Pähkinävoi

arvosana3/5

(1)arvio
30 Annosta

60 min

Pähkinävoi valmistuu tehokkaalla monitoimikoneella paahdetuista pähkinöistä. Reseptiin sopii cashewpähkinöiden lisäksi kuorelliset maapähkinät, pekaanipähkinät ja mantelit.

Ainekset (30 annosta)

MääräAinesosa
300 g(4 dl) cashewpähkinöitä
2 rklrypsiöljyä
1/2 tlsuolaa

Valmistus (Uuni 180°C)

  1. 1

    Paahda pähkinät tai mantelit pellillä 180-asteisessa uunissa kullanruskeiksi, noin 10 minuuttia. Tarkkaile paahtumista, etteivät pähkinät pala. Anna jäähtyä noin 30 minuuttia. Jos käytät maapähkinöitä, kuori ne hieromalla niitä käsissä tai keittiöpyyhkeen sisässä. Muut pähkinät ja mantelit voit käyttää kuorineen.

    MääräAinesosa
    300 g(4 dl) cashewpähkinöitä
  2. 2

    Jauha pähkinöitä tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa täydellä teholla noin kymmenen minuuttia. Voit jauhaa pähkinät muutamassa erässä tai pitää välillä taukoa, jos kone rasittuu liikaa. Paina kulhon reunoille noussut pähkinärouhe välillä nuolijalla takaisin seokseen. Seos on pitkään rouheinen, mutta kun pähkinöiden öljyt vapautuvat, se soseutuu tahnaksi.

  3. 3

    Lisää öljy ja suola ja sekoita tahna tasaiseksi. Pähkinävoi säilyy ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa jopa kaksi viikkoa. Käytä pähkinävoita esimerkiksi leivän päällä, smoothiessa, puurossa ja leivonnassa.

    MääräAinesosa
    1/2 tlsuolaa
    2 rklrypsiöljyä

Voit tehdä pähkinävoin myös paahtamattomista pähkinöistä. Herkkävatsainen voi liottaa pähkinöitä ensin vedessä 6–12 tuntia ja kuivata ne huolellisesti ennen jauhamista.

Maustamisvinkit

• Lisää pähkinävoihin tilkka hunajaa tai siirappia makeudeksi.

• Mausta pähkinävoi kaakaojauheella, kanelilla, kardemummalla tai jauhetulla inkiväärillä.

• Rouhi osa pähkinöistä ja sekoita ne sileän pähkinävoin sattumiksi.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Anu Brask
Kuvausjärjestelyt:
Ninna Lindström
Kuvat:
Ninna Lindström
27.2.2019
|
Päivitetty: 20.11.2025

Samankaltaisia reseptejä