Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Emilia Kullas: Sijoittaminen on samanlainen taito kuin autolla ajaminen

Teksti:
Matti Remes
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 13.6.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Naiset sijoittavat vähemmän ja ottavat vähemmän riskiä kuin miehet. Silloin tuottokin jää usein pienemmäksi, harmittelee naisten sijoitusoppaita kirjoittanut Emilia Kullas.

Siinä missä mies sijoittaa euron, nainen sijoittaa 92 senttiä. Se käy ilmi S-Pankin tekemästä selvityksestä. Tulos ei yllätä taloustoimittaja Emilia Kullasta, joka on tehnyt naisille kaksi sijoitusopasta yhdessä kollegansa Ninni Myllyojan kanssa.

"Naisilla, varsinkin äideillä, perheen kaikki muut asiat menevät omien tarpeiden ohi", Kullas sanoo.

Talouselämän päätoimittajana toimiva Kullas sanoo, että moni nainen vierastaa sijoittamista, koska se kuulostaa ahneelta pelaamiselta.

"Sijoittamisen aloittamiseen tarvitaan vahva motiivi. Naisilla se on yleensä halu turvata läheistensä tarpeet."

Kullas valittelee, että naisten kynnys sijoittamisen aloittamisen on turhan korkea. Tietoa on tarjolla runsaasti eikä perusasioiden omaksuminen ole vaikeaa.

"Sijoittaminen on samanlainen taito kuin autolla ajaminen", hän sanoo.

"Jokainen tietää yleensä tulonsa, mutta menoista on paljon hatarampi käsitys. Parin tunnin istunto verkkopankissa antaa jo hyvän kuvan menoista, joista voi hieman nipistää ja pistää vastaavan summan säästöön."

Pieni riski voi tuottaa pettymyksen

S-Pankin selvityksessä havaittiin, että naiset suosivat sijoituksissa vähäriskisiä rahastoja useammin kuin miehet. Naisten rahastovaroista 27 prosenttia oli vähäriskisissä rahastoissa, miesten alle 19 prosenttia.

Miehet sijoittavat naisia useammin suoraan osakkeisiin. Silloin sekä mahdollinen tuotto että arvonheilahtelut ovat usein rahastoja suuremmat.

Kullaksen mielestä sekä naisten että miesten kannattaisi ottaa vähän enemmän riskiä sijoituksissaan.

Koska korkotaso on historiallisen alhaalla, korkorahaston tuotto voi olla pettymys.

"Pankit myyvät mielellään turvallisina yhdistelmärahastoja, joissa korkosijoitusten osuus on suuri. Koska korkotaso on nyt historiallisen alhaalla, tällaisen rahaston tuotto voi olla pettymys. Jos sijoituksilleen kaipaa korkeampaa tuottoa, kannattaa miettiä rahastoa, joka sijoittaa osakkeisiin."

Lisää aiheesta