Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Isoisät osallistuvat lastenlasten elämään nykyisin enemmän kuin koskaan aiemmin.

Kiitokset kaikille papoille ja vaareille! 5 faktaa isoisyydestä

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Radist / 123RF
Julkaistu: 9.11.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Milloin viimeksi olet muistanut isoisääsi kortilla tai tervehdyksellä?

Yhä useammalla lapsella on isoisä. Paitsi että miesten elinikä on noussut, miehet eivät ole koskaan aiemmin olleet iäkkäinä yhtä terveitä kuin nykyään. Isoisillä on nykyään enemmän voimia osallistua lastenlastensa elämään.

5 faktaa

  1. Isoisät kokevat usein, että he haluavat toimia lastenlastensa mentoreina, opettaa heille arvoja ja elämänopetuksia (Waldrop, D., 1999).

  2. Käsitys siitä, mitä isoisiltä odotetaan, on muuttunut. Miehinen mies saa olla myös hoivaava ja arvostaa pehmeitä arvoja.

  3. Isoisät, joilla on puoliso, osallistuvat enemmän lastenlasten elämään (Knudsen, K. 2012). Isoäidit pitävät usein yhteyksiä perheiden välillä. Lisäksi isoäidit innostavat isoisiä osallistumaan.

  4. Isoisien yhteys lapsenlapsiin vahvistuu vasta, kun nämä ovat hieman vanhempia. Mummot ottavat isomman roolin lapsenlapsen elämässä näiden ollessa vielä pieniä.

  5. Isoisien ammatilla tai yhteiskuntaluokalla on selvä vaikutus lastenlastensa elämään. Isien puolelta olevilla isoisillä tämä vaikutus on hieman suurempi. Tutkimuksen mukaan tämä vaikutus on vakaa eivätkä esimerkiksi työmarkkinoiden muutokset sitä suuremmin heilauta. Isoisien tulotasolla ei kuitenkaan ole vaikutusta siihen, mille tulotasolle lapsenlapsi elämässään päätyy.

Lue lisää isovanhemmuudesta:

Lisää aiheesta