Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Lomailijan kultaiset säännöt

Teksti:
Riina-Maria Metso. Artikkelia on päivitetty 28.6.2016.
Asiantuntija:
Tiimipäällikkö Kirsi Ahola, Työterveyslaitos ja tutkijatohtori Jessica de Bloom, Tampereen yliopisto
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 28.6.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Tässä viisi vinkkiä, joiden avulla nautit lomastasi enemmän. Kun keräät parhaat lomamuistot talteen, pääset palaamaan lomatunnelmiin myöhemminkin.

1. Suunnittele etukäteen

Kysy jokaiselta perheenjäseneltä yksi toive, jonka hän haluaisi lomalla toteuttaa. Toteuttakaa toiveet yhdessä, mutta viettäkää aikaa myös erikseen ilman huonoa omatuntoa. Jätä tilaa myös täysin suunnittelemattomille jutuille.

2. Jätä työt lomalla

Mieti, mitkä töistäsi voit delegoida loman ajaksi eteenpäin, jotta ne eivät pyöri mielessä. Jos työskentely on välttämätöntä, huolehdi, että päätät itse, minkä verran ja milloin työskentelet. Kun olet hoitanut työn, jätä sen ajatteleminen ja palaa sinnikkäästi lomafiilikseen.

3. Ole itsekäs

Tee vain asioita, joita todella haluat. Sano ei sukulaisvierailuille, jotka eivät kiinnosta. Älä suorita asioita muiden ihmisten tai ihanteiden vuoksi.

4. Kerää muistot talteen

Säilytä museon pääsylippu tai ravintolan ruokalista. Ota valokuvia iloisista hetkistä. Palaa muistoihin myöhemmin yksin tai perheen kanssa. Tutkimusten mukaan loman aktiivinen muistelu saattaa ehkäistä stressiä.

5. Haaveile uudesta lomasta

Älä masennu, jos loma ei täysin vastaa odotuksiasi. Mieti, milloin voisit pitää pidennetyn viikonlopun tai vaikka vain yhden vapaapäivän, jonka riisut kaikista velvollisuuksista. Säästä muutamia lomapäiviä varastoon. Silloin uutta mahdollisuutta vapaaseen ei tarvitse odottaa kokonaista vuotta.

Lisää aiheesta