Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Anna Salomaa, Floristi, HOK-Elannon Kukkasitomo

Käsityöläinen kukkaloistossa

Teksti:
Enna Koivunen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 25.2.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Floristi Anna Salomaa tuntee olevansa niin kauan oikealla alalla, kuin jaksaa ihailla kukkia. Viikoittain tukkuun saapuva kukkakuorma saa Annan ihastumaan työhönsä aina uudestaan.

"Haaveilin jo pikkutyttönä kukkakauppiaan ammatista. Viehtymys luontoon ja käsillä tekemiseen säilyi, joten päädyin opiskelemaan ensin puutarhuriksi ja sitten floristiksi. HOK-Elannon Kukkasitomossa olen työskennellyt viitisen vuotta. Taitavien ja mukavien työkaverien sekä inspiroivan työympäristön vuoksi töihin on helppo tulla joka päivä hyvällä mielellä.

Työni on ihanan monipuolista. Pääasiassa sidon kimppuja ja kukkalaitteita, mutta tehtäviini kuuluu myös kukkien käsittelyä ja niiden tilaamista. Kukat tulevat tukkuun suurissa saaveissa, joten niihin pitää leikata uudet imupinnat, vaihtaa puhtaat vedet ja tehdä kukkakohtaiset hoitotehtävät, jotta ne säilyvät. Kukkien on oltava parhaimmillaan, kun asiakas tulee niitä noutamaan.

Oma luovuuteni pääsee valloilleen etenkin hieman erikoisemmissa tilauksissa. Kukkalaitteita tilataan saajan harrastusten, ansioiden ja muiden teemojen mukaan. Esimerkiksi johonkin tiettyyn maahan mieltyneen kukkakimppuun voi tulla maalle ominaisia värejä ja kasveja ja leipurille esimerkiksi kakulta näyttävä kukkalaite.

Floristin on hallittava muitakin kuin kukkiin liittyviä taitoja, joita on muun muassa tekstaaminen. Kirjoitamme käsin koristeellisella tyylillä kortit, nauhat ja adressit. Jokaisella floristilla on oma käsialansa, ja asiakkaat arvostavat uniikkia, käsinkirjoitettua jälkeä.

Työssäni on osattava jonkin verran myös latinaa, sillä ulkomailta tulevat kukat tilataan niiden tieteellisillä nimillä. Meille tulee kuormallinen kukkia kaksi kertaa viikossa, ja ihastun kukkaloiston nähdessäni tähän työhön aina uudestaan. Kuormat ovat joka kerta erilaisia, sillä kukat vaihtelevat sesongeittain. Toisinaan syntyy myös uusia kukkalajikkeita.  Niin kauan olen oikealla alalla, kun jaksan ihastella kukkia. Toistaiseksi ei ole ollut kovinkaan montaa sellaista päivää, ettei kotonani olisi tuoreita kukkia maljakossa.

Lisää aiheesta