Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Sami Ylisaari aikoo opiskella avoimessa yliopistossa muun muassa psykologiaa.

Oletko lähdössä opintovapaalle? Nämä vinkit kannattaa huomata talousasioissa

Teksti:
Noora Valkonen
Asiantuntija:
Antti Eronen, S-Pankki
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 29.7.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Tauko työelämässä tarkoittaa raha-asioiden miettimistä uudelleen. Projektijohtaja Sami Ylisaari, 41, jää opintovapaalle 17 työvuoden jälkeen. Hän haluaa tietää, miten raha-asiat kannattaa hoitaa. Tässä ammattilaisen vinkit.

Opintovapaa tai muu tauko työelämästä laskee tuloja merkittävästi. Esimerkiksi aikuiskoulutustuki on noin 60 prosenttia bruttopalkasta. Moni miettii, miten raha-asiansa järjestäisi. Näin S-Pankin asiantuntija Antti Eronen vastaa:

Miten järjestän talouteni opintovapaalla, kun tuloni liki puolittuvat?

Opintovapaaseen kannattaa varautua säästämällä, mutta menoja karsimallakin selviää. Tee tarkka laskelma kaikista menoistasi vaikka edellisen puolen vuoden ajalta. Vuokra ja vastike pitää hoitaa, mutta kilpailuta muut pakolliset menot, kuten sähkösopimus ja vakuutukset. Voit saada isot säästöt.

Menoja saa vähennettyä myös pienimmistä kuluista kuten lehtitilauksista, maksukanavista ja ulkona syömisestä.

Miten hoidan asuntolainan opintojen aikana?

Neuvottele hyvissä ajoin ennen opintovapaan alkua pankin kanssa lainan hoitamisesta. Voit hakea lainaan lyhennysvapaata tai muuttaa sen kuukausieriä.

Mitä teen, jos opinto-vapaan aikana tulee yllättäviä menoja, esimerkiksi auto hajoaa?

Jos meno on välttämätön, ota rohkeasti yhteyttä pankkiisi ja ratko asia yhdessä pankin kanssa. Säästäminen on paras tapa varautua yllättäviin tilanteisiin.

Yritänkö nipistää vähistä varoista säästöön?

Säästäminen kannattaa aina. Pienistäkin kuukausisäästöistä kasvaa ajan mittaan mukava potti. Rahoja ei kannata lepuuttaa tilillä, vaan sijoittaa ne esimerkiksi S-Säästörahastoihin. Sieltä löytyy jokaiselle sopiva vaihtoehto.

Lisää aiheesta