Liika suola voi näkyä ulkonäössä – Helppo kasvisvinkki auttaa

Kärsitkö turvotuksesta? Syypää voi löytyä maustehyllyltä. Ota kasvikset apuun!

Mies suu auki iloisena, takana oleva lapsi on peittänyt miehen silmät omenalla ja tomaatilla.
Mies suu auki iloisena, takana oleva lapsi on peittänyt miehen silmät omenalla ja tomaatilla.
Teksti: Emmi Maaranen
Kuvat: Getty Images
9.8.2025 | Päivitetty 12.8.2025

Lämpimällä säällä tekee mieli ottaa rennosti myös syömisen suhteen. Ehkä tulee grillattua makkaraa ja sipsipussi tarttuu kaupasta mukaan tavallista herkemmin.

Jatkuva liiallinen suolankäyttö ei ole hyväksi, mutta onko paha homma, jos vain kesälomalla suolaa tuli käytettyä normaalia reippaammin?

Ei se hyväksikään ole, laillistettu ravitsemusterapeutti Marja Vanhala ODL Liikuntaklinikalta sanoo. Kesäloma kestää kuitenkin usein kuukauden.

”Kuukausi on jo melko pitkä aika. Varsinkin, jos on suolalle herkkä – osalla meistä nousee herkästi verenpaine suolankäytöstä.”

Vanhala toppuuttelisi runsasta suolankäyttöä erityisesti silloin, jos on sydän- tai munuaissairauksia tai käytössä on verenpainelääkitystä.

Verenpaineongelmat yleistyvät iän myötä. Nuoret kestävät liiallista suolansaantia vanhempia ihmisiä paremmin.

”Vaikka perusterveellä verenpaine nousisi kesällä suolankäytön takia, se luultavasti myös tasoittuu loman jälkeen”, Vanhala sanoo.

Turvotus on liiallisen suolansaannin oire

Saamme jo valmiiksi liian paljon suolaa, Vanhala kertoo. Suositus päivittäiselle suolansaannille on korkeintaan 5 grammaa päivässä.

”Naiset saavat suolaa 1,5-kertaisesti yli saantisuosituksen, ja miehillä suolansaanti on miltei kaksinkertainen suositukseen nähden.”

Suolaa tulee erityisesti lihavalmisteista sekä leipä- ja maitotuotteista kuten juustoista. On vaikea arvioida, paljonko suolaa todella saa: esimerkiksi lounasbuffetissa on lähes mahdotonta arvioida, kuinka paljon lautasella on suolaa.

Liiallisella suolankäytöllä voi olla monenlaisia seurauksia – ja ne voivat näkyä seuraavana päivänä jopa naamasta.

”Esimerkiksi turvotus on oire, joka seuraa liiallista suolansaantia herkästi. Toinen nopea oire on tietysti jano”, Vanhala sanoo.

Verenpaineen nousu puolestaan on salakavalaa – korkea verenpaine kun ei yleensä oireile millään tavalla.

Pitkäaikainen liiallinen suolankäyttö lisää riskiä esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksiin.

”Runsas suolankäyttö voi lisätä myös mahasyövän riskiä ja kalsiumin erittymistä virtsaan”, Vanhala kertoo.

Jatkuva kalsiumin erittyminen virtsaan voi alistaa muun muassa munuaiskiville.

Vaihda grilliin terveelliset vaihtoehdot

Ei kesäisestä herkuttelusta tarvitse kuitenkaan kokonaan kieltäytyä – ei haittaa, jos vaikkapa elokuisena viikonloppuna grillaa antaumuksella makkaraa ja halloumia.

”Päivittäinen vastaava ruokavalio alkaa kuitenkin käydä terveyden päälle”, Vanhala sanoo.

Grilliin voi valita myös vähäsuolaisia ja siten terveellisempiä vaihtoehtoja.

”Esimerkiksi halloumjuustoa on olemassa vähäsuolaisempana. Makkaroista puolestaan on saatavilla vaihtoehtoja, joissa on Sydänmerkki.”

Lisäksi grilliin voi laittaa esimerkiksi broileria, kalaa ja maustamatonta tofua. Herkkusienet ovat oiva valinta grilliin, kunhan jättää pois pekonin ja tuorejuuston.

”Tuotteet kannattaa maustaa itse, jolloin suolan määrää on helpompaa säädellä. Esimerkiksi kala kannattaa suolata vasta paistamisen jälkeen, jolloin suolaa tarvitaan vähemmän, kun se ei imeydy koko tuotteeseen”, Vanhala vinkkaa.

Sitruuna ja tomaatti korostavat muita makuja. Kun niitä käyttää maustamiseen, myös suolaa tarvitaan vähemmän.

Jos valmistaa vaikka kesäistä fetasalaattia, salaatin suolaisuuteen voi vaikuttaa myös liottamalla fetajuuston ja oliivit vedessä.

Kasvisten käytöllä liiallista suolaa vastaan

Ylipäätään Vanhala suosittelisi syömään kesäisin paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä.

”Vihannekset ja marjat ovat kesäisin parhaimmillaan. Jos niitä syö reippaasti, normaalia suurempi suolansaanti ei ole niin haitallista. Vihannekset ja hedelmät kun lisäävät kaliumin saantia ja sitä kautta vaikuttavat positiivisesti verenpaineeseen.”

Kasvikset voivat siis osittain kumota liiallisen suolan huonoja terveysvaikutuksia. Kaliumilla on verenpainetta alentava vaikutus.

Grillimakkara ei ole niin suuri pahe, jos sen kaverina syö salaattia ja kasviksia. Sipsejä himoava voi korvata sipsit esimerkiksi naposteluporkkanoilla ja kurkkutikuilla.

Mikään terveysteko sipsien syöminen ei ole, mutta sipseissä on mainettaan vähemmän suolaa, Vanhala kertoo.

”Tavallisissa perunalastuissa on suolaa ehkä 1,3–1,5 prosenttia. Joissakin leivissä on lähes yhtä paljon suolaa.”

Kannattaakin tutustua ruokien tuoteselosteeseen ja katsoa suolan määrä. Hyvä määrä suolaa sipseissä on alle 1,5 prosenttia, Vanhala sanoo. Syöty määrä kuitenkin vaikuttaa siihen, paljonko sipseistä saa suolaa.

Linssisipsit voivat tuntua terveysvaihtoehdolta vähemmän rasvan vuoksi, mutta niissä on tyypillisesti selvästi enemmän suolaa kuin tavallisissa perunalastuissa.

Pitääkö helteellä nauttia suolaa?

Kesään ja suolaan liittyy myös väite, että hellepäivinä kannattaa nauttia suolaa. Onko väitteessä perää?

"Jos syö normaalisti, yleensä saa tarpeeksi suolaa hellepäiviäkin ajatellen”, Vanhala sanoo.

Tarve suolalle voi kuitenkin kasvaa, jos ruoka ei ole maistunut kuumuuden takia tai on urheillut kovasti. Silloin voi olla järkevää nauttia vaikkapa natriumpitoista juomaa kuten Vichyä. Tavallisissa kivennäisvesissä suolaa ei ole.

”Samoin jos työskentelee pitkään kuumuudessa, vaikkapa raksalla, suolaa saattaa tarvita enemmän”, Vanhala sanoo.

Myös hikoilun määrä vaikuttaa siihen, kuinka paljon suoloja menetetään. Jos on taipumusta voimakkaaseen hikoiluun, suolatasapainosta on tärkeää huolehtia.

Kuitenkin normaalina hellepäivänä suurimmalle osalle riittää janojuomaksi ihan tavallinen vesi, Vanhala tiivistää.