Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kysy itseltäsi nämä asiat ennen kuin sijoitat

Teksti:
Matti Remes
Asiantuntija:
säästämisen ja sijoittamisen kehityspäällikkö Annika Pohtila, S-Pankki
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 13.6.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
S-Pankin Annika Pohtila listaa kysymykset, joita aloittelevan sijoittajan pitäisi miettiä ennen sijoituskohteen valintaa.

1. Paljonko voin sijoittaa?

Sijoittamisen voi aloittaa pienillä summilla. S-Pankin rahastoissa minimisijoitus vaihtelee 10–200 euron välillä.

Tärkeintä on säästää säännöllisesti. Pitkällä aikavälillä pienistäkin summista kertyy mukava potti korkoa korolle -ilmiön ansiosta. Se tarkoittaa, että alkuperäisen sijoituksen lisäksi myös tuotot kasvavat koko ajan korkoa.

2. Kuinka aktiivinen haluan olla?

Toiset seuraavat innokkaasti pörssikursseja ja valitsevat sijoituskohteensa itse. Toiset taas haluavat säästää aikaa ja vaivaa sijoittamalla rahastoihin, joissa ammattilaiset tekevät työn.

Sijoittamistapoja voisi verrata auton korjaamiseen. Yksi haluaa paikallistaa vian itse, ostaa vara-osat ja asentaa ne paikoilleen, toinen ajaa merkkikorjaamoon ja pyytää asentajaa hoitamaan auton kuntoon.

3. Mitä tavoittelen?

Aseta sijoittamiselle selkeä tavoite. Se voi olla 2–3 vuoden päässä odottava remontti tai uuden auton hankinta. Moni säästää itselleen ja läheisilleen vararahastoa vaikka eläkepäiviä varten.

4. Milloin tarvitsen rahat?

Jos tarvitset rahoja parin vuoden päästä, valitse sijoituskohteeksi vähäriskinen kohde. Sellaisia ovat esimerkiksi korkopainotteiset rahastot. Silloin riski pääoman menettämiseen on pienempi kuin osakkeissa.

Jos tiedät, ettet tarvitse rahoja pitkään aikaan, voit ottaa enemmän riskiä. Silloin voit miettiä vaikka rahastoa, jossa on paljon osakesijoituksia. Sijoituksen arvo vaihtelee, mutta pitkällä aikavälillä kärsivällisyys palkitaan ja todennäköisesti tuotto on parempi.

Lisää aiheesta