Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

72-vuotias Annica on Helsingin juhlaviikkojen innokas vapaaehtoinen: "Palkkaa en ole halunnut"

Teksti:
Leena Lukkari
Kuvat:
Heli Blåfeld, Helsingin juhlaviikot ja Visit Helsinki
Julkaistu: 26.7.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Kulttuuria rakastava Annica Lönnqvist on työskennellyt Helsingin juhlaviikoilla vapaaehtoisena vuodesta 1986. Mikä saa hänet lähtemään mukaan vuodesta toiseen?

"Vuosien varrella olen myynyt lippuja ja ohjelmia sekä osallistunut kaikenlaisiin muihin talkoisiin ja käytännön järjestelyihin. Samalla olen saanut kuulla valtavan määrän upeita esityksiä.

Kun Patti Smith ja Lou Reed esiintyivät Juhlaviikoilla 2005, he pitivät myös pienemmän runo- ja laulutilaisuuden. Minun tehtäväni oli katsoa, ettei sisään livahda ylimääräisiä uteliaita ilman lippua. Esitys oli hyvin liikuttava. Patti omisti yhden laulun edesmenneelle veljelleen.

Myöhemmin Huvila-teltan backstagella sain artistilta omistuskirjoituksen levynkanteen. Annoin levyn lapsenlapselleni kummilahjaksi saatesanoilla, että vanhempien pitäisi soittaa sitä lapselle säännöllisesti, jotta hän kasvaa tietämään, minkälaista musiikkia famu kuuntelee.

Erityisen kiinnostunut olen elektronisesta musiikista ja uudesta klassisesta musiikista.

Kuuntelen mitä tahansa, mutta erityisen kiinnostunut olen elektronisesta musiikista ja uudesta klassisesta musiikista. Yhtenä Juhlaviikkojen kohokohtana muistan kymmenen vuotta sitten esiintyneen venezuelalaisen Simón Bolívar -nuoriso-orkesterin, jossa soittavat kaduilta musiikin pariin pelastetut lapset ja nuoret.

Olen paljasjalkainen helsinkiläinen, työläisperheestä. Ehkä pohjaton kulttuurinnälkäni on peruja Kulosaaren yhteiskoulusta, jossa meitä opettivat kirjailija Walentin Chorell ja hänen vaimonsa Ethel. Heidän villassaan me oppilaat saimme pitää kulturklubbenia, jossa pääsimme tapaamaan monia sen ajan eturivin taiteilijoita. Se oli hyvin inspiroivaa.

Työelämä vei minut Yleisradioon musiikkiosastolle tuotantosihteeriksi. Ylellä tutustuin juhlaviikkolaisiin, ja avustin innolla juhlaviikkojen järjestelyissä alusta lähtien. Etsin esimerkiksi Ylen äänilevystön arkistosta tiedot teosten kestoista ja osien oikeista kirjoitusasuista, jotta käsiohjelmiin saatiin paikkansa pitävät tiedot.

Toivon, että saisin istua Huvila-teltassa ja nauttia esityksistä.

Minulle on sopinut hyvin, että hoidan tapahtuman taustalla käytännön järjestelyjä. Palkkaa en ole halunnut, mutta pääsylippuja mieluusti. Toivon, että sittenkin kun en enää jaksa osallistua vapaaehtoistyöhön, saisin istua Huvila-teltassa ja nauttia esityksistä."

Helsingin juhlaviikot 50 vuotta

Tutustu ohjelmaan

  • Vuonna 2018 Helsingin juhlaviikot järjestetään 17.8.–2.9.
  • Taiteiden yötä vietetään torstaina 23.8.2018
  • Vuonna 2017 Helsingin juhlaviikoilla oli noin 212 800 käyntiä.
  • HOK-Elanto on festivaalin pääyhteistyökumppani.
  • Suomen suurin monitaidefestivaali.

Lue myös

Lisää aiheesta