Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

MLL:n asiantuntija: ”Jos pinnaa kiristää, lähde pienelle happihyppelylle!”

Teksti:
Kirsi Hemanus
Kuvat:
Getty Images
Julkaistu: 20.3.2020
|
Muokattu: 28.1.2021
Monen perheen arki on nyt poikkeusoloissa haastavaa, mutta yhteiset pelisäännöt auttavat arjen pyörittämisessä.

Poikkeusolosuhteet sanelevat nyt monien perheiden arkipäivää. Lapset käyvät koulua etänä, ja moni vanhempi tekee etätöitä kotona. Henkireikänä toimivat harrastukset ovat tauolla. Miten kaikki tämä saadaan toimimaan?

”Jos kaikki ovat koko ajan kotona, pinna saattaa kyllä välillä kiristyä. Jos lomautukset ja irtisanomiset osuvat omaan perheeseen, päälle tulevat vielä taloudelliset huolet”, sanoo Mannerheimin Lastensuojeluliiton ohjelmajohtaja Marie Rautava.

Lasten etäopiskelun ja vanhempien töiden yhteensovittaminen voi olla aluksi hankalaa, ja siitä seuraa stressiä koko perheelle.

”Jokaiselle päivälle olisi hyvä tehdä lukujärjestys. Aamutakissa ei kannata koko päivää viettää, vaan yrittää toimia kuten tavallisestikin.”

Päivän rytmittäminen, lounastauot ja yhteiset välitunnit lasten kanssa ovat hyviä ideoita.

Ole armollinen itsellesi

Varsinkin pääkaupunkiseudulla moni perhe asuu ahtaasti, eikä kaikille perheenjäsenille välttämättä löydy omaa työpöytää tai tietokonetta. Rautava sanoo, että sekä itselle että lapsille on hyvä olla armollinen. Kaikki ei voikaan sujua kuten normaalissa arjessa.

Pinna varmasti kiristyy jossain vaiheessa kaikilla, ja varsinkin nuorilla, jotka eivät pääse tapaamaan kavereita.

”Tieto- ja pelikoneet ovat helppoja välineitä viihtymiseen ja yhteydenpitoon, mutta niiden parissa ei ole hyvä viettää liikaa aikaa.”

Marie Rautava muistuttaa, että Suomen tilanne on ainakin vielä melko hyvä. Meillä ei ole ulkonaliikkumiskieltoja, kuten joissakin muissa maissa. Ulkoilu on monelle pelastus.

”Voi lähteä kävelylle tai olla ihan vaan pihalla. Kadullakin mahtuu kävelemään turvavälin pitäen. Happihyppely auttaa, jos hermot kiristyvät.”

Nauti yhteisestä ajasta

Kotona on hyvä käydä läpi pelisäännöt, ja yhteisessä perhepalaverissa motivoidaan kaikki noudattamaan ohjeita.

On ymmärrettävää, että tilanne voi silti harmittaa ja myös pelottaa. Kannattaa muistuttaa itselleen ja lapsilleen, että tilanne on väliaikainen. Jonain päivänä palataan taas normaaliin.

”Kaikille ajatuksille ja tunteille on hyvä antaa tilaa”, Rautava muistuttaa. Tilanteessa voi nähdä myös paljon hyvää.

”Nyt on kerrankin aikaa olla lasten kanssa enemmän, kun harrastukset ovat tauolla. Tilanne ruokkii myös luovuutta. Opimme kompromissien tekoa ja tunteiden säätelyä. Nuoria voi motivoida muistuttamalla, että ilmastonmuutoksen kannalta poikkeusolosuhteista on hyötyä.”

Apua on saatavilla

Vaikeimmassa asemassa ovat yksinhuoltajaperheet, maahanmuuttajat sekä erityistä tukea tarvitsevat lapset. On myös lapsia, joille turvallisin paikka arkipäivässä on koulu.

”Jos arvelee, että naapurustossa on lapsi, jolla ei ole kaikki hyvin, on viisasta käydä kysymässä, että miten voisi auttaa”, sanoo Rautava.

Apua ja tukea voi saada myös esimerkiksi MLL:n piirien lastenhoitopalvelusta ja tukihenkilötoiminnasta,eri järjestöiltä, sosiaalipäivystyksestä, 112:sta tai turvakodista.

MLL:n Lasten ja nuorten puhelin ja netti päivystää joka päivä, www. nuortennetti.fi Vanhempainpuhelin ja netti tarjoaa tukea vanhemmille, www.vanhempainnetti.fi

MLL:n Lasten ja nuorten puhelin ja netti päivystää joka päivä, www. nuortennetti.fi Vanhempainpuhelin ja netti tarjoaa tukea vanhemmille, www.vanhempainnetti.fi

Vinkkejä kotoiluun ja etäpäivien ruokahuoltoon