Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin valitset sopivat sukkahousut

Teksti:
Kaisa Virtanen ja Yhteishyvän toimitus. Artikkelia on päivitetty 12.5.2016.
Kuvat:
123RF
Julkaistu: 19.4.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Sukkahousuissa riittää valinnanvaraa. Miten löydän oikean kokoiset sukkahousut, ja mitä tarkoittaa denier? Lue tietopaketti ennen ostoksilla käyntiä.

Kun valitset sukkahousuja, ota huomioon:

Oikea koko? Jos puntaroit kahden koon välillä, suurempi on turvallisempi valinta. Etenkin jos olet pitkä, saat sukkahousuille pituutta.

Haluatko sukkahousuilta muotoilevuutta? Sukkahousut voivat olla myös esimerkiksi vyötäröä litistävät. Muotoilevuus lisää yleensä sukkahousun hintaa.

Materiaali? Sukkahousujen ja stay up -sukkien materiaalina käytetään eniten polyamidi-elastaanisekoitteita. Paksuissa, talvella pidettävissä sukkahousuissa on myös puuvilla-, villa- tai bambuviskoosia.

Millaisia kenkiä käytät? Kärki- ja kantavahvikkeet lisäävät sukkahousujen kestävyyttä, mutta eivät sovi avonaisten kenkien kanssa. Pistokkaita käytettäessä liukuestepohjaiset sukkahousut estävät jalkoja liukumasta jalkineissa.

Hinta-laatusuhde? Sukkahousuissa ja sukissa pätee nyrkkisääntö: mitä kalliimpi, sitä laadukkaampi. Parin euron sukkahousut eivät ole yhtä laadukkaat kuin 20 euroa maksavat. Kalliimpien sukkahousujen lanka ja neulos ovat pehmeitä, eivätkä raavi tai kutita ihoa.

Denier kertoo kuinka peittävät sukkahousut ovat

Denierluku (den) kertoo sukkahousun tai sukan langan paksuuden.

Sukkahousujen denierit ovat

  • hyvin ohuet: 7–10 denieriä
  • ohuet tai melko ohuet: 10–20 denieriä
  • ohuehkot tai läpikuultavat: 20–40 denieriä
  • hyvin vähän läpikuultavat tai läpinäkymättömät: yli 40 denieriä.

Ohuet, ihonväriset sukkahousut ovat juhlava valinta. Arkikäyttöön sopivien sukkahousujen denierluku alkaa 20:stä. Yleensä paksummat vaihtoehdot kestävät paremmin kuin ohuet sukkahousut.

Sukkahousujen erilaiset neulokset voivat aiheuttaa sen, että saman denierluvun sukkahousut tuntuvat eripaksuisilta.

4 vinkkiä: Näin saat sukkahousut kestämään pidempään

  1. Jalat on hyvä pitää kunnossa, kantapäät ilman kovettumia ja varpaankynnet lyhyinä, jotta ne eivät raavi sukkahousuja rikki.
  2. Jos sukkahousut ovat olleet pitkään paketissa, niiden elastaanikuidut ovat voineet kuivua. Silloin sukkahousut voivat mennä rikki jo ensimmäisen käyttökerran aikana. Jotta näin ei kävisi, uudet sukkahousut ja stay upit on hyvä kastella ja antaa kuivua ennen ensimmäistä käyttökertaa. Jos sukkien kasteluun ei ole aikaa, niitä voi venyttää varovasti ennen pukemista ja antaa kuivuneille kuiduille pituutta.
  3. Noudata pesuohjeita.
  4. Varo pukiessa, ettei sukkahousuihin tule langanvetoja sormuksista tai kynsistä.

Lisää aiheesta