Oululainen Iita kehitti poikkeuksellisen kisarieskan isänsä kanssa – ”Pohojosen voimalla”
Perheyrityksen nuori toivo Iita Tyykiluoto haluaa uudistaa leipävalikoiman. Tavoitteen vuoksi ovat kärsineet niin remonttiunelmat kuin yöunet.


Oululainen Iita Tyykiluoto pääsi Suomalainen menestysresepti -finaaliin täysjyväkaura-siemenrieskalla. Hän on perheyritys Putaan Pullan kolmatta sukupolvea.
Miten tuotteesi syntyi?
Kaksi päivää ennen kuin Menestysresepti-hakuaika umpeutui, iskä eli yrityksemme nykyinen toimitusjohtaja soitteli minulle Thaimaan-lomalta, että pitäisikö meidän hakea mukaan. Sparrailimme vähän tuotteesta ja täytin hakemuksen viime tingassa. Rieskat ovat iso tuoteryhmä meillä pohjoisessa. Olimme investoineet rieskalinjaan, jollaista ei löydy muilta Suomessa, mutta sen mahdollisuudet olivat jääneet osittain hyödyntämättä. Linja mahdollistaa muun muassa juuresmassojen ja siementen hyödyntämisen. Ajatus siemenrieskoista oli hautunut useamman vuoden, mutta leivoimme niitä ensimmäisen kerran vasta, kun pääsimme alkukarsintoihin.
Teemme projektia yhteistuumin, mutta iskä halusi laittaa nätimmän osapuolen telkkariin. On kuulemma meidän nuorten homma tuoda näkyvyyttä.
Miksi tuotteesi on voittaja-ainesta?
Suomen leipähyllyt vaativat uudistusta. Tuomme leipään hyviä ominaisuuksia nyt, kun ravitsemussuositukset ovat päivittyneet. Siemenistä saa hyvät ravintoarvot ja mukavan paahteisen maun rieskaan. Rieskamme voi myös kuivattaa näkkäriksi, jos meinaa tulla hävikkiä.
Mikä on paras hetki nauttia siemenrieskaa?
Itselleni aamupala on tärkeä ateria. Siemenrieskalla saa päivän hyvin käyntiin, ja se pitää nälän loitolla. Kun haluan hifistellä, paahdan rieskan leivänpaahtimessa. Silloin se on mukavan lämpöistä ja paahteisen makuista.
Iita kertoo, että Putaan pullan rieskat leivotaan perinteiseen tapaan eli taikinan pohjana on puuro.
Millaisella reseptillä aiot pärjätä kilpailussa?
Pohojosen voimalla ja sinnikkyydellä.
Mikä sinua on jännittänyt eniten kisassa?
Tuomariston ja tv-kameroiden eteen meno jännittää aina, koska ikinä ei voi tietää, mitä tuomarit tuumivat. Vaikka teemme tuotetta tiiminä, palaute tulee henkilökohtaisesti.
Mitä olet joutunut uhraamaan tuotteesi eteen?
Olen joutunut laittamaan työ- ja henkilökohtaisia projekteja sivuun. Ostin huhtikuussa ensiasuntoni, ja sen remppa on rullannut vain pikkuhiljaa. En uskonut, että kilpailu veisi näin paljon aikaa, kun meillä on kuitenkin ollut yritys kohta 50 vuotta. Yöuniakin on mennyt.
Rakkain ruokamuistosi?
Söimme perheessäni aina koulun ja töiden jälkeen porukalla kotiruokaa ja kävimme läpi päivän kuulumiset. Tapa on jäänyt omaan elämääni. Se tuo ihmisiä yhteen.




