Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Usein kysyttyä pukeutumiskoodeista

Teksti:
Kaisa Virtanen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 1.11.2015
|
Muokattu: 22.5.2024
Milloin solmio on ehdoton? Miten kaaso pukeutuu häihin? Entä mitä tarkoittaa juhlapuku? Kokosimme usein kysyttyjä kysymyksiä pukukoodeista ja pukeutumisesta.

Yleisesti pukukoodeista

Miksi kutsussa on pukeutumiskoodi?

Koodi helpottaa vieraita asun valinnassa, eikä kukaan erotu pukeutumisellaan ikävällä tavalla. Pukeutumiskoodia noudatetaan aina, kun se on merkitty kutsuun. Sillä kunnioitetaan juhlien järjestäjää.

Kutsussa lukee juhlapuku. Mitä se tarkoittaa?

Miehen juhlapuku on frakki ja siihen kuuluvat asusteet: frakkipaita, mustat silkkisukat, frakkiliivi tai vyöliivi ja esimerkiksi ohutpohjaiset lakeeri- tai cevreaux-kengät.

Naisen asu on nilkat peittävä juhlavaate. Kankaan tulee olla juhlava, joten esimerkiksi puuvilla on liian arkinen valinta. Puvun yläosa voi olla avonainen. Tarvittaessa harteille voi heittää suuren juhlasaalin. Sirossa laukussa ei ole pitkää olkahihnaa. Myös kengät ovat sirot. Nainen voi käyttää käsineitä, mutta juhlapukutilaisuuksissa ei käytetä hattua.

Virallinen kansallispuku on juhlapuku niin naisella kuin miehelläkin.

Miten pitkä on naisen iltapuvun helma?

Naisen iltapuku, kun koodina kutsussa on iltapuku, eikä juhlapuku, voi olla pitkä, nilkkapituinen, ballerinapituinen tai polvipituinen tai juhlava housuasu. Tilaisuus ratkaisee, mikä näistä on paras. Mitä arvokkaampi iltapukujuhla, sitä varmempi on valita muu kuin polvipituinen asu tai housupuku.

Kun koodina on tumma puku, onko naisen puku pitkä? Miten mies pukeutuu?

Tumma puku -koodi ei tarkoita naisella pitkää pukua. Nainen voi pukea päälleen hienostuneen leningin, kevyen jakkupuvun, leninki-jakku-yhdistelmän tai kevyen housupuvun. Virallisissa tilaisuuksissa suositaan tummia värejä, muutoin värejä voi käyttää hyvinkin vapaasti.

Miehen puku on yksivärinen ja musta tai lähes musta, kuten tummansininen tai tummanharmaa. Paita on valkoinen. Hillitty solmio täydentää kokonaisuuden. Mustat sukat ja ohutpohjaiset kengät kuuluvat asiaan.

Onko kauluspaidan ylimmän napin pakko olla kiinni?

Ylimmän napin tulee aina olla kiinni, jos kaulassa on solmio tai solmuke ja tilaisuus on arvokas. Arkena, epävirallisissa tilaisuuksissa, ilman solmiota tai solmuketta paidan ylimmän napin ei tarvitse olla kiinni.

Voiko hienoihin juhliin mennä niin, että miehellä on puvun alla t-paita, jossa on logo tai kuva?

Hienoihin juhliin mainittu kokonaisuus on liian rento.

Mitä laitan päälleni cocktailtilaisuuteen?

Cocktailtilaisuuden luonne, kellonaika ja paikka ratkaisevat. Jos kutsussa ei ole pukeutumiskoodia, asiasta voi ottaa selvää kutsujen järjestäjältä.

Jos tilaisuus on virallinen ja arvokas, miehelle sopii aina musta puku, valkoinen pukupaita ja hillitty solmio. Naiselle sopiva asukokonaisuus syntyy hienostuneesta, noin polvipituisesta leningistä.

Jännittävillä yksityiskohdilla terästetty pikkumusta sopii hyvin cocktailtilaisuuteen. Juhlavat, sirot jalkineet, pieni laukku, näyttävät korut ja ohuet sukkahousut tai stay upit viimeistelevät kokonaisuuden.

Miten pukeudun iltapäivällä pidettävään yrityksen juhlatilaisuuteen?

Miehelle sopii aina tumma puku, valkoinen paita ja hillitty solmio.

Naiselle sopii ns. vierailupuku, joka voi olla hienostunut, hihallinen leninki tai leninki-jakku-yhdistelmä. Kangas ei saa olla iltapukumainen, muttei toisaalta arkinen ja paksu. Myös hienostunut housuasu käy.

Tärkeää on, että asu ei ole liian arkinen eikä iltajuhlaan tarkoitettu. Näin ollen pitkät juhlamekot eivät sovi tilaisuuteen. Iltapäivätilaisuuksissa nainen käyttää siroja avokkaita, ohuita sukkahousuja tai stay upeja, pienehköä laukkua, joka voi olla myös olkalaukku sekä hillitysti koruja.

Häät, hautajaiset tai rippijuhlat

Voiko naisvieras pukeutua häihin valkoiseen tai mustaan asukokonaisuuteen?

Etikettisääntöjen mukaan ei. Valkoinen on varattu morsiamelle, käyttipä hän väriä tai ei. Morsian on häiden tähti, eivätkä vieraat saa viedä huomiota häneltä. Musta on meillä surun väri, ja häät ovat ilon juhla. joten kokonaan mustaa asua on hyvä välttää.

Onko smokki etiketin mukainen hääpuku?

Ei ole.

Miten kaason tulee pukeutua häätilaisuuteen?

Kaason pukeutuminen ei saa viedä huomiota morsiamesta, tilaisuuden kuningattaresta. Kannattaa siis keskustella morsiamen kanssa, miten hän pukeutuu ja mitä hän toivoo kaason pukeutumiselta.

Nyrkkisääntöinä voidaan mainita, että jos morsiamella on näyttävä, pitkä puku, kaasokin pukeutuu pitkään pukuun, joka ei kuitenkaan ole valkoinen tai kokomusta. Jos morsian on valinnut lyhyen asun, myös kaason asun tulee olla lyhyt.

Miten rippilapsen tulisi pukeutua rippipäivänään?

Monet pojat haluavat elämänsä ensimmäisen puvun rippipäiväkseen. Puvulle vaihtoehtona ovat prässihousut, siisti kauluspaita ja solmio. Tyttöjen puvussa tulisi välttää liiallista avonaisuutta, sillä kyseessä on kirkollinen juhla. Siisti mekko on hyvä valinta. Kenkien on hyvä olla juhlavat, sillä ne vilkkuvat kirkossa alban alta.

Miten hautajaisiin tulisi pukeutua?

Läheiset pukeutuvat mustiin vaatteisiin. Muille sallitaan myös muut selvästi tummat värit. Miesten paidan ja taskuliinan väri on valkoinen. Surusolmio puolestaan on musta. Naiset pukeutuvat leninkiin, jakkupukuun tai siistiin housuasuun.

Sukat ja kengät ovat mustat, samoin naisten laukut. Vältä liikaa avonaisuutta ja koristeellisuutta.

Asusteet ja koristeet

Milloin miehellä solmio on ehdoton, milloin siitä voi "luistaa"?

Solmio tai solmuke kuuluu miehen juhlapukeutumiseen.

Tumman puvun kanssa käytetään hillittyä solmiota. Smokin kanssa on musta tai värillinen solmuke, riippuen tilaisuuden arvokkuudesta. Frakin kanssa käytetään valkoista solmuketta.

Työpaikan pukeutumiskulttuuri määrää sen, pidetäänkö työpaikalla solmiota. Solmiotta mies on aina epävirallisempi kuin solmio kaulassa.

Pitääkö laukun ja kenkien olla samaa väriä ja tyyliä?

Laukun ja kenkien ei välttämättä tarvitse arkena olla samaa väriä ja tyyliä, ellei pukeutuja itse halua antaa itsestään erityisen huoliteltua kuvaa. Muotia voi soveltaa arkena, jolloin sekä kengät että laukku voivat olla piristäviä katseen vangitsijoita. Arvokkaissa juhlatilaisuuksissa on toivottavaa, että jalkineet ja laukku ovat samaa väriä ja tyyliä.

Voiko mies käyttää tumman puvun kanssa ruskeita kenkiä?

Arkena, epävirallisissa tilanteissa voi kyllä, jos kengät ovat linjakkaat ja tyylikkäät sekä muutenkin sopivat puvun henkeen.

Mustat tai lähes mustat jalkineet tummahkon puvun kanssa ovat myös arkena tyylikäs valinta ja tekevät kokonaisuudesta harmonisen.

Juhlissa mies käyttää mustia ja ohutpohjaisia jalkineita.

Käytetäänkö sukkahousuja myös kesäjuhlissa?

Jos haluaa pukeutua siististi, juhlissa käytetään sukkahousuja tai stay upeja. Mitä virallisemmat ja arvokkaammat juhlat, sitä tärkeämpää on säärien verhoileminen myös kesähelteellä.

Mihin kiinnitetään kunniamerkit ja rintakorut?

Kunniamerkit ja rintakorut laitetaan sydämen puolelle eli vasemmalle. Jos miehellä on kunniamerkkejä, taskuliina ja rintakorut jätetään pois.

Haluaisin käyttää käsineitä juhlissa. Millaisiin tilaisuuksiin ne sopivat, ja miten niitä käytetään?

Täyspitkän juhlapuvun kanssa käytetään pitkiä, yli kyynärpään ulottuvia käsineitä.

Iltapuvun kera puetaan joko lyhyet, ranteen peittävät tai puolipitkät, kyynärpään alapuolelle jäävät käsineet.

Päivätilaisuuksissa käsineet ovat lyhyet. Käsineiden päälle voi laittaa rannekoruja ja korukellon, muttei sormuksia. Käsineet kädessä ei syödä, juoda eikä tupakoida.

Arkiset tilaisuudet

Mitä tarkoittavat casual- ja smart casual -koodit?

Riippuen seurueesta casual ja smart casual voivat tarkoittaa hyvinkin erilaisia asuja. Joka tapauksessa casual on rennompi kuin smart casual.

Juristeilla smart casual tarkoittaa pukua ja pukupaitaa, mutta ei solmiota. Toisella ryhmällä se voi tarkoittaa taas siistejä puuvillahousuja ja yhdistetakkia.

On siis hyvä ottaa selvää tilaisuuden luonteesta, pitopaikasta ja osallistujista. Suomalainen syyllistyy harvoin ylipukeutumiseen.

Mikä tekee arkipukeutumisesta liian juhlavaa?

Juhlavuuteen vaikuttavat muun muassa vaatteen kangas, malli, yksityiskohdat ja värit. Jos kangas on esimerkiksi taftia, läpikuultavaa organzaa tai ohutta sifonkia, vaate soveltuu paremmin juhlaan kuin arkeen. Läpinäkyvyys sopii harvoin arkikäyttöön.

Juhlavuutta tekevät myös vaatteen yksityiskohdat, esimerkiksi näyttävät paljetti- ja helmikirjailut tai kulta- ja hopeayksityiskohdat sekä avara pääntie.

Lähes kaikki värit sopivat arkeen.

Täytyykö työhaastatteluun pukeutua jakkupukuun tai suoriin housuihin?

Erilaissa tehtävissä pukeudutaan eri tavoin, mutta kaikissa työhaastattelutilanteissa vaatteiden tulee olla siistit, puhtaat ja asialliset.