Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Partakone – ostajan opas

Teksti:
Anna-Maria Wasenius ja Yhteishyvän toimitus.
Asiantuntija:
tuoteryhmäpäällikkö Juha Valtonen, SOK; asiakaspäällikkö Outi-Leena Pesonen, Philips ja key account manager Kari Heikkinen, Braun
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 13.9.2016
|
Muokattu: 28.10.2022
Melkein puolet partakoneista ostetaan lahjaksi: partakone on esimerkiksi isänpäivän suosikkilahja. Osti parranajokoneen sitten itselle tai lahjaksi valinnassa kannattaa huomioida koneen ajotapa ja hyvä hinta-laatusuhde.

Parranajotapaan liittyy paljon tottumuksia. Toinen vannoo höylän nimeen ja toinen käyttää aina konetta.

Koneellisessa parranajossa on kaksi pääajotapaa: toisessa on kolme pyörivää terää ja pyörivä ajoliike, toisessa teräverkko ja suora ajoliike.

Ihon sanotaan tottuvan käytössä olevaan leikkuutapaan ja sen muuttaminen saattaa hetkellisesti ärsyttää ihoa. Kun ajotapaa vaihdetaan höylän ja koneen välillä tai koneellisesta leikkuutavasta toiseen, tarvitaan kärsivällisyyttä. Useimmiten iho tottuu uusiin olosuhteisiin parissa viikossa.

Partakoneen ajotapa

Suurimmat laitevalmistajat suosivat joko pyörivää tai suoraa ajotapaa, joten osa käyttäjistä valitsee mieluummin uudeksi partakoneeksi tutun valmistajan laitteen. Kumpaakin ajotapaa käyttävistä laitteista on markkinoilla runsaasti eritasoisesti varusteltuja malleja.

Mukautuva ajopää kykenee paremmin seuraamaan kasvojen muotoa, ja laite pääsee hankalissakin kohdissa tasaisesti kiinni ihon pintaan. Laadukkaissa partakoneissa liikkuvien osien ja tasojen määrä kasvaa, mikä tekee parranajosta sujuvampaa.

Erityisesti herkälle iholle suunnitteluilla parranajokoneilla ajo on nopeaa ja hyvä lopputulos syntyy kerta-ajolla, jottei ihoa joutuisi ajamaan useita kertoja ja eri suunnista. Ajopäästä on pyritty saamaan mahdollisimman hellävarainen.

Herkälle iholle tarkoitetut laitteet saattavat myös sisältää ajoa pehmentävää ja ihoa hoitavaa voidetta.

Hyvä terä on valmistettu laadukkaasta materiaalista ja säilyttää terävyytensä pitkään. Jotkut terämallit ovat itseteroittuvia eli ne teroittuvat käytössä.

  • Terät kestävät käytöstä riippuen vuodesta useampaan vuoteen ja ne voi – ja pitääkin – tarvittaessa vaihtaa. Selkeä merkki terien vaihtotarpeesta on ajon muuttuminen nyppiväksi tai ajotuloksen huononeminen. Käyttömäärän ja puhdistustottumuksien lisäksi terien kestoon vaikuttaa parran laatu – karkea parta tylsyttää terät nopeammin kuin pehmeämpi karvalaatu.

Parranajon nopeus

Parranajo kestää keskimäärin 3–4 minuuttia – toki esimerkiksi sängen pituus vaikuttaa.

Paremmat laitteet tekevät siistiä jälkeä nopeammin. Tämä perustuu useimmiten siihen, että leikkaavia teriä on enemmän, teräsäleikkö on monipuolisempi, leikkaustapaa on kehitetty tehokkaammaksi, kone myötäilee paremmin kasvoja ja leikkaa kerta-ajolla hyvin tai että terät ovat laadukasta terästä ja säilyttävät tehonsa paremmin.

Partakoneiden hinnat

Partakoneiden hinnat vaihtelevat muutamasta kympistä useampaan sataan euroon.

Hintaluokan yläpään koneissa on erilaisia lisäominaisuuksia, mutta muuten hinta muodostuu materiaalien laadusta, laitteen käyttömukavuudesta ja akun ominaisuuksista.

Partakoneen vedenkestävyys

Osa partakoneista on vedenkestäviä, jolloin parran voi ajaa vaikkapa suihkussa. Joidenkin koneiden kanssa voi käyttää myös partavaahtoa tai -geeliä.

Partakoneen huoltoyksikkö

Äärimmäistä automatiikkaa edustavat huoltoyksikölliset laitteet, joissa käyttäjän tarvitsee vain laskea partakone alustalleen ja kone huolehtii muusta. Huoltoyksikössä odottaa aina optimaalisesti puhdistettu ja huollettu ajolaite.

Lisäksi partakoneissa voi olla esimerkiksi näyttö, joka kertoo puhdistus- tai lataustarpeesta tai merkkivalo, joka ilmaisee akun tilan tai terän vaihtotarpeen.

Partakoneen virta

Partakoneen akkukäyttöisyys ja akun kesto ja laatu ovat melko suoraan verrannollisia partakoneen hintaan. Edullisimmat partakoneet toimivat vain verkkovirralla eli niillä voi ajaa vain koneen ollessa kytkettynä pistorasiaan. Valtaosassa partakoneita on sekä akku- että verkkokäyttömahdollisuus.

Mitä laadukkaampi partakone on kyseessä, sitä lyhyempi on latausaika ja pidempi ajoaika. Partakoneen latausaika voi vaihdella tunnista liki kymmeneen tuntiin. Ajoaikaa voi täydellä latauksella olla esimerkiksi puoli tuntia tai tunti, mikä tarkoittaa 10 tai 20 päivän parranajoa. Laadukkaalla akulla varustettu partakone ei siis välttämättä kaipaa latausta edes parin viikon matkan aikana.

Markkinoilla on myös paristoilla toimivia parranajokoneita, jotka on tarkoitettu erityisesti siistiytymiseen päivän aikana.

Partakoneen puhdistus

  • Jotta partakone säilyttäisi leikkuuominaisuutensa, teräosa tulee puhdistaa jokaisen ajon jälkeen.
  • Konetta voi puhdistaa perinteisesti pienellä sudilla.
  • Valtaosa nykyisistä partakoneista on vesipestäviä, jolloin teräosan voi huuhdella juoksevan veden alla.
  • Edistyneimmissä partakoneissa on huoltoyksikkö, joka analysoi ja sitten huoltaa, pesee, desinfioi ja kuivaa partakoneen.