Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Fiksusti käytettynä korttiluotto antaa joustoa ja turvaa arkeen

Teksti:
Sirkku Saariaho
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 28.5.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Luottokortti on lähes jokaisella yli 25-vuotiaalla suomalaisella. Mutta millaisia luoton käyttäjiä me olemme?

Päätös luottokortin käyttämisestä ruokakaupan kassalla tehdään nopeasti. Fiksusti käytettynä korttiluotto antaa joustoa ja turvaa arjen pyörteisiin.

Melkein jokaisella on jonkinlainen maksukortti.

Suomalaisen lompakosta on jo vaikea löytää käteistä, mutta melkein jokaisella on siellä jonkinlainen maksukortti.

Suomalaiset ovat hyvin tottuneita kortinkäyttäjiä. S-Pankin Kantar TNS:llä teettämä tutkimus suomalaisten luottokorttikäytöstä vahvistaa tiedon. Lähes 80 prosentilla 25 vuotta täyttäneistä suomalaisista on luottokortti käytössään. Heistä neljänneksellä on jopa kaksi luotto-korttia.

Neljänneksellä on jopa kaksi luotto-korttia.

Useamman kortin omistajista suurin osa käyttää ensisijaisesti vain yhtä luottokorttia, neljännes useampaa.

S-Pankin korttiasiantuntija, tuoteryhmäpäällikkö Marketta Lundell S-Pankista kannustaa kahden kortin politiikkaan. Luottokorttia voi matkalla tarvita yllättäviin menoihin tai esimerkiksi auton vuokraamiseen.

"Turvallisuussyistä etenkin matkoilla olisi hyvä olla kaksi korttia, niin ei joudu pulaan, vaikka toinen katoaisi", Lundell kertoo.

Lentoliput ostetaan luotolla

Talvella on helppo olla nuuka ja säästeliäs, mutta kesällä rahaa kuluu lähes huomaamatta: nähdään ystäviä, lomaillaan, sukuloidaan ja sukkuloidaan ympäriinsä. Luottokortille voi olla kesällä enemmän käyttöä.

Talvella on helppo olla nuuka ja säästeliäs, mutta kesällä rahaa kuluu lähes huomaamatta.

Kesälomamatkat ja lentoliput suomalainen maksaakin luottokortilla.

"Luottokorttia kannattaa käyttää matkojen ja lentojen maksamiseen. Luottokortilla maksaessa saa turvaa niin korttiehdoista kuin lainsäädännöstä, esimerkiksi jos lentoyhtiö menee konkurssiin", Lundell sanoo.

Koska verkkokaupoista ostetaan nykyään yhä suurempia ja kalliimpia asioita, luottokortin turvallisuus maksuvälineenä korostuu. Tutkimuksen mukaan turvallisuus oli kolmanneksi tärkein syy käyttää luottokorttia verkkokaupassa.

Tiedätkö luottosi hinnan?

Rahalla on aina hintansa. Jos kortin luotto-ominaisuudet ovat tärkeitä, kannattaa tutkia luoton todellinen hinta.

Lundell sanoo hieman hämmästyneensä, kuinka vähän korttien kuluihin kiinnitettiin tutkimuksen mukaan huomiota. Naiset olivat selvästi vähemmän selvillä korttiensa kustannuksista kuin miehet.

Luottokortin kulujen vertailu voi tuntua hankalalta. Varsinkin jos hintaan sisältyy erilaisia lisäpalveluita, todellisia kuluja on vaikea hahmottaa.

"Vertailussa kannattaa käyttää todellista vuosikorkoa, joka sisältää tilinhoitomaksut, korot sekä vuosi- ja kuukausimaksut. Korttien hinnoissa on eroja, joten vertailu todellakin kannattaa tehdä", Lundell sanoo.

Käytän luottokorttia

Ulkomailla ollessani 51 %

Verkko-ostoksiin 50 %

Kun haluan varmistaa, että saan mahdollisessa ongelmatilanteessa rahani helpommin takaisin 44 %

Maksaakseni tavallista isompia menoja 33 %

Lisää aiheesta