aika nopeille päätöksille.

”Tässä tilanteessa toisaalla oli pulaa henkilöstöstä ja toisaalla taas henkilöstöä ilman työtä. Arvojemme mukaan pidämme huolta henkilöstöstämme. Kysyimme tietysti myös henkilöstön mielipidettä. Ratkaisu oli lopulta helppo”, kertoo Liimatainen.

Hän kehuu vuolaasti sitä, miten kaikki hok-elantolaiset eri toimialoilla ja tehtävissä ovat tarttuneet tähän uuteen haasteeseen.

”Yhteishenki on loistava – kaveria ei jätetä pulaan. Arvostan tätä suuresti.”

Työ, jolla on merkitystä

Hallitus linjasi viime viikolla, että ruokahuollon parissa työskentelevät ovat yhteiskunnan kannalta kriittisiä työntekijöitä.

”Kyllä se tuntuu hyvältä, että tekee työtä, jolla on merkitystä”, Wiik sanoo. On tärkeää, että ikäihmiset ja karanteenissa olevat saavat ruokansa turvallisesti. Mutta yhtä asiaa työntekijät toivovat asiakkailta.

”Se hamstraus saisi kyllä loppua. Erityisesti vähävaraiset ihmiset kärsivät, jos viimeisenä jää valikoimiin jäljelle vain kalliimpia tuotteita”, naiset miettivät.

Työvuoro Kartanonkoskella jatkuu pitkälle iltaan. Peräti 30 keräilijää ja 20 kuljettajaa pitävät yhdessä työvuorossa huolen siitä, että tilaukset toimitetaan turvallisesti asiakkaiden kotioville.

Vinkkejä poikkeukselliseen arkeen