Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kiilto ja pitsi – syksyn kaksi glamourin tuojaa.

Sesonkivaatteet talviteloille? Säästä ainakin nämä trendivaatteet ensi vuoteen

Teksti:
Kaisa Virtanen
Kuvat:
SOK
Lähde:
Artikkelin pohjana ovat Copenhagen Fashion Week -näytökset sekä Sokoksen naisten muodin ryhmäpäällikkö Mari Virin haastattelu
Julkaistu: 10.3.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Muoti ei muutu merkittävästi tästä talvesta ensi talveen. Silti asujen yleisilmeeseen tulee pieni muutos. Nappaa itsellesi vinkit, joilla päivität asusi muodikkaaksi.

Suorat linjat säilyvät

Vaatteiden linjat ovat suorat, vain maltillisesti vartalon ääriviivoja korostavat. Toisaalta myös ylisuuria vaatteita on tarjolla. Esimerkiksi takit ovat pitkiä ja suuria, joihin voi kietoutua. Kittanamaisen, kapeat takit eivät palvelisikaan, koska alle pitäisi mahtua väljät sisävaatteet.

Suosi sinistä, kokeile vihreää

Sinisen sävyt säilyvät edelleen värikartoissa. Kirkkaimmat siniset on korvattu syvillä, tummilla sävyillä.

Punaisista tärkeimmäksi nousevat viinin-, ketsupin-, tiilen- ja puolukanpunaiset sävyt. Ruskea väriperhe näkyy lähinnä kamelin-, minkin- ja nudensävyinä.

Vihreät ovat selvässä nousussa. Metsän- ja pullonvihreä sekä khaki ovat tärkeimmät vihreän vivahteet. Siniseen taittuva vihreä eli petrooli on jälleen ajankohtainen.

Valkoisille ennustetaan myös tärkeää roolia. Suomen epävakaissa säissä vaaleat housut eivät välttämättä ole menestys syksyn loskassa, mutta valkoisen vivahteita voi käyttää pieninä määrinä sisävaatteissa. Muodikkaimmat valkoiset ovat pehmeitä: luu, kerma ja helmi kärjessä.

Leijonankeltainen tuo piristystä talven värikarttoihin.

Rouheita kankaita, ruutuja ja eläinkuoseja

Kalanruototweed ja liituraita tuovat klassisen kosketuksen syksyn vaatteisiin.

Nahkavaatteet jatkavat vielä muodissa. Nyt niihin yhdistetään tekoturkista, villatweediä tai vaikka pitsivaate.

Eläinkuosit, nuo klassikot, ovat jälleen muodin kärkeä. Kissakuoseja löytyy takeista, puseroista ja mekoista.

Ruutukuoseista tärkeimpiä ovat hentojen viivojen muodostamat ruudut ja vastakohtaisesti isot, näyttävät ruudut. Näin jokainen voi valita rohkeutensa ja omiin mittasuhteisiinsa sopivan vaihtoehdon.

Kankaiden kiiltävät sidokset tuovat glamouria arkeen. Meleeratut neuleet ja kankaat sekä erilaiset struktuuripinnat taas antavat eloa.

Panosta yksityiskohtiin

Näyttävät kaulukset tuovat painopistettä ylävartaloon. Sitä tehostaa ryhdistävä hartialinja, joka on saatu aikaan maltillisilla toppauksilla.

Ylipitkiä hihoja löytyy niin puseroista kuin neuleistakin. Ne saavat helposti lainavaate-vaikutelman, joten ylipitkiä hihoja kannattaa harkita tarkkaan. Lyhyt ihminen korostaa niillä lyhyyttään. Pitkät, mannekiinimaiset voivat leikitellä tällä trendillä.

Syksyn ja talven kylmyys ei ole hyytänyt suunnittelijoita, koska monissa vaatteissa on avara pääntie, syvä V on suosikki.

Kietaisuvaatteet, jakut, hameet ja mekot, antavat pehmeän linjan ja naisellisen tyylin.

Toispuoleisuus näkyy vaatteiden yksityiskohdissa: helmoissa, olkapäillä tai jakkujen kiinnityksissä.

Puseroiden ja mekkojen hihoissa on usein trumpettimalli.
Puseroissa ja mekoissa on usein niin sanottuja kurkistusaukkoja, joiden ansiosta katse kiinnittyy aukkopaikkaan. Samalla se keventää vaatetta. Juhlavaatteissa aukko on usein selässä. Joissakin tapauksissa aukkoon on upotettu pitsiä lisäämään juhlavuutta.

Leveitä lahkeita, paljaita nilkkoja

Muodikkaimmat housut ovat ylhäältä väljät ja leveälahkeiset, joko täyspitkinä tai nilkat paljaaksi jättävät. Rohkeimmat yhdistävät niihin hieman polvien yläpuolelle ulottuvan mekon. Tämä muoti sopii pitkille.

Trikoopuserot korvataan nyt paitapuserolla tai poololla. Poolo on omiaan henkilölle, jolla on pienet rinnat ja napakka leukalinja.

Lisää aiheesta