Kaurasämpylät
Noin 2 tuntia (josta 45 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Mehevimmät kaurasämpylät leivot puurosta. Keitä kaurapuuro varta vasten sämpylöitä varten tai leivo taikinaan aamiaiselta jäänyt puuro.
| 2 1/2 dl | vettä |
| 1 dl | kaurahiutaleita |
| 2 1/2 dl | maitoa |
| 25 g | (½ pkt) hiivaa |
| 2 rkl | siirappia |
| 1 tl | suolaa |
| 1/2 dl | rypsiöljyä |
| 3 dl | vehnäjauhoja |
| 5 dl | hiivaleipäjauhoja |
| Lisäksi | |
|---|---|
| 1/2 dl | vettä |
| 1/2 dl | kaurahiutaleita |
- 1.
Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoita kaurahiutaleet joukkoon. Keitä pakkauksen ohjeen mukainen aika välillä sekoitellen. Jos käytät valmista puuroa, mittaa sitä sämpylöitä varten 2 dl.
- 2.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Sekoita siirappi ja suola sekä öljy ja puuro maitoseokseen. Lisää vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi.
- 3.
Alusta taikinaan hiivaleipäjauhoja, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa muutama minuutti. Laita taikina takaisin kulhoon, peitä liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin puoli tuntia.
- 4.
Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja jaa noin 16 palaan. Pyörittele palat sämpylöiksi ja laita leivinpaperille pellille. Anna kohota noin 30 minuuttia.
- 5.
Voitele kohonneet sämpylät vedellä ja ripottele kaurahiutaleet pinnalle.
- 6.
Kypsennä sämpylöitä 225-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia. Jäähdytä liinan alla.
Mehevimmät kaurasämpylät leivot puurosta. Keitä kaurapuuro varta vasten sämpylöitä varten tai leivo taikinaan aamiaiselta jäänyt puuro.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 2 1/2 dl | vettä |
| 1 dl | kaurahiutaleita |
| 2 1/2 dl | maitoa |
| 25 g | (½ pkt) hiivaa |
| 2 rkl | siirappia |
| 1 tl | suolaa |
| 1/2 dl | rypsiöljyä |
| 3 dl | vehnäjauhoja |
| 5 dl | hiivaleipäjauhoja |
Lisäksi | |
| 1/2 dl | vettä |
| 1/2 dl | kaurahiutaleita |
Valmistus (Uuni 225°C)
- 1
Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoita kaurahiutaleet joukkoon. Keitä pakkauksen ohjeen mukainen aika välillä sekoitellen. Jos käytät valmista puuroa, mittaa sitä sämpylöitä varten 2 dl.
Määrä Ainesosa 1 dl kaurahiutaleita 2 1/2 dl vettä - 2
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Sekoita siirappi ja suola sekä öljy ja puuro maitoseokseen. Lisää vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi.
Määrä Ainesosa 2 1/2 dl maitoa 25 g (½ pkt) hiivaa 2 rkl siirappia 1 tl suolaa 1/2 dl rypsiöljyä 3 dl vehnäjauhoja - 3
Alusta taikinaan hiivaleipäjauhoja, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa muutama minuutti. Laita taikina takaisin kulhoon, peitä liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin puoli tuntia.
Määrä Ainesosa 5 dl hiivaleipäjauhoja - 4
Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja jaa noin 16 palaan. Pyörittele palat sämpylöiksi ja laita leivinpaperille pellille. Anna kohota noin 30 minuuttia.
- 5
Voitele kohonneet sämpylät vedellä ja ripottele kaurahiutaleet pinnalle.
Määrä Ainesosa 1/2 dl vettä 1/2 dl kaurahiutaleita - 6
Kypsennä sämpylöitä 225-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia. Jäähdytä liinan alla.
Vinkki: Vaihda kaurapuuro ruis- tai neljän viljan puuroon. Vegaanisia sämpylöitä teet vaihtamalla maidon veteen.
Ravintosisältö
163
Energiaa kcal
681
Energiaa kj
3,9 g
Rasvaa
0,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
25,7 g
Hiilihydraatteja
3,1 g
Sokereita
1,9 g
Kuituja
4,9 g
Proteiinia
0,4 g
Suolaa
163
Energiaa kcal
681
Energiaa kj
3,9 g
Rasvaa
0,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
25,7 g
Hiilihydraatteja
3,1 g
Sokereita
1,9 g
Kuituja
4,9 g
Proteiinia
0,4 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























