Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Krista Ahola haluaa välillä tuulettaa äitimyyttiä blogissaan, sillä hänen mielestään hyvä äiti voi olla monella tavalla.

Äiti bloggaa päiväunista ja sotkuista

Teksti:
Helmiina Suhonen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 17.12.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Äitiysblogien suosio on noussut merkittävästi viime vuosina. Kahden lapsen äiti ja Puutalobaby-bloggaaja Krista Ahola kirjoittaa lapsiperheen arjesta huumorilla ja mitään kaunistelematta.

Puutalon remontti oli vielä täysin kesken, kun vauva aikoi syntyä. Ensimmäistä lastaan odottava Krista Ahola määrättiin monen viikon vuodelepoon, ja aika kävi pitkäksi. Hetken mielijohteesta Ahola perusti odotusaikaa seuraavan Puutalobaby-blogin. Hän ei kuitenkaan ehtinyt blogin pitämisessä sen pidemmälle, koska Silva syntyi pari päivää myöhemmin.

"Ideana oli kertoa tumpeloäidistä, joka ei tiedä lastenhoidosta tai puutaloremontista mitään", Ahola sanoo ja nauraa.

Nyt lähes kolme vuotta myöhemmin Puutalobaby-blogi on edelleen iso osa Aholan arkea. Blogissa on mukana koko perhe: Kristan mies Joel Sammallahti, esikoinen Silva ja viime vuonna syntynyt toinen puutalobaby Seela. Ahola päivittää blogiaan lähes päivittäin ja vastaa lukijoiden kommentteihin aina, kun puhelin on käden ulottuvilla. Blogilla on viikossa noin 13 000 lukijaa.

Blogissa julkaistut tekstit ja kuvat ovat pieniä välähdyksiä perheen arjesta. Yhteiset retket, lapsen hassut pulinat ja leikit sekä äidin pohdinnat päätyvät lukijoiden iloksi. Ahola haluaa kirjoittaa asioista huumorilla.

"Välillä bloggaaminen tuntuu siltä kuin olisi työpaikan kahvihuoneessa kertomassa hauskaa juttua, jolle kaikki nauravat", Ahola kuvailee.

Ahola kertoo blogissa perhe-elämästään avoimesti, mutta valikoiden. Blogissa ei esimerkiksi puhuta kenestäkään pahaa tai nosteta riitoja esille. Ahola kysyy myös aina mieheltään luvan, jos tekstissä mainitaan hänestä jotain. Pariskunnan lapsetkin esiintyvät blogin kuvissa, mikä on Aholalta tietoinen päätös.

"Tällaista blogia ei voi tehdä kasvottomana, koska haluan blogini olevan tavallinen ja helposti lähestyttävä. Järkevä ihminen katsoo, mitä nettiin laittaa."

Ihmiset ovat tottuneet julkaisemaan kuvia omasta elämästään sosiaalisessa mediassa. Aholan mielestä verkossa on kuvia lähes jokaisesta nykypäivän lapsesta. Jos hänen oma lapsensa ei halua olla kuvissa, toivetta kunnioitetaan.

Suosikkibloggaajista tuli äitejä

Vielä muutama vuosi sitten suosituimmat blogit olivat lähinnä nuorten naisten lifestyle- eli elämäntyyliblogeja, jotka käsittelevät muotia ja tyyliä. Nyt luetuimpien joukossa on myös äitiyttä ja perhe-elämää käsitteleviä blogeja.

Yksi äitiysblogien buumia selittävä tekijä on se, että tietyn sukupolven suosituista muotibloggaajista on tullut äitejä. Näin arvelee tutkija Elina Noppari Tampereen yliopistosta.

"Monelle bloggaajalle oman elämän dokumentoinnista on tullut elämäntapa. Heille on luontevaa siirtyä muotiblogista äitiysblogiin. Kun ihmiset vanhenevat, elämäntilanteet muuttuvat."

Blogien pitäminen on nykyisin myös kannattavaa. Hyvä bloggaaja voi tehdä yhteistyötä yritysten kanssa, jolloin hän saa tuotenäytteitä ja mainostuloja. Bloggaaville äideille tarjotaan kokeiltavaksi muun muassa vaatteita, hoitotuotteita ja elintarvikkeita. Krista Ahola saa päivittäin kymmeniä yhteydenottoja tuotteista, joista hän voisi halutessaan kirjoittaa blogiinsa. Ahola on linjannut, että hän esittelee blogissaan vain sellaisia tuotteita, joita oikeasti käyttää.

Lisäansion ohella bloggaaminen tuo elämään uutta sisältöä.

"Blogipostausten suunnittelusta voi saada nostetta omaan arkeen. Voi vaikka tehdä koristeita lastenhuoneeseen, jotta saa blogiin kauniita kuvia", Noppari sanoo.

Iso osa äitiysblogeista keskittyy tyylin ja ruoan kaltaiseen lifestylesisältöön. Näiden lisäksi on arkisempia teemablogeja, joissa käsitellään esimerkiksi erityislapsia, yksinhuoltajuutta tai työelämän ja äitiyden yhdistämistä. Myös muutama isä on innostunut kirjoittamaan kokemuksistaan. Nopparin mukaan suomalaisten äitiysblogien joukosta puuttuvat radikaalit blogit, joissa haastettaisiin perinteisiä roolimalleja, äitiyttä tai naiseutta. Kansainvälisessä blogimaailmassa tällaisia jo on.

Aluksi ideana oli kertoa tumpeloäidistä, joka ei tiedä lastenhoidosta tai puutaloremontista mitään.

Blogi antaa tietoa ja tukea

Kun kaksostytöt ovat menneet illalla nukkumaan, vantaalainen Laura Kevätniemi rentoutuu hetken blogien parissa. Kevätniemi seuraa päivittäin noin viittä erilaista äitiysblogia. Eniten häntä kiinnostavat sisällöt, joissa ihmiset kertovat omasta arjestaan.

"Minua kiinnostavat lapsiperheiden ruokapostaukset, koska pidän ruoanlaitosta. Myös päivän kulusta kertovat meidän päivä -tyyppiset jutut ovat kiinnostavia", Kevätniemi kuvailee.

Toisten elämän tirkistely on osa blogien koukuttavuutta, mutta suurin syy lukemiseen on vertaistuki. Kevätniemi aloitti blogien seuraamisen raskaana ollessaan vuonna 2010. Tulevat kaksoset askarruttivat, ja hän päätyi etsimään blogeista tietoa sekä muiden kokemuksia esimerkiksi neuvolan antamista neuvoista.

Äitiysblogeissa lukijoita kiinnostavat sekä asia- että viihdepitoinen sisältö. Kauniita blogeja katsellaan aikakauslehtien tavoin haaveillen, ja toisia blogeja luetaan inspiraation ja vinkkien toivossa. Tämän vuoksi Kevätniemi lukee mielellään esimerkiksi vertailuja ulkoiluvaatteiden ominaisuuksista.

Usein perheblogien lukijalla on meneillään sama elämänvaihe kuin bloggaajalla. Äitiysblogeja lukevat perheestä haaveilevat, raskaana olevat ja jo äidiksi tulleet. Hauskasti tai koskettavasti kirjoitettu perheblogi voi koukuttaa lukijaksi myös lapsettoman ihmisen, joka ei edes harkitse jälkikasvua.

Kevätniemi lukee välillä blogeja, joissa eletään vielä vauva-arkea.

"On kiva palata omiin muistoihin, joissa meilläkin oli tuo vaihe. Usein tosin tulee olo, että huh, onneksi olemme jo päässeet tuosta eteenpäin. Enää ei tarvitse herätä 12 kertaa yössä."

Arki on uusi trendi

Tutkija Elina Nopparin mukaan äitien lifestyleblogit ovat tyypillisesti kauniiksi siloteltuja. Ennen kuvien ottamista huone on raivattu turhasta roinasta ja lapset puettu nätisti. Kuvattavaksi poimitaan arjen kivat ja hohdokkaat hetket.

Bloggaaja Krista Aholan mielestä yhä useammat äitiysblogit kertovat ihan tavallisesta ja kaunistelemattomasta perhe-elämästä, jossa roskapussi odottaa eteisessä ja univaje saa pään lyömään tyhjää. Ahola ei muokkaa valokuvia tai rakenna kuvauksia useita tunteja.

"Haluan mennä vastakarvaan ja näyttää sotkua. Nauran sille, että meillä eletään tällaista kiiltokuvaelämää, jossa kukatkin ovat kuihtuneet maljakkoon aikapäiviä sitten", hän sanoo.

Ahola haluaa välillä myös tuulettaa äitimyyttiä, koska hyvä äiti voi olla monella eri tavalla. Blogissaan hän korostaa omien valintojen tekemistä. Aholalle se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että koko perhe reppureissasi Aasiassa, kun Silva oli vielä vauva ja Ahola odotti Seelaa.

Äitien valinnat herättävät usein keskustelua, ja lukijat kommentoivatkin ahkerasti Aholan postauksia. Syntynyt yhteisö on yksi syy blogin pitämiseen. Ahola kutsuu useaa lukijaansa virtuaaliystäväkseen. Joistakin äitiysbloggaajista on tullut hyviä ystäviä, joita Ahola tapaa myös netin ulkopuolella. Lisäksi viikoittain leikkipuistossa tai neuvolassa joku huikkaa lukevansa Aholan kirjoituksia.

"On todella palkitsevaa kuulla, että blogi piristää päivää", Ahola sanoo.

Lukijan ja bloggaajan välinen tunneside voi muodostua vahvaksi. Blogia seuratessaan lukija alkaa ajatella bloggaajaa tuttunaan. Keskusteluissa jaetaan ajatuksia ja annetaan tukea, kuten ystäville oikeassakin elämässä. Aholalle lukijoiden kommentit olivat erityisen tärkeitä silloin, kun ensimmäisen lapsen kanssa ei aina tiennyt, mitä pitäisi tehdä.

Aholasta on mukava kirjoittaa, kun tietää, että jutuille on yleisönsä. Ensimmäiset tykkäykset tulevat yleensä muutamassa sekunnissa.

 "Tämä on ehkä sellaista tavallisuuden ylistystä, mitä ihmiset haluavat nyt nähdä."

Blogeja lukemalla on kiva palata omiin muistoihin kaksosten vauva-ajasta.

Lifestyleaiheet kiinnostavat eniten

  • Blogilista.fi-sivustolle on listattu yli 55 000 blogia. Luku ei kuitenkaan sisällä kaikkia blogeja tai kerro sitä, kuinka aktiivisia ne ovat.
  • Suurin osa blogeista on lifestyle- eli elämäntyyliblogeja. Blogien yleisimmät aihepiirit ovat muoti, sisustus, ruoka ja hyvinvointi.
  • Äitiys ja terveys ovat tällä hetkellä selkeä trendi. Äitiysblogeja on muutamia satoja. Treeni- ja perheblogien määrä on kasvanut merkittävästi viime vuosina.
  • Naiset ja tytöt ovat blogien suurkuluttajia ja sisällöntuottajia. Poikia on enemmän videoblogien pitäjien eli vloggaajien joukossa.
  • Ruotsissa suosituimmilla blogeilla on viikoittain jopa yli 600 000 lukijaa. Suomessa blogit keräävät parhaimmillaan noin 100 000 kävijää viikossa.

Lisää aiheesta