Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Jyväspakarin toimitusjohtajan Arsi Tiitisen mukaan tuoretta leipää on saatavilla aina puoliltapäivin.

Lähituottajat löivät keihäänkärkensä tiskiin – ”Paikallisuutta pitää vaalia”

Teksti:
Harri Pirinen
Kuvat:
Anne Kalliola
Julkaistu: 23.5.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Lähituottajat esittelivät tuotteitaan Ruokaa läheltäsi -tapahtumassa Jyväskylän Seppälän Prismassa toukokuun puolivälissä.

Ylä-Porkkalan tila oli mukana Keskimaan Keskimaan järjestämässä kaksipäiväisessä Ruokaa läheltäsi -tapahtumassa. Keskimaa on panostanut vahvasti lähituottajien tuotteiden jakeluun ja esillepanoon. Paikalla oli noin 20 lähituottajaa.

Tässä mittakaavassa tapahtuma oli Jyväskylässä ensimmäinen laatuaan, mutta tuskin viimeinen – siksi vuolaasti tuottajat tapahtumaa kehuivat.

”Nämä ovat hienoja ja tärkeitä päiviä, kun pääsemme esittelemään tuotteitamme näin näkyvästi. On kivaa, että kaikki ovat kerralla paikalla. Paikallisuutta pitää vaalia tai muuten Suomesta loppuu maatalous”, Jyväspakarin toimitusjohtaja Arsi Tiitinen muistutti.

Myös toisten lähiyrittäjien tapaaminen on tärkeää ja voi tuottaa uusia ideoita. Esimerkiksi Tiitinen ja Johan Porkkala punoivat jo yhteistyökuvioita, mutteivät suostuneet vielä tarkentamaan, mistä on kyse.

”Keksittiin tuossa yksi juttu, kun turistiin pari minuuttia”, Porkkala myhäili.

Jyväspakarin toiminta-ajatus kiteytyy yhteen yrityksen sloganeista, joka on ”ruokatunnilla leivottu”.

”Viimeiset leivät tulevat uunista kello 11, ja puoliltapäivin ne ovat täällä Prismassa. Täältä saa joka päivä kello 12 lämpimän leivän”, Tiitinen kertoo.

Jyväspakari hankkii raaka-aineensa ”oman kylän pelloilta” ja vilja jauhetaan Lievestuoreella ja Konnevedellä.

”Lievestuoreen mylläri Tuomo Paananen kiteytti lähituotannon idean aika hyvin sanoessaan, että kaikki jauhetaan, mikä traktorilla pihaan tuodaan”, Tiitinen naurahtaa.

Jyväspakarin cheddar-patongin juusto tulee läheltä, Jukolan Juustolta Leivonmäeltä. Toimitusjohtaja ja juustomestari Markku Liias kertoo, että heidän juustonsa valmistetaan aamylypsyn maidosta.

”Maito tulee veljeni Pertin maitotilalta. Lypsy on kuudelta, ja kello 8.30 maito tulee juustokattilaan. Siitä menee neljästä kuukaudesta reiluun vuoteen, ennen kuin juusto on kaupan hyllyllä”, Liias kertoo.

Hän kehaisee Jukolan Juuston tekevän ainoana Suomessa aitoa cheddaria.

”Olen ollut 30 vuotta alalla. Kävimme Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa paikassa, jossa tehdään maailman parhaita cheddareita. Siellä se ajatus syntyi. Ajattelimme, että yritetään saada Pertin maidolle lisäarvoa, ja päätimme, että cheddar on meidän juttumme.”

Liias aloitti oman cheddarin teon 2014 ja pääsi lähes heti sopimukseen jakelusta Keskimaan kanssa.

”Se helpotti todella paljon. Jo 2016 pippuricheddarimme palkittiin Suomen parhaana. Aluksi meitä pidettiin ihan hulluina, mutta nyt voi sanoa, että tämä on ollut hieno matka. Tuntuu, että olemme osuneet oikeaan valintamme kanssa.”

Raija Sipinen oli esittelemässä pitopalvelunsa pisteellä mustikkaleivosta, jolla voitti vuonna 2014 Aleksis Kivi -nimikkoleivoskilpailun.

”Tämä on alusta loppuun, ja nopeasti, kehittämäni tuote. Tytär soitti päivä ennen kilpailun päättymistä, että nyt sinun pitää osallistua. Yleensä en tällaisiin kisoihin osallistu, mutta tämä oli poikkeus, koska kuulun samaan sukupuuhun Aleksis Kiven kanssa”, Sipinen taustoitti.

”Tähän tulee voita, mustikkaa, kardemummaa ja kahvia. Mustikat poimitaan itse, ja joka ikinen leivos tehdään ja koristellaan käsin. Näitä on tehty kymmeniätuhansia. Siinä on kymmenen naista ison pöydän ympärillä, kun ruvetaan töihin. Leivos on kiven mallinen, ja pohjana oleva fariinisokeri kuvaa hiekkaa. Joku keksi, että tämä on kuin Kiven Taaborinvuori”, Sipinen kertoi.

Lue lisää:

Lisää aiheesta