Jukolan Juuston perustaja Markku Liias (kuvassa ylhäällä) teki paluun synnyinkotiinsa eli Jukolan maitotilalle. Ennen oman juustolan perustamista juustomestari työskenteli muualla lähes 30 vuotta.
Hän keskittyi vuosia kevytjuustojen tuotekehitykseen. Sitten kelkka kääntyi. "Muutin mieleni. Kyllä juustossa on oltava rasvaa ja makua, niitä oikeita asioita."
Jukolan Juustoa ei olisi olemassa ilman Jukolan maitotilan isäntää Pertti Liiasta. Kolme vuotta sitten leivonmäkeläinen maitotila kaipasi piristystä, joten Pertti soitti veljelleen, juustomestari Markku Liiakselle, ja houkutteli tämän perustamaan juustolan. Täydellinen kiinteistö odotti tyhjillään aivan maitotilan naapurissa.
Markku pohti ideaa ja punnitsi riskejä. Kesällä 2014 Jukolan Juusto sai alkunsa. "Tämä on todellinen perheyritys. Lähdimme liikkeelle nollasta. Takana on kaksi kovan työn vuotta", Markku Liias sanoo.
Viisi raaka-ainetta ja ammattitaitoa
Aito Cheddar valmistetaan viidestä raaka-aineesta. Niistä tärkein on vastalypsetty lehmänmaito. Loraus hapatetta antaa juustolle sen makean happaman ominaismaun. Pieni määrä juoksutetta saostaa maidon.
Juuston oranssi väri on peräisin annatto-hedelmäpensaan siemenistä, ja ripaus suolaa tuo sille makua sekä säilyvyyttä. Kuudes ainesosa on tekijöiden ammattitaito.
Aito Cheddar valmistetaan taatusti tuoreesta maidosta. Maito on lypsetty saman päivän aamuna käsilypsyasemalla robotin sijaan. Kahdella työntekijällä menee 300 lehmän lypsämiseen noin kaksi tuntia. Lehmät pääsevät ulos laitumelle aina kun haluavat.