Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin annat tippiä ulkomailla

Teksti:
Heidi Hänninen
Kuvat:
SOK
Lähde:
Rantapallo.fi, Hotels.com ja Matkaopas.info
Julkaistu: 18.6.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Juomarahoihin tottumattomille suomalaisille eri maiden tippitavat tuottavat päänvaivaa. Milloin tippiä tulisi jättää ja mikä on riittävän suuri summa? Seuraavat vinkit auttavat hahmottamaan, miten eri maissa suhtaudutaan juomarahoihin.

Muutama euro: Välimeren maat, Bulgaria, Pohjois-Afrikka

Useimmissa suomalaisten suosimissa matkailumaissa on tapana jättää juomarahaa ainakin ravintoloissa. Helpon nyrkkisäännön mukaan sopiva tippi on noin 10–15 prosenttia laskun loppusummasta. Raha jätetään useimmiten pöytään lähtiessä, mutta jos maksat laskusi luottokortilla, voit pyytää tarjoilijaa pyöristämään summan ylöspäin. Myös tällöin laskun loppusumman ylittävä osuus menee tarjoilijoiden tippikassaan.

Monissa matkailumaissa muistetaan myös hotellisiivoojaa antamalla tippiä noin euro jokaisesta siivouspäivästä. Jos haluat taata, että huoneesi siivotaan putipuhtaaksi joka päivä, jätä muutama euro jo matkasi alussa. Tämä parantaa kummasti siivoojien työskentelyintoa.

Hotellien kantajille maksetaan juomarahaa yleensä noin euro jokaisesta kannettavasta laukusta sekä hotelliin saavuttaessa että sieltä lähdettäessä.

Muista kuitenkin, että usein muutaman pienen kolikon jättämistä pidetään loukkaavana. Varaa siis juomarahaan vähintään euro tai kaksi, tai unohda tippi kokonaan. Lisäksi monissa paikoissa tippi tulee antaa huomaamattomasti esimerkiksi tarjoilijalle käteen, jottei elettä käsitetä loukkauksena.

Muutaman euron tippimaita ovat muun muassa Bulgaria sekä useimmat Välimeren matkailumaat, kuten Italia, Espanja, Turkki, Egypti, Kreikka ja Portugali.

Pohjoismaissa ja Virossa tipataan satunnaisesti lähinnä ravintoloissa.

Tippaa reilusti Yhdysvalloissa

Pohjois-Amerikassa ja erityisesti Yhdysvalloissa tippi on pikemminkin pakollinen palkkio saadusta palvelusta kuin vapaaehtoinen juomaraha. Esimerkiksi Suomessa tämä sama palvelumaksu on jo sisällytetty ruoan hintaan.

Tippiä jätetään yhdysvaltalaisissa ravintoloissa vähintään 15–20 prosenttia laskun verottomasta loppusummasta. Jos palvelu on mielestäsi ollut hyvää, tipin tulee olla lähemmäs 20 prosenttia, mutta huonostakin palvelusta palkitaan 15 prosentin tipillä.

Baaritiskillä maksetaan yleensä dollari jokaisesta tilatusta juomasta ja itsepalvelupaikoissakin on erilliset tippipurkit, joihin on kohteliasta jättää rahaa.

Myös monista muista palveluista annetaan juomarahaa. Tippiä maksetaan ainakin kampaajille ja kauneushoitajille, hierojille, taksikuskeille ja ovimiehille.

Yhdysvaltojen kaltaisia juomarahamaita on muun muassa Kanada.

Älä tippaa Japanissa tai Kiinassa

Muista myös, että joissain maissa juomarahaa ei kannata tarjota. Tällaisissa maissa elettäsi voidaan pahimmillaan pitää erittäin epäkohteliaana. Esimerkiksi Japanissa juomarahan antaminen koetaan loukkaukseksi ja myös Kiinassa tarjoilijat saattavat kieltäytyä juomarahasta.

Tippiä ei tarvita myöskään esimerkiksi Etelä-Koreassa tai Costa Ricassa. Esimerkiksi Ranskassa saattaa olla ravintoloita, joissa tipit on kielletty kylteillä.

Lisää aiheesta