Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Mia Ylönen aloitti rahastosäästämisen, koska haluaa siten täydentää tulevaa eläketurvaansa.

Mikrosäästämisessä on kiva positiivinen efekti: ”Aina kun ostan, myös säästän”

Teksti:
Sirkku Saariaho
Kuvat:
Meeri Utti
Julkaistu: 24.3.2020
|
Muokattu: 31.8.2020
40-vuotias Mia Ylönen innostui rahastosäästämisestä pari vuotta sitten.

Näin helsinkiläinen Mia Ylönen kertoo omasta säästämisestään:

”Pari vuotta sitten rupesin kuuntelemaan säästämiseen ja sijoittamiseen liittyviä podcasteja. Erityisesti Julia ThuréninMelkein kaikki rahasta -podcast on todella inspiroiva. Se kertoo maanläheisesti erilaisista tavoista säästää. Sain siitä innoituksen, että minäkin voin pienellä pesämunalla ryhtyä rahastosäästäjäksi. Mimmit sijoittaa -podcastilla oli samantapainen vaikutus. Toisten kokemuksista kuuleminen madaltaa kynnystä sijoittaa.

Olen miettinyt, millainen potti minulla voisi olla, jos olisin ryhtynyt säästämään kaksikymppisenä. Yliopisto-opiskelijana talouteni oli kuitenkin silloin niin tiukka, että se ei olisi ollut mahdollista. Onneksi koskaan ei ole myöhäistä aloittaa.

”Rahastosijoitukset saavat kasvaa rauhassa. En aio koskea niihin pitkään aikaan.”

Aloitin mikrosäästämisen noin puolitoista vuotta sitten. Jokaisesta korttiostoksestani siirtyy toiselle tilille viisi euroa, maksimissaan kymmenen euroa päivässä. Säästän näin keskimäärin 150 euroa kuukaudessa. Sitä ei huomaan arjessa, mutta sen näkee säästötilin saldon kasvuna. Tietenkin voisin siirtää saman summan suoraan säästötilille, mutta tässä menetelmässä on psykologinen efekti: Aina kun ostan jotakin, myös säästän jotakin. Se on kiva tunne!

Mikrosäästämäni rahat aion käyttää omistusasunnon hankkimiseen. Asuntoa varten siirrän lisäksi tietyn summan säästötilille aina palkkapäivänä. Tavoitteenani on tehdä asuntokaupat tänä keväänä. Haen asuntoa, jossa on piha koirilleni.

Rahastosäästämisen aloitin viime vuonna. Teen sen pankkini kautta. Rahastosijoitukset saavat kasvaa rauhassa. En aio koskea niihin pitkään aikaan. Tulevaisuudessa niille voi olla käyttöä esimerkiksi eläketurvani täydentäjänä. Olen ammatiltani tuottaja-käsikirjoittaja. Toimin yhdessä vaiheessa freelancerina, ja vaikka maksoin yel-maksut, eläketurva huolestuttaa hiukan. Se on myös suurin syy, miksi aloitin rahastosäästämisen.

Vaikka puhutaan sijoittamisen helppoudesta, minusta jokaisen kannattaa kuitenkin hankkia perustiedot sijoittamisesta. Itse olen lukenut sijoittamiseen liittyviä kirjoja ja tutustunut asiaan netissä. Sijoittaminen ei ole jatkuvaa korkoa korolle -juhlaa, vaan siinä on myös rahan menettämisen riski, ja siihen pitää olla valmis.

Minulla on myös pieni puskurirahasto. Siihen olen oppinut jo lapsuuskodissani. Mummini sanoi, että tilillä pitää aina olla rahaa vähintään omien hautajaisten verran.”

Helposti säästöön

  • Löydät Säästäjän S-mobiilin S-Pankki-osiosta. Säästäjän avulla voit kartuttaa säästöjä jokapäiväisen rahankäytön yhteydessä.
  • Kun otat Säästäjän käyttöön, voit määritellä muun muassa kuukausisäästösi määrän, mikä on säästötavoitteesi ja -aikasi sekä aloituspottisi.
  • Voit esimerkiksi mikrosäästää korttiostoksistasi, jolloin jokaisen debit-korttitapahtuman yhteydessä siirtyy ennalta määritelty summa säästöön. Voit myös ohjata Bonuksen suoraan rahastoon.
  • Säästäjä hajauttaa automaattisesti säästöt eri kohteisiin.
  • Säästäjän käyttäminen on maksutonta. Säästäjässä tekemistäsi rahastosäästöistä maksat enintään 0,5 % juoksevina kuluina eli 50 senttiä jokaista sijoittamaasi 100 euroa kohden vuositasolla.

Lisätietoja:www.s-pankki.fi/saastaja

Lue lisää mikrosäästämisestä

Lisää aiheesta