Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Marja-Leena jätti työnsä ja ryhtyi sijoittajaksi

Teksti:
Matti Remes
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 13.6.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Sijoittaminen on helppoa ja onnistuu kotisohvaltakin, sanoo Marja-Leena Haapanen.

Ensimmäinen kerta oli katastrofi. Helsinkiläinen Marja-Leena Haapanen sijoitti 1990-luvun alussa ylimääräistä rahaa pankin suosittelemaan sijoitusrahastoon. Sitten tuli lama, rahaston arvo romahti ja Haapanen menetti lähes koko sijoituksensa.

Takaisku ei kuitenkaan lannistanut Haapasta.

"Päätin, että vastedes teen tappioni itse", hän sanoo.

"Luin kaikki sijoittamista käsittelevät kirjat, jotka käsiini sain, ja seurasin talousuutisia tarkasti. Minun piti oikein salailla intoani kotona. Miestäni ei sijoittaminen kiinnostanut."

Haapanen vastasi työssään Fazer-konsernin liikematkustuksesta. Aina kun palkasta tai lomarahoista jäi ylimääräistä, hän osti pörssiyhtiöiden osakkeita.

Vuonna 2012 Haapanen päätti, että 40 vuotta palkkatöitä sai riittää. Hän omistautui sijoittamiselle.

"Osakesäästäminen on tutkitusti tuottavinta säästämistä", hän sanoo.

"Sitä paitsi se on helppoa. Kotisohvalla voi tutkia yrityksiä netissä ja tehdä kauppoja verkkopankissa. Osakkeita voi ostaa muutamalla sadalla eurolla kerrallaan."

Yrityksen pitää maksaa verot Suomeen

Konepajoja ja pankkeja. Niitä Haapanen on hankkinut salkkuunsa. Yhteensä siellä on noin 15 pörssiyhtiön osakkeita. Useimmat ovat suomalaisia, mutta toimivat useassa maassa. Silloin tuotto ei ole riippuvainen vain Suomen talouden kehityksestä.

"Sijoitusstrategiaani kuuluu omistaa hyviä osingonmaksajia eri toimialoilta. Haluan myös, että yritykseni kohtelevat hyvin ihmisiä, eläimiä ja ympäristöä. Ja verot pitää maksaa Suomeen!"

Haapanen kartuttaa osakesalkkuaan pitkäjänteisesti ja myy osakkeita harvoin.

"Suunnittelen parhaillaan remonttia. Sen ajattelin rahoittaa myymällä hieman osakkeita."

Rahalla voi hankkia hyvää mieltä

Miksi naiset arkailevat edelleen rahasta puhumista? Sitä Marja-Leena Haapanen ei tajua. Hän kannustaa naisia sijoittamaan ja käy puhumassa asiasta eri tilaisuuksissa.

"Onneksi naiset ovat heränneet ajattelemaan raha-asioitaan. He ymmärtävät, että eläkkeelläkin tarvitaan rahaa. Monella elämä oikeastaan vasta silloin alkaakin."

Eläkkeelläkin tarvitaan rahaa.

Sijoittamalla keräämillään varoilla Haapanen on hankkinut muun muassa taidetta. Enemmän häntä kuitenkin motivoi uusien asioiden oppiminen.

"Raha ei ole tärkeintä elämässä, mutta sillä voi hankkia tärkeitä asioita, kuten terveyttä ja hyvää mieltä sekä itselleen että perheelleen. Ja hyväntekeväisyyteenkin rahaa voi käyttää, jos niin haluaa."

Lisää aiheesta

Haluaisitko oppia sijoittamaan? Lue Marja-Leena Haapasen viisi vinkkiä

Lisää aiheesta