Antti haluaa elvyttää karjalaisen perinneherkun – ”Aika tuoda bagel-kulttuuri Suomeen”
Antti Helkala vaihtoi rahoitusuran perheleipomon pyörittämiseen. Hän haluaa nyt tuoda bagel-kulttuurin Suomeen.


Juho Pullin rinkelileipomon yrittäjä ja leipuri Antti Helkala Lappeenrannasta kisaa Suomalainen menestysresepti -finaalissa Paraskilla, joka on karjalainen versio bagelista.
Antti nähtiin kilpailussa myös edellisvuonna, mutta tuolloin matka tyssäsi alkukarsintaan.
Miten tuotteesi syntyi?
Perheleipomomme on keskittynyt yhteen päätuotteeseen, viipurinrinkeliin, ja olemme miettineet, voisiko meillä olla jotain muutakin. Idea Paraskiin tuli aikanaan kahvipöytäkeskustelussa edesmenneen isoäitini kanssa. Myös paraski on osa karjalaista leivontaperinnettä. Mummo kävi läpi sen tekotapaa, ja harmitteli, että resepti on päässyt historian havinassa lähes unohtumaan. Oli viimeisiä hetkiä jutella siitä hänen kanssaan.
Bagelit ovat aina kiehtoneet minua täytettävyytensä ja monipuolisuutensa vuoksi. Olen syönyt niitä ympäri maailmaa. Paraski on kulkeutunut Puolasta Baltian kautta Viipuriin ja tänne Lappeenrantaan. Sillä on siis samat juuret kuin New Yorkin ja muun maailman bageleilla.
Miksi tuotteesi on voittaja-ainesta?
Mielestäni hieno tarina, pitkät juuret ja monipuolinen käytettävyys tekevät menestysreseptin. On aika tuoda paraski takaisin ja bagel-kulttuuri Suomeen.
Perheyrityksen vetovastuun ottanut Antti osallistuu myös leipomonsa torimyyntiin. Oikealla valmiita viipurinrinkeleitä jäähtymässä.
Mikä on paras hetki nauttia paraskia?
Aamuhetki, kun on aikaa nauttia perheen kanssa. Paraski kyllä toimii tuhdimmin täytettynä hyvin myös lounaana ja burgerkäytössä.
Millaisella reseptillä aiot pärjätä kilpailussa?
Tämä on toinen yritykseni kilpailussa. Minulla on halu kehittyä sekä leipurina että yrittäjänä. Haluni oppia uutta on näkynyt esimerkiksi niin, että vaikka olen yrittäjäperheestä, työskentelin pitkään pankki- ja rahoitusalalla.
Mikä sinua on jännittänyt eniten kisassa?
Eniten arvelutti laittaa itseni likoon uudestaan ensimmäisen yrityksen ja pettymyksen jälkeen. Olin kuitenkin luottavaisempi tämän tarinan ja reseptin suhteen.
Paraskilla on samat juuret kuin New Yorkin bageleilla.
Mikä on ollut vaikeinta kilpailumatkassa?
Vuosi on ollut tosi antoisa, mutta ajankäytöllisesti hermoja raastava, koska tuotekehitys on pitänyt yhdistää perheen ja nykyisen työn kanssa.
Mitä olet joutunut uhraamaan tuotteesi eteen?
Olen joutunut laiminlyömään ystäviäni. Osa on ehkä ihmetellyt, että mitäköhän se oikein vääntää, kun mitään ei kuulu, mutta eiköhän se pian selviä heillekin.




