Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Hillojen valmistaminen.

Hillojen ja soseiden valmistaminen

Teksti:
Anna-Maria Wasenius ja Petra Sneck
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 3.7.2015
Muokattu: 31.8.2020
Valmista marjoista hilloa tai sosetta. Lue vinkit, kuinka marjat hillotaan tai soseutetaan sekä kuinka paljon säilöntäsokeria käytetään.

Hillot

Hillo valmistetaan juuri kypsyneistä marjoista sokerin kanssa keittämällä. Raaka-aineiden tulee olla ensiluokkaisia, puhtaita ja vastapoimittuja. Ylikypsistä marjoista syntyy löysää hilloa ja yksikin pilaantunut marja voi pilata koko hillon.

Hillojen tekemiseen voi käyttää tavallista kidesokeria, hillosokeria tai hillomarmeladisokeria. Hilloa ei sekoiteta kauhalla, vaan kattilaa ravistetaan muutaman kerran keittämisen aikana. Tölkit täytetään mahdollisimman täyteen. 

Hilloa taloussokerilla

 • Pehmeäkuorisiin marjoihin (esim. vadelmat) tarvitaan tavallista kidesokeria 500–700 grammaa marjakiloa kohden, kovakuorisiin marjoihin (esim. puolukat) 600–700 grammaa marjakiloa kohden.
 • Mittaa peratut pehmeäkuoriset marjat ja sokeria kerroksittain teräs- tai emalikattilaan. Anna mehustua jääkaapissa noin kaksi tuntia kansi suljettuna. Jos käytät kovakuorisia marjoja (1 kg), keitä vettä (3–4 dl) ja sokeria (600–700 g) noin 10 minuuttia ja lisää sitten peratut kovakuoriset marjat kattilaan.
 • Keitä hilloa pienellä lämmöllä noin 30 minuuttia, kunnes marjat ovat tasaisesti liemessä. Älä sekoita, vaan ravistele kattilaa varovasti pohjaan palamisen estämiseksi.
 • Kuori vaahto ja tölkitä hillo kuumana puhtaisiin, kuumennettuihin tölkkeihin ja sulje kannet heti. Säilytä +0–+8 asteessa.

Hilloa hillosokerilla

 • Hillosokeria ja hillomarmeladisokeria tarvitaan tavallista sokeria vähemmän.
 • Hillosokeria kuluu noin 500 grammaa marjakiloa kohden. Kiinteämmän lopputuloksen saat paketilla (330 g) hillomarmeladi-sokeria marjakiloa kohden.
 • Kaada kattilan pohjalle 1 dl vettä pohjaan palamisen estämiseksi. Lisää peratut, huuhdellut ja valutetut marjat (2 kg = 4 l).
 • Kuumenna kunnes alkaa muodostua vesihöyryä. Lisää kilo hillosokeria vähitellen sekoittaen.
 • Vähennä lämpöä, kun seos alkaa kiehua.
 • Keitä hilloa satunnaisesti varovasti sekoittaen noin 10 minuuttia, kovakuorisia marjoja noin 5 minuuttia kauemmin.
 • Jäähdytä muutaman kerran sekoittaen noin 30 minuuttia kunnes rakenne alkaa kiinteytyä. Kuori tarvittaessa vaahto. Jos tölkität liian kuumana, marjat nousevat pintaan.
 • Tölkitä hyvin pestyihin, kuumennettuihin tölkkeihin ja sulje heti. Säilytä mieluimmin viileässä. Hillo hyytyy lopullisesti noin vuorokaudessa.

Vinkki! Hillon koostumuksen voi tarkistaa laittamalla jääkaappiin keittämisen alkaessa lautasen jäähtymään. Kun keittoaika on lopuillaan, laita lautaselle hilloa ja siirrä se hetkeksi takaisin jääkaappiin. Vedä lusikalla "viilto" jäähtyneeseen hilloon. Jos jälki ei umpeudu, hillo on valmista.

Soseet

Sose on säilyke, jossa marjojen tai hedelmien alkuperäinen rakenne on rikottu soseuttamalla.

Marjat soseutetaan tuoreina ilman kuumentamista. Tehtävään soveltuvat hyvin sosemylly, monitoimikone ja sauvasekoitin. Siemenet voi halutessaan siivilöidä.

Hedelmät pehmennetään ennen soseuttamista kuumentamalla niitä kattilassa vesitilkan kanssa, höyrymehustimessa, uunissa tai mikrossa.

Pakastettavaan soseeseen lisätään 200 grammaa sokeria kiloa kohden. Sose sekoitetaan, pakataan sopivan kokoisiin pakkauksiin ja pakastetaan.