Paahda pähkinät tai mantelit pellillä 180-asteisessa uunissa kullanruskeiksi, noin 10 minuuttia. Tarkkaile paahtumista, etteivät pähkinät pala. Anna jäähtyä noin 30 minuuttia. Jos käytät maapähkinöitä, kuori ne hieromalla niitä käsissä tai keittiöpyyhkeen sisässä. Muut pähkinät ja mantelit voit käyttää kuorineen.
Jauha pähkinöitä tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa täydellä teholla noin kymmenen minuuttia. Voit jauhaa pähkinät muutamassa erässä tai pitää välillä taukoa, jos kone rasittuu liikaa. Paina kulhon reunoille noussut pähkinärouhe välillä nuolijalla takaisin seokseen. Seos on pitkään rouheinen, mutta kun pähkinöiden öljyt vapautuvat, se soseutuu tahnaksi.
Lisää öljy ja suola ja sekoita tahna tasaiseksi. Pähkinävoi säilyy ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa jopa kaksi viikkoa. Käytä pähkinävoita esimerkiksi leivän päällä, smoothiessa, puurossa ja leivonnassa.
Huom! Voit tehdä pähkinävoin myös paahtamattomista pähkinöistä. Herkkävatsainen voi liottaa pähkinöitä ensin vedessä 6–12 tuntia ja kuivata ne huolellisesti ennen jauhamista.
Maustamisvinkit
• Lisää pähkinävoihin tilkka hunajaa tai siirappia makeudeksi.
• Mausta pähkinävoi kaakaojauheella, kanelilla, kardemummalla tai jauhetulla inkiväärillä.
• Rouhi osa pähkinöistä ja sekoita ne sileän pähkinävoin sattumiksi.
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
64
268
5,7 g
0,4 g
0,6 g
0,6 g
1,2 g
2,2 g
0,0 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli