Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Elina Martikainen etsii asuntoa läheltä työpaikkaa ja ystäviä.

Kahden vaiheilla – oma vai vuokra-asunto?

Teksti:
Sirkku Saariaho
Kuvat:
Pasi Leino
Julkaistu: 22.1.2020
|
Muokattu: 31.8.2020
Turkulainen Elina Martikainen etsii omaa asuntoa, mutta sitä oikeaa ei ole vielä osunut kohdalle.

Turkulainen Elina Martikainen etsii omaa asuntoa, mutta toistaiseksi ihan tyytyväinen myös vuokralla asumiseen. Näin hän kertoo:

"Olen ollut ASP-säästäjä kuutisen vuotta. Aloitin säästämisen opiskeluaikani lopulla, kun niin tuntuivat kaikki muutkin tekevän. Siitä asti olen säästänyt tilille joka kuukausi. Summa on hiukan vaihdellut vuosien varrella.

Haen itselleni kaksiota Turun keskustasta tai keskustan liepeiltä. Asunto saisi olla aika hyväkuntoinen. En ole remppatyyppiä, joten toivon, että kylpyhuone ja keittiö olisivat hyvässä kunnossa. Pientä pintaremonttia voisin tarvittaessa tehdä. Asuntoni pitäisi myös olla oikealla puolella kaupunkia – siellä missä työni, perheeni, ystäväni ja harrastukset ovat.

Nyt asun vuokralla. Totta kai asumisen kuluilla on merkitystä. Maksan vuokraa hiukan alle 600 euroa kuukaudessa. Kaksioiden yhtiövastikkeet liikkuvat Turussa 200 euron ylä- ja alapuolella.

Jos ostaisin asunnon, joutuisin todennäköisesti maksamaan asumisesta nykyistä vuokraani enemmän. Se vähän jarruttaa hankintaa, eikä ainakaan helpota päätöksentekoa. Koska etsin asuntoa yksin, minun on mietittävä kaikki plussat ja miinukset itse.

Valmistuin tietojenkäsittelyn tradenomiksi vuonna 2013, ja alallani on hyvä työtilanne. Minulla on realistinen käsitys omasta taloudellisesta tilanteestani. Olen valmistumisen jälkeen säästänyt useampaan rahastoon ja omaan vararahastoon.

Olen suunnitellut 160 000–180 000 euroa maksavan asunnon ostamista. Lainasta olen käynyt puhumassa muutaman pankin kanssa. Laina ei ole minulle suurin kysymys ensiasunnon hankinnassa, vaan kokonaisuus, jonka se tuo mukanaan.

Olen suunnitellut 160 000–180 000 euroa maksavan asunnon ostamista.

Minusta tuntuu hieman hankalalta tehdä päätös, joka sitoo minut samaan paikkaan useammaksi vuodeksi eteenpäin. Vuokralla asuminen on tuonut vapautta elämääni. Tähän asti on ollut helppo toteuttaa muutoksia. Jos haluaisin hakea töitä toisesta kaupungista, voin helposti irtisanoa vuokra-asuntoni ja lähteä.

En pidä vuokralla asumista huonona asiana, vaikka olen asuntosäästäjä. Ajattelen, että asumisesta pitää joka tapauksessa maksaa jotain joka kuukausi. Ymmärrän, että jollekin oma asunto on hyvin tärkeä asia, mutta minä pystyn hyvin elämään myös vuokralla. En koe suuria tunnontuskia siitä, että en ole vielä ostanut omaa asuntoa.

Nyt kun olen etsinyt asuntoa aktiivisemmin, odotan, että minulle tulee jostakin asunnosta sellainen tunne, että tämä se nyt on. Vielä sellaista ei ole tullut vastaan.”

Lue lisää S-Pankin asuntolainoista tästä.

Lue myös:

Lisää aiheesta