Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kolme tapaa viettää kesäpäivä pienellä budjetilla

Teksti:
Jenni Uusilehto
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.5.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Rentouttava loma onnistuu pienelläkin budjetilla. Lomapäivinä voi esimerkiksi retkeillä kansallispuistoissa, kokeilla geokätköilyä tai harrastaa melontaa.

1\. Suuntaa metsäretkelle

Luontoretkeily on loistava vaihtoehto viettää kesälomapäivää. Luonnossa voi nauttia kiireettömästä yhdessäolosta, hyötyliikunnasta ja mielenrauhasta. Monille kaupungissa kasvaneille lapsille telttaretki lähimetsässä voi olla suuri elämys.

Noormarkkulainen kolmen lapsen äiti Pia Aalto retkeilee paljon perheensä kanssa. Paikaksi valikoituu usein sopivan matkan päässä sijaitseva lintutorni tai nuotiopaikka, jossa syödään eväät, grillataan makkaraa ja paahdetaan vaahtokarkkeja.

"Lapset ovat retkistä todella innoissaan. Pienimmätkin jaksavat kävellä kilometrejä, kun he tutkivat uusia paikkoja", Aalto sanoo.

Luontoretkeilyn ei tarvitse olla pelkkää patikointia, vaan matkan varrelle voi keksiä aktiviteetteja, kuten marjojen poimimista.

Mukavuudenhaluiselle retkeilijälle sopii parhaiten leirintäalue, kun taas seikkailuhenkiset leiriytyvät metsän siimekseen. Reitin pituus kannattaa suunnitella kokemuksen ja jaksamisen mukaan.

Lasten kanssa mukaan kertyy helposti paljon tavaraa. Lapsiperhe voikin leiriytyä lähelle parkkipaikkaa ja tutustua alueeseen ilman painavia kantamuksia. Aallon viisihenkisen perheen mukana kulkee myös kaksi koiraa, niinpä he suosivat päiväreissuja.

Marjametsällä pääsee nauttimaan hyötyliikunnasta ja luonnonherkuista.

2\. Melomalla pääsee majakalle

Kuuma kesäpäivä vierähtää helposti, kun pääsee polskimaan viileään veteen. Lasten kanssa voi asettaa tavoitteeksi, että kesän aikana kierretään yhdessä kaikki lähiseudun uimapaikat.

Suosituimpien uimarantojen lisäksi kannattaa muistaa myös hiljaiset metsälammet ja merenrantakalliot.

"Käymme harvoin yleisellä uimarannalla. Valitsemme mieluummin rantakallion, jota pitkin voi liukua veteen", Pia Aalto kertoo.

Myös seikkailua janoava löytää paikkansa veden ääreltä. Aallon perheellä on tapana harrastaa koskenlaskua kumiveneellä. Mistään oikeasta koskesta ei sentään ole kyse vaan pikemminkin pienestä joesta.

"Ne ovat lapsille kivoja ja mieleenpainuvia reissuja. Varsinkin silloin, jos vene on puhjennut ja sitä on jouduttu matkan varrella paikkailemaan."

Jos sopivan pientä koskea ei löydy lähimailta, elämyksiä voi hakea melonnasta. Kanootin saa vuokrattua edullisesti esimerkiksi paikalliselta melontayhdistykseltä. Tekniikan oppii nopeasti.

Vedessä viihtyville loistavia päiväretkikohteita ovat saaret ja majakat, joille pääsee esimerkiksi julkisen liikenteen lautoilla. Aallon perhe tekee majakkaretken pari kertaa kesässä.

"Muksut tykkäävät, kun he pääsevät kiipeämään korkeille kallioille ja katsomaan maisemia."

Hienoimmat lomakohteet saattavat sijaita aivan kulman takana.

3\. Etsi helmiä lähiseuduilta

Aina kesälomaa ei tarvitse lähteä viettämään kauas. Omasta kotiseudusta kannattaa ottaa ilo irti, kun siihen on kerrankin aikaa.

Tutustu kotipaikkakuntasi matkailusivustoihin huolella, sillä hienoimmat lomakohteet saattavat olla ihan kulman takana.

Hyödynnä maksuttomat tapahtumat, konsertit, markkinat ja kirpputorit. Lähiseudun kartanot, linnat ja rauniot tarjoavat hienot puitteet seikkailupäivään. Maatilamuseoissa ja kotieläintiloilla lapset pääsevät tutustumaan maatilan arkeen ja eläimiin.

Kotoa ei ole aina pakko poistua. Lounaan voi pakata retkikoriin ja piknikin pystyttää takapihalle. Ruoka maistuu usein paljon paremmalta ulkona nautittuna.

Myös telttailu onnistuu lähinurkilla. Mikä parasta, sateen yllättäessä unia voi mennä jatkamaan omaan sänkyyn.

Rutiineista poikkeaminen tuo hauskaa vaihtelua arkeen. Kun illat pimenevät loppukesästä, voi televisionkatselun sijaan napata mukaan taskulamput ja lähteä lasten kanssa ulos.

"Yöllä on kiva mennä retkelle, kun on oikein pimeää ja vähän pelottaa. Lapset tykkäävät, kun he saavat valvoa tavallista pidempään", Pia Aalto sanoo.

Aalto tietää, etteivät lapset aina kaipaa perinteistä huvipuistoreissua.

"Jos lapsilta kysyy mieleenpainuvinta lomamuistoa, se voi olla mökin takapihalta äidin kanssa kerätyt mustikat ja niistä tehty piirakka. Lasten ilot kertyvät aika pienistä jutuista.

3 x vinkit retkeilijälle

  1. Ilmaisia ja ihastuttavia kohteita on kansallispuistoissa ja retkeilyreiteillä. Laavut ja vuokrattavat metsätuvat ovat hyviä vaihtoehtoja yöpymiseen.
  2. Ohjelma pitää pienet retkeilijät vauhdissa. Kokeilkaa luontokuvausta, geokätköilyä, lintubongausta tai kasvien keräystä. Kiikarit ja suurennuslasi kruunaavat tutkimusretken.
  3. Retkeilyä varten ei tarvitse aina hankkia omia varusteita. Teltan, makuualustat ja retkikeittimen voi lainata lähipiiristä tai netin lainauspalveluista. Myös jotkut kaupungit ja kirjastot lainaavat retkeilytarvikkeita.

3 x vinkit vesipedolle

  1. Jos rannalla makoilu kyllästyttää, voi ajan kuluksi heitellä leipää, veistellä kaarnaveneitä tai onkia.
  2. Edullisia onkisettejä saa kesäaikaan lähimarketeista, ja onkivavaksi kelpaa vaikka puunoksa. Onkiminen on jokamiehenoikeus, joten siihen ei tarvita kalastuslupaa. Vesistökohtaiset rajoitukset kannattaa kuitenkin aina tarkastaa erikseen.
  3. Suurimpiin saariin kulkee julkinen lauttaliikenne. Kyydistä voi neuvotella myös paikallisen veneilijän kanssa.

3 x vinkit kotihiirelle

  1. Asennoidu kotilomaan oikein. Kun et matkusta kauas, arvokkaita lomatunteja ei kulu autossa istumiseen.
  2. Yllätä lapset ohjelmalla: kotipihassa voi järjestää leikkimieliset kesäolympialaiset, puutarhajuhlat tai naamiaiset.
  3. Useissa kirjastoissa ja leikkipuistoissa järjestetään lapsille ilmaista ohjelmaa.