Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Juho Salminen, baarimestari, Solo Sokos Hotel Torni, Sokotel Oy.

Cocktaileja kattojen yllä

Teksti:
Enna Koivunen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 26.10.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Tornin baarimestari Juho Salminen koristelee drinkit näppärästi ja syventyy mielellään keskusteluun asiakkaiden kanssa.

"On mahtavaa, että Tornin baarimestarina saan oikeastaan työskennellä kahdessa paikassa: Helsingin kattojen yllä Ateljee Barissa ja alakerran American Barissa. Ateljeessa moni piipahtaa vain vilkaisemassa maisemat, kun taas alhaalla ehdin välillä itsekin istahtamaan ja juttelemaan asiakkaiden kanssa. Reilussa kolmessa vuodessa monesta on tullut tuttu.

Toisin kuin usein ajatellaan, erilaisten juomien sekoittelu on vain pieni osa baarimestarin työtä. Tärkein tehtäväni on olla hyvä asiakaspalvelija. Baarissa tarjoilu, siivous, juomien valmistus ja listojen kirjoittaminen kuuluvat perustehtäviin, mutta usein hyötyä olisi myös psykologin, putkimiehen ja myyjän taidoista. Luovuuttakin tarvitaan, sillä moni päätyy tilaamaan jonkun kivan drinkin. On aina yhtä hienoa, kun kehittämäni drinkki yllättää asiakkaan iloisesti.

Drinkin tulee ehdottomasti sekä maistua hyvältä että näyttää hienolta. Minusta on hauska väkertää juomiin erilaisia koristeita usein ihan tavallisista raaka-aineista. Esimerkiksi porkkanasta voi raastaa pitkän suikaleen ja kiepauttaa sen spiraalin muotoon. Napsin ideoita jatkuvasti ympäriltäni, ja netin ansiosta pysyn perillä alan trendeistä maailmalla.

Alkoholittomat drinkit ovat selvästi yhä suositumpia. Aiemmin Suomessa ei varsinaisesti ollut alkoholittomien drinkkien kulttuuria, mutta nyt meidänkin listalta löytyy kokonainen sivu alkoholittomia ja vain vähän alkoholia sisältäviä juomia. Myös pienpanimo-oluet ovat erityisen kysyttyjä, ja ne ovat myös omia suosikkejani.

Työskentely baarissa on toisinaan raskasta, sillä se on hyvin fyysistä ja vuorotyö mutkistaa välillä perheellisen arkea. Olen kuitenkin aina työskennellyt ravintola-alalla ja tiedän varmasti, että tämä on juttuni. Erityisen kivaa työstä tekevät samanhenkiset työkaverit. Tulevaisuudessa haluaisin kouluttaa nuoria, jotka ovat yhtä janoisia oppimaan alaa kuin minä."

_Juttusarjassa kerrotaan S-ryhmän ja bonusyhteistyökumppaneiden 
ammattilaisten tarinoita._

Katso videolta, kuinka Tornin baarimestari Juho Salminen antaa vinkit kahden alkoholittoman drinkin rakentamiseen.

Lisää aiheesta