Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Puuro on paitsi edullista ja hyvää, myös erittäin trendikästä

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Laura Riihelä
Julkaistu: 5.8.2024
|
Muokattu: 5.8.2024
Halpa, monipuolinen ja maukas sekä sopiva someen postattavaksi – puurosta on nyt moneksi!

Puuro kuuluu monen arkiaamuun, eikä ihme. Hiutaleista tehty puuro ilahduttaa huokealla hinnallaan ja terveellisyydellään. Sopivilla lisukkeilla nälkää pitäväksi ja näyttäväksi tuunattu puuro sopii jopa luksusaamiaiseksi, joka tekee mieli ikuistaa omaan someen.

Kaurapuuro on monen suosikki, mutta jos se kyllästyttää, keitä puuro vaihteeksi ruis-, ohra- tai neljän viljan hiutaleita. Erilaisista hiutaleista teet lämpimän puuron lisäksi myös kätevät tuorepuurot, jotka maistuvat sekä aamu- että välipalana. Kokonaisista tai rikotuista jyvistä valmistuvat uunipuurot sopivat aamiaisen lisäksi edulliseksi lounaaksi tai päivälliseksi.

Miten keittää hyvä puuro?

Puurosta tulee maukkainta, kun keität sen liedellä ja valitset nesteeksi veden sijaan maidon. Lisää myös ripaus suolaa korostamaan viljan omaa makua. Anna puuron hautua hetki kannen alla keittämisen jälkeen, niin koostumus tekeytyy parhaimmilleen. Puurohiutaleiden keittoaika ja tarvittava nesteen määrä kannattaa tarkistaa pakkauksesta, niin onnistut taatusti.

Saat tutusta kaurapuurosta entistä maistuvampaa helpolla niksillä: Mittaa kaikki puuron ainekset kattilaan, laita tekeytymään jääkaappiin yön yli ja keitä aamulla puuroksi. Näin saat samettisen pehmeää, kuin pitkään liedellä haudutettua puuroa vain muutamassa minuutissa. Kun keität puuron täysmaitoon tai kahviin tarkoitettuun kauramaitoon, mausta tulee erityisen täyteläinen.

Mitä puuron päälle?

Hyvän puuron salaisuus on tietenkin ihanat lisukkeet, jotka tuovat puuroon sekä täyttävyyttä että makua. Valitse puuron päälle jotakin raikasta, jotakin makeaa ja jotakin rapeaa, niin lopputulos on taatusti herkullinen. Kun pohdit hieman, miten laitat lisukkeet puuron päälle, annos ilahduttaa myös silmää.

Helppoihin ja herkullisiin puuron lisukkeisiin kuuluvat marjat tuoreena tai pakastettuna, sekä tietenkin hillot. Osta hillo valmiina tai tee se itse lempimarjoistasi. Vai kokeilisitko ravintorikkailla chiansiemenillä hyydytettyä hilloa? Herkullisia lisukkeita ovat myös uunissa valmistuva omenahillo ja pannulla karamellisoidut päärynät.

Pähkinävoi on uusi suosikkilisuke, joka lisää puuron täyttävyyttä. Maapähkinävoi on klassikko, mutta herkullista voita saat myös cashew- ja pekaanipähkinöistä sekä manteleista. Pähkinävoi on helppo tehdä itse ja sen voi halutessaan maustaa eri tavoin, esimerkiksi lisäämällä joukkoon kaakaojauhetta, kanelia tai kardemummaa. Jos kaipaat pähkinävoihin makeutta, lisää joukkoon hieman hunajaa tai siirappia.

Proteiinipitoiseksi ja täyttävyyttä tuovaksi lisukkeeksi puuroon sopivat myös jogurtti, rahka ja raejuusto.

Rouskuvat ripotteet viimeistelevät puuroannoksen. Helppoja vaihtoehtoja ovat erilaiset siemenet ja pähkinät. Lusikallinen itse tehtyä rapeaa granolaa tuo puuroon kivaa suutuntumaa ja hieman paremman aamiaisen tuntua.

Tuorepuuro sopii aamiaiseksi ja välipalaksi

Sekoita ainekset, anna tekeytyä jääkaapissa yön yli ja nautiskele! Helposti valmistuva, kylmänä nautittava tuorepuuro on kätevä aamiainen ja välipala. Koska tuorepuurossa on yleensä jotakin proteiinipitoista, kuten rahkaa, raejuustoa tai jogurttia, se pitää myös hyvin nälän loitolla. Kiireistä aamua varten puuro kannattaa tehdä suoraan kannelliseen rasiaan, jolloin se on helppo ottaa mukaan. Jos puuron nauttii kotona, sen voi koristella marjoilla, hedelmillä ja pähkinöillä. Tee tuorepuuro helposti yksinkertaisen kaavan avulla tai kokeile näitä reseptejä:

Keitä kuohkea vispipuuro marjoista tai hedelmistä

Vispipuuro on monelle maistuva perinteinen herkku. Kuohkeimman vispipuuron saat, kun käytät tavallisia mannasuurimoita ja jäähdytät puuron hyvin ennen vatkaamista. Kauramannasuurimot ja täysjyvämannasuurimot tuovat puuroon lisää kuituja, mutta niistä tehty vispipuuro ei vatkaudu yhtä ilmavaksi. Vispipuuro onnistuu myös gluteenittomana, kun vaihdat mannasuurimot riisijauhoon.

Puolukkavispipuuro eli vatkattu puolukkapuuro on klassikko, mutta puuron voi tehdä myös muista marjoista tai hedelmistä. Parhaimmalta vispipuuro maistuu maidon tai vaniljakastikkeen kanssa tarjottuna.

Uunipuuro valmistuu kuin itsestään

Uunipuuron teko on vaivatonta, sillä ainekset tyypillisesti vain mitataan uunivuokaan ja uuni hoitaa loput. Uunipuuro ei kuitenkaan ole kiireisen ruokaa, sillä kokonaisista tai rikotuista hyvistä tehty puuro saa hautua uunissa vähintään tunnin ajan. Uunipuurot ovatkin loistavia hitaitten aamujen ja brunssien ruokia sekä edullisia arkiaterioita. Hauduta nyt perinteinen uunipuuro ohrasuurimoista tai kokeile ravintorikasta tattaripuuroa.

Uunipuuro onnistuu myös nopeasti aamutoimien lomassa, kun valmistat sen kaurahiutaleista. Banaanilla ja kananmunalla tukevoitettu marjainen puuro maistuu sekä lämpinänä että jäähtyneenä, jolloin sen voi leikata annospaloiksi.

Älä heitä puuronjämiä pois

Jos puuroa tuli keitettyä liikaa, tee tähteistä pehmoiset sämpylät. Sämpylätaikinaan voit upottaa niin kaurapuuron, kuin ruis- tai neljän viljan puuron tähteet. Kaurapuuro sopii mainiosti myös pannaritaikinaan.

Lue myös