Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Minna Lahtinen (vas.) ja Heini Illukka pitävät mentoroinnin tasa-arvoisuudesta. Aikuinen ei määrää, vaan asioita tehdään nuoren toiveesta.

Mallia mentorista

Teksti:
Heta Muurinen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 21.2.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Diakonissalaitoksen projektissa vapaaehtoiset aikuiset antavat nuorille aikaansa.

Kirsikankukat, askarteleminen ja pitsiesiliinat puhuttavat naisia helsinkiläisessä kerhotilassa. Minna Lahtinen, 47, ja Heini Illukka, 22, ovat suunnitelleet pitkään Japani-aiheisia juhlia, ja nyt vihdoin on aika koristella tila ja aloittaa juhliminen.

Lahtinen ja Illukka ovat mukana Helsingin Diakonissalaitoksen Amigo-projektissa, jossa vapaaehtoiset aikuiset toimivat mentoreina eli aikuisen malleina nuorille. Projektissa on mukana erilaisia nuoria: toiset kaipaavat esimerkkiä tavalliseen elämään ja toiset, kuten Illukka, kaveria.

Mentori tukee, kuuntelee, on läsnä ja auttaa nuorta tämän tarvitsemissa asioissa. Pari päättää yhdessä, missä tavataan ja mitä tehdään. Mitään erityistaitoja ei tarvita.

Lahtinen innostui projektista, kun hän luki siitä kertovan artikkelin.

"On kiva olla nuoren seurassa ja antaa hänelle aikaa. Saan kannustaa ja löytää toisesta uutta potentiaalia", hän kertoo.

"Parasta on toiminnan vapaus. Jos ei teekään mieli pelata sulkapalloa, voidaan mennä kahville", Illukka jatkaa.

Pari on tavannut muutaman kerran kuussa ja viime aikoina useamminkin, kun he kuuluivat projektin juhlatoimikuntaan. Idea juhlien teemaksi lähti Illukan japanilaisen populaarikulttuurin harrastuksesta.

Mentorointisuhteeseen sitoudutaan vuodeksi, mutta kukaan ei estä jatkamasta sen jälkeenkin.

Kun pari tapasi ensimmäisen kerran keväällä 2013, Illukka oli vasta muuttanut Helsinkiin. Niinpä naiset tekivät ensimmäisellä tapaamiskerralla omatoimisen Helsingin-turistiretken patikoimalla neljä tuntia ympäri pääkaupunkia. Retki päättyi Stadionin torniin.

"Tulipahan Helsinki tutuksi!" Lahtinen nauraa.

Mentoriksi on tähän mennessä valmennettu yli 100 vapaaehtoista aikuista. Yli 90 nuorta on aloittanut mentoroinnin.

Lisää aiheesta