Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ninja Sarasaloa ja Misa Luttista kiusattiin lapsina erikoisten nimiensä ja boheemin perheensä takia. "Se sattui, mutta toisaalta kasvatti paksun nahkan. Opimme tukeutumaan toisiimme", Ninja sanoo.

Uupumusta ja arvostelua kokenut Ninja Sarasalo: "Toivon voimaannuttavani muita naisia"

Teksti:
Venla Pystynen
Kuvausjärjestelyt:
Satu Arvo, Katariina Kaatrasalo
Kuvat:
Jouni Harala, SOK
Julkaistu: 22.3.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Siskokset Ninja Sarasalo ja Misa Luttinen ovat päässeet pitkälle rohkeudella ja toisiaan tukien. Heidän mielestään jokaisella on oikeus nauttia kehostaan ja kauniista vaatteista.

Kun Ninja Sarasalo, 35, ja hänen isosiskonsa, Misa Luttinen, 37, tapaavat ravintolassa Helsingin Hakaniemessä, heitä alkaa naurattaa. Molemmat ovat valinneet ylleen romanttista kukkakuosia ja vetäneet päällystakeikseen taidemaalari-isoäidiltä saadut perintöturkit.

Kun he ovat hakeneet lautasilleen hummusta, oliivitahnaa ja marinoituja juureksia, selviää pian, että siskoksilla on muutakin yhteistä kuin tyyli.

Molemmat ovat työskennelleet malleina ja tunnustautuvat muodista ja kauneudesta nauttiviksi esteetikoiksi. Kumpikin on myös iloinen siitä, että muotimaailman ihanteet ovat alkaneet viime vuosina muuttua terveellisempään suuntaan.

Jokaisen oikeus

"Osa malleista, joihin tutustuin aikoinaan Pariisissa, sairastui syömishäiriöön. On hienoa, että naiskuva on monipuolistunut ja kurvinsa ylpeinä kantavia plusmalleja on alkanut näkyä enemmän lehdissä ja näytöksissä", Ninja sanoo, ja kertoo saaneensa tarpeekseen ikuisesta laihduttamisesta.

Misa nyökyttelee ja iloitsee siitäkin, että mallinuket kaupoissa ovat nykyään kokoa 38 aiemman 34:n sijaan. Ninja ja Misa haluavat puhua kehopositiivisuudesta ja itsensä hyväksymisen puolesta.

Mallinuket kaupoissa ovat nykyään kokoa 38 aiemman 34:n sijaan

"Vaikka olisi uhkea tai vakavastikin ylipainoinen, se ei tarkoita sitä, että pitäisi laittaa teltta päälle ja kadota seinään. Jokaisella on oikeus nauttia kehostaan ja kauniista vaatteista", Ninja sanoo.

Kaikki eivät kuitenkaan ajattele samoin. Siskokset kertovat tuntemattoman naisen tulleen taannoin kysymään ravintolassa ivallisesti Ninjalta, miksi tämä on lihonut niin paljon.

"Ninja on jäänyt ihmisten mieleen, ja jotkut katsovat oikeudekseen tulla haukkumaan häntä päin naamaa. En ikinä kestäisi samanlaista arvostelua. Onneksi Ninja on hyvin voimakas ja omanarvontuntoinen ihminen", Misa sanoo.

"Olen monta kokoa isompi kuin Pariisin-aikoinani, mutta voin nyt paljon paremmin. Toivon voimaannuttavani olemuksellani muita naisia", Ninja kuittaa.

Hän kertoo Facebook-viestikansionsa täyttyneen kiittävistä viesteistä sen jälkeen, kun hän poseerasi iltapäivälehdessä uimapukukuvissa. Viestit lämmittivät.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Rucolaa Milanossa

Ninja muistetaan menestyksekkäästä mallinurasta ja työstään muun muassa Jean-Paul Gaultierin mainoskasvona, mutta harva tietää, että ensin malliksi ryhtyi Misa.

Kun Misa oli 16-vuotias, italialainen mallitoimiston agentti näki hänet tavaratalossa ja halusi lennättää hänet Milanoon. Misa sai kampaajaäidiltään luvan lähteä, sillä tämä oli itsekin ollut nuorena mannekiinikoulussa.

Milanossa mallimaailman raadollisuus selvisi Misalle kuitenkin nopeasti. Agentti valvoi jokaista suupalaa, ja Misa eli "ricottajuustolla ja rucolalla". Kahden viikon päästä Misa sai tarpeekseen ja lensi takaisin kotiin.

"Pääni ei vain kestänyt."

"Se agenttihan oli ihan hullu! Hän piti Misaa nälässä", Ninja puuskahtaa.

Siskosten äiti uskoi kuitenkin tyttäriinsä ja vei heidät Paparazzi-mallitoimistoon. Molemmat pääsivät listoille ja tekivät töitä Suomessa.

Se agenttihan oli ihan hullu! Hän piti Misaa nälässä.

Misaa kiinnosti muoti ja kauneus, mutta ulkonäön raju arvostelu ja jatkuva suurennuslasin alla oleminen tuntui vaikealta. 18-vuotiaana hän keksi opiskella äitinsä tavoin kampaajaksi. Alalla sai olla kauneuden kanssa tekemisissä, mutta taustalla. Kokonaan hän ei kuitenkaan mallintöitä jättänyt, vaan tekee satunnaisia keikkoja edelleen.

Kuin huippu-urheilua

Ninjalla oli parempi itsetunto ja vahvempi esiintymisvietti, ja pian toimistosta ehdotettiin hänelle Pariisiin lähtemistä.

"Olen aina ollut rämäpää, ja niinpä uskalsin lähteä", Ninja sanoo.

15-vuotias Ninja muutti kimppakämppään mallien kanssa Pariisin 11. kaupunginosaan ja opetteli kulkemaan miljoonakaupungin ruuhkissa.

Hän pääsi Pariisin kuuluisimman toimiston Next Managementin listoille, ja joutui tottumaan jokaviikkoisiin mittauksiin ja punnituksiin. Ninjan pyöreä lantio ja naisellinen vartalo eivät sopineet androgyyniyttä suosivan alan ihannemittoihin, ja häntä vaadittiin laihduttamaan.

Minua pidettiin niin erikoisena tyyppinä, että sain lopulta pitää lantioni kaksi ylimääräistä senttiä.

"Se oli kuin huippu-urheilua. Olin sitä mieltä, että minussa ei ole vikaa, ja kiistelinkin siitä heidän kanssaan. Silti arvostelu sattui. Nieleskelin itkua monta kertaa. Välillä mietin, uskallanko lähteä ollenkaan asiakkaan eteen."

Ninja uskoo, että hänen värikäs persoonallisuutensa auttoi välttämään suuremmat itsetunto-ongelmat.

"Minua pidettiin niin erikoisena tyyppinä, että sain lopulta pitää lantioni kaksi ylimääräistä senttiä. Ja kun aloin tehdä isoimpien suunnittelijoiden kanssa töitä, minua alettiin kohdella silkkihanskoin."

Juttu jatkuu videon alla

Pokkana Gaultierille

Ninjan päätyminen Pariisin muotimaailman huipulle on hyvä osoitus siitä, miten pitkälle rohkeus ja rämäpäisyys voivat kantaa.

Muuttaessaan Pariisiin Ninja ei tiennyt yhtään muotisuunnittelijaa nimeltä, paitsi fanittamansa Madonnan hovipukijan Jean-Paul Gaultierin. Kun Ninja oli tekemässä ensimmäistä casting-kierrostaan, hän kysyi varaajaltaan, miksei kalenterissa ole vielä tapaamista Gaultierin kanssa.

Kova itsetunto teki vaikutuksen, ja hän teki työtä käskettynä.

"Se oli täysin viaton, naiivi kysymys. Hän nauroi, että mitä sä tyttö oikein höpiset. Eihän Jean-Paul järjestä castingejä, vaan kutsuu tapaamisiin."

Ninja ei hätkähtänyt, vaan pyysi varaajaansa pokkana lähettämään mallikortin Gaultierille. Kova itsetunto teki vaikutuksen, ja hän teki työtä käskettynä.

Koko Pariisi oli yhtäkkiä että vau, kuka tuo tyttö on?

"Sieltä tuli heti puhelu, että Jean-Paul haluaa tavata minut saman tien."

Kun Ninja sitten odotti vuoroaan kävellä pariisilaisen amfiteatterin lavalle Jean-Paul Gaultierin syysnäytöksessä, hän kysyi edessään seisoneelta mallilta Devon Aokilta, mitä hänen pitäisi näytöksessä tehdä.

"Hän sanoi, että olet vain oma itsesi, ja minä otin sen tosissani. Tein lavalla jotain ihan friikkiä: kävelin erikoisella tavalla ja tein käsilläni dramaattisia liikkeitä. Siitä tulikin hitti. Koko Pariisi oli yhtäkkiä että vau, kuka tuo tyttö on?"

Varhain aikuiseksi

Misa kuuntelee Ninjan tarinoita hymyillen. Hän kertoo vastikään miettineensä, kuinka upean uran Ninja aikoinaan Pariisissa teki, ja kuinka nuorena.

Ninja myöntää, että hänen ikänsä Pariisiin lähdön hetkellä tuntuu nyt käsittämättömältä.

"En saanut elää teini-ikää, koska työt ja vastuunotto alkoivat niin nuorena. Minua kohdeltiin aikuisena, ja minun piti hoitaa asiat kuin aikuinen", Ninja sanoo.

En saanut elää teini-ikää, koska työt ja vastuunotto alkoivat niin nuorena.

Ninja viihtyi Pariisissa viisi vuotta. Hän teki töitä huippusuunnittelijoiden ja -valokuvaajien kanssa ja esiintyi maailman tärkeimmissä muotilehdissä Voguesta Elleen.

Parikymppisenä hän muutti takaisin Suomeen ja päätti kokeilla jotain täysin erilaista. Ninja ryhtyi laulajaksi, ja hänen diskopop-kappaleensa kiilasi Tukholman singlelistan kymmennenneksi. Hän aloitti uuden parisuhteen ja osallistui Euroviisuihin.

"Niihin aikoihin Misa tuli äidiksi vain 22-vuotiaana ja vietti rauhallista perhe-elämää. Minä taas huitelin menemään rokkaripoikaystäväni kanssa", Ninja muistelee.

Parisuhteeni oli vaikea, eikä minulla ollut ikävä kyllä energiaa auttaa Misaa kovinkaan paljon.

Siskosten erilaiset elämäntilanteet veivät heidät kauas toisistaan.

Misa keskittyi perhe-elämään muusikkomiehensä kanssa ja sai parin vuoden kuluttua toisen lapsensa. Molemmat lapsista olivat huonounisia, ja Misa joutui hoitamaan yöheräämiset yksin, koska aviomies oli jatkuvasti keikoilla.

"En nukkunut neljään vuoteen yhtään kokonaista yötä", Misa muistelee.

"Parisuhteeni oli vaikea, eikä minulla ollut ikävä kyllä energiaa auttaa Misaa kovinkaan paljon", Ninja sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Toistensa tukena

Siskosten suhteessa tapahtui tärkeä käänne kuusi vuotta sitten, kun Ninja sai suomalais-japanilaisen aviomiehensä Yoshiki Tamuran kanssa Taito-pojan.

"Vasta silloin aloin ymmärtää neljän lapsen suurperhettä pyörittävän Misan elämää paremmin. Löysimme uudestaan yhteisen juttumme", Ninja sanoo.

Nykyään siskokset tapaavat toisiaan viikoittain.

"Minulla on tasapainoinen, hyvä elämä ja pystyn nykyään olemaan paremmin Misankin tukena", Ninja sanoo.

Kun siskokset lähtevät perheineen yhdessä mökkeilemään, Ninja ottaa vetovastuun ruoista, ja kokkaa kymmenpäiselle porukalle ateriat ja lounaat. Misa puolestaan antaa Ninjan nukkua aamuisin pitkään ja tekee Taitollekin aamupalaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Uupumuksesta ylös

Työrintamalla siskoksille kuuluu hyvää. Misa pitää kummitätinsä kanssa Kruununhaassa parturiliikettä, jonka siskosten isoäidin täti perusti sotien jälkeen.

"Ennen minua liikkeessä työskentelivät äitimme ja isoäitimme. Ilmeisesti olemme Helsingin vanhin toiminnassa oleva parturi-kampaamo", Misa sanoo.

Olimme Suomen seitanpioneereja.

Ninja taas suunnittelee miehensä Yoshikin kanssa ravintolan perustamista. Terveellinen ravinto on kiinnostanut Ninjaa jo pitkään, ja aiemmin hän pyöritti ystävänsä kanssa kasvisruokayritystä Soul Mama´s Kitcheniä.

"Olimme Suomen seitanpioneereja, ja saimme sitä ensimmäisenä suomalaisfirmana myyntiin kauppoihin."

Hän jätti yrityksen toissa keväänä sairastuttuaan työuupumukseen. Neljä vuotta Ninja oli paiskinut töitä kellon ympäri jättäen lomat ja vapaaillat väliin.

Olin jatkuvasti kuin laivassa. En pystynyt viemään edes Taitoa päiväkotiin.

Aluksi Ninjalla epäiltiin kilpirauhasen vajaatoimintaa. Hän lihoi puolessa vuodessa kymmenen kiloa, hiukset lähtivät ja hän kärsi huimauksesta.

"Olin jatkuvasti kuin laivassa. En pystynyt viemään edes Taitoa päiväkotiin."

Lepääminen ja akupunktio auttoivat vähitellen, mutta vieläkään Ninja ei ole täysin palautunut.

"Minulle tulee joskus edelleen oireita, jos teen liikaa. Kun päässä alkaa keinua, tiedän, että pitää ottaa iisimmin."

Ninja rentoutuu illastamalla mielenkiintoisissa ravintoloissa tai kierrellen kirpputoreilla ja vintageliikkeissä.

"Misa tosin törsää enemmän vaatteisiin kuin minä", Ninja sanoo ja nauraa.

Misa myöntää:

"Kauniit asiat tekevät päivästäni paremman."

Ninja Sarasalo, 35

  • Kokki-konsulentti ja malli.
  • Asuu Helsingin Länsi-Pasilassa kokkimiehensä ja 6-vuotiaan poikansa kanssa.

Misa Luttinen, 37

  • Parturi-kampaaja ja malli.
  • Asuu Helsingin Hakaniemessä muusikkomiehensä ja 15-, 12-, 7- ja 5-vuotiaiden lastensa kanssa.

Lisää aiheesta