Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Maria Guzenina: Kaunis puku ei enää riitä Linnan juhlissa

Teksti:
Leena Lukkari
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 29.10.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Tänä vuonna kansanedustaja Guzeninan, 48, juhlapuvulla on tärkeä sanoma. Samalla hän paljastaa, että puvun hankinta on usein jäänyt viime tippaan.

Maria Guzenina on vuosittain yksi Linnan odotetuista "kuningattarista". Iskeekö rimakauhu?

"Kutsu on suuri kunnia, ja ainahan Linnan juhlissa on huomioitu naisten puvut, kampaukset ja korut. Se on ihan luonnollista", Guzenina toteaa.

Hän paljastaa, että on suhtautunut juhlien ulkonäköpuoleen useana vuonna melkein liian rennosti ja puvun hankinta on jäänyt viime tippaan.

Jotenkin aina ajattelen, että onhan siihen joulukuuhun aikaa.

"Jotenkin aina ajattelen, että onhan siihen joulukuuhun aikaa. Sitten kuulen eduskunnassa muiden kansanedustajien kertovan puvuistaan ja tajuan, että juhlathan ovat kahden viikon päästä."

"Siinä ajassa ei enää teetetä iltapukua. Guzeninan päällä onkin nähty kolme kertaa sama Dries Van Notenin musta upea iltapuku. Kekseliäästi asustamalla se on aina näyttänyt hiukan erilaiselta.

"Tyylikkyys ei aina tarkoita kallista."

Puku tuo tärkeän viestin

Nyt puku on tilattu suunnittelijalta.

"Kun on käynyt Linnassa monia kertoja, kaunis puku ja upea kampaus eivät enää riitä. Ehkä kysymys on myös iästä; haluan löytää syvemmän tarkoituksen."

Suomen satavuotisjuhlien puvun pitää olla ajankohtainen ja puhutella Suomea.

"Anne-Mari Pahkalan suunnittelema pukuni on tehty meriin kertyneestä muovijätteestä."

Puvulla Guzenina haluaa muistuttaa, että maapallon meret, myös Itämeri, täyttyvät muovijätteestä, joka mikromuoviksi hajotessaan päätyy kaloihin ja ajan myötä lautasille ja ihmisiin

Tyylikkyys ei aina tarkoita kallista.

Näin harkittua pukeutuminen ei ollut, kun Guzenina sai ensimmäinen kutsunsa Ahtisaarelta. Hän oli 26-vuotias Music Televisionin juontaja Lontoossa, mikä oli suurta ennen Youtubea ja Facebookia.

"Olin aivan häkeltynyt kutsusta. Olin köyhän perheen tyttö, ja Linnan juhlat kuuluivat mielikuvissani maailmaan, jossa elettiin yltäkylläisyydessä."

Vaikka tienestejä jo oli, supersuositun tv-kanavan palkat olivat vaatimattomia. Kontaktien kautta löytyi Valentinon vartalonmyötäinen puku, jossa oli paljetein kirjailtu yläosa. Hiuksissa oli musta leveä panta ja kaulassa höyhenpuuhka.

"Tuntui ihmeelliseltä kävellä presidentin eteen puvussa, johon minulla ei olisi ikinä ollut varaa."

Kannattajat mukaan Linnaan

Guzenina ei aivan ymmärrä, miksi Linnan juhlien ulkonäkökeskeisyyttä parjataan.

"Ulkonäkökeskeisyys ei ole edes totta. Kyse on siitä, että ihmiset haluavat pukeutua juhlan edellyttämällä tavalla, aivan kuten häihin tai hautajaisiin."

Nuivia kommentteja laukovat eivät Guzeninasta halua nähdä sitä, että elämässä nyt vain on tilanteita, joihin on tapana pukeutua tavallista paremmin.

Ei työhaastatteluunkaan mennä varvastossuissa ja verkkareissa.

"Ei työhaastatteluunkaan mennä varvastossuissa ja verkkareissa."

Ennen kansanedustajaksi valintaa Guzenina seurasi tarkasti Linnan kättelyä, erityisesti oman ehdokkaansa vuoroa. Se muisto on aina hänen mukanaan.

"Kun kättelen presidenttiparia, ajattelen edustavani kaikkia minua kannattaneita. Minun kauttani hekin pääsevät tavallaan mukaan. Sitä paitsi pidän traditioista ja uskon, että tarvitsemme niitä."

Näin valmistaudut juhlaan

1. Valitse asu tilaisuuden mukaan. Arvokas juhla ei tarkoita kallista asua, tärkeämpää on pukeutua oikein. Linnaan ei kuulu laittaa minihametta eikä rippijuhliin mennä iltapuvussa.

2. Älä luota sokeasti ammattilaiseen. He voivat auttaa, mutta älä anna vapaita käsiä. Kerro mistä pidät. Ei tarvitse mielistellä ja mennä sitten nurkan taakse itkemään.

3. Älä poikkea juhlapäivinä rutiineistasi. Kauneus tulee siitä, että pitää itsestään huolta: syö ja nukkuu hyvin ja rentoutuu. Pidä hyvistä rutiineista kiinni varsinkin ennen juhlia.

Lisää aiheesta