Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Hanna Sumari rakastaa matkustamista. Hänen haaveissaan on kävellä New Yorkin Brooklyn Bridgen yli miehensä kanssa ja päästä patikoimaan Islantiin. Kesäsuomea Sumari kiertää mieluiten BMW-moottoripyörällään.

Moottoripyöräilevä Hanna Sumari paljastaa suosikkikohteensa: "Tie sinne on jumalaisen kaunis"

Teksti:
Venla Pystynen
Kuvat:
Justus Järnefelt, SOK
Julkaistu: 28.5.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Tv-toimittaja Hanna Sumari rakastui moottoripyöräilyyn vuosia sitten. Reissuilla hän pysähtyy tyytyväisenä ABC-asemille, koska siellä tietää, mitä saa.

Painava kuin pentele.

Niin Hanna Sumari, 60, ajatteli, kun opetteli ajamaan Harley Davidson -moottoripyörällään Espoon teillä 13 vuotta sitten. Tv-juontaja ja bloggaaja oli saanut pyörän yllätyslahjaksi mieheltään, ja piti elettä hyvin romanttisena.

"Olimme moottoripyöräilleet pitkään niin, että minä istuin mieheni Harrikan kyydissä. Saadessani oman pyörän ajattelin että vau, kuinka mieheni ymmärtääkään minua! Että enhän minä siellä takana jaksa istua, kun olen niin tekevä ihminen", Hanna kertoo ja nauraa.

Mutta kun Hannan piti ottaa ohjat – tai ohjaustanko – omiin käsiinsä, se ei käynytkään käden käänteessä. Hannaa pelotti yli 300 kiloisen pyörän selässä. Se ei totellut, vaan tuntui vaikealta ajaa.

Pikku hiljaa Hanna pääsi kuitenkin pyörän kanssa sinuiksi, ja pian häntä ei enää meinannut saada satulasta pois.

On maailman ihaninta ajaa vapaana tuulessa.

"On maailman ihaninta ajaa vapaana tuulessa niin, ettei kuule mitään muuta kuin ajatuksensa. Ja kun multa ja mäntymetsät tuoksuvat", Hanna sanoo.

Tosin kyyditessään toista ihmistä ensimmäistä kertaa hän ymmärsi todellisen syyn oman pyöränsä saamiseen – ja se ei ollutkaan kovin romanttinen.

"On tosi ärsyttävää, kun joku istuu takana! Ajaminen ilman painolastia on paljon ihanampaa", Hanna sanoo.

Kauniilla reiteillä

Yksi Hannan suosikkipaikoista Suomessa on Saimi Hoyerin emännöimä Hotelli Punkaharju.

"Tie sinne on jumalaisen kaunis, paikka on kaunis ja ruoka taivaallista."

Tie sinne on jumalaisen kaunis.

Lyhyempiä matkoja Hanna ajelee mielellään kodistaan Espoosta Nuuksion kansallispuistoon. Esimerkiksi luontokeskus Haltiaan johtavat mutkaiset tiet tiheän metsän keskellä houkuttelevat.

Kesäisin Hanna viettää aikaa Viron Saarenmaalla, jossa hänellä on vanha hirsitalo talleineen. Mökille ajaessaan Hanna ei välittäisi pysähtyä lainkaan – kesäparatiisi perillä houkuttelee liikaa.

"Syön lautassa, joka vie manner-Virosta Muhulle. Siellä lautasella on seljankaa tai hapankaalia ja nyhtöpossua. Tai letut ja jäätelöä, virolaisittain pankooki ja muusi."

Moottoripyöräillessään Hanna arvostaa aina auki olevia, siistejä bensa-asemia.

"Niitä ei tosiaankaan ole joka maassa, vaikka luulisi", hän sanoo.

ABC:t ovat varmoja paikkoja. Ne ovat aina auki, ja vessat ovat siistejä.

Yleensä Hannan pysähdyspaikan määrää se, missä hän sattuu olemaan tankin ollessa tyhjä.

"ABC:t ovat varmoja paikkoja. Ne ovat aina auki, ja vessat ovat siistejä. Siisteyttä arvostaa, sillä ajopuvun takki on riisuttava lattialle, jotta saa housut alas. Myös tilaa tarvitaan, sillä prätkätakki on topattu ja jäykkä."

Jos Hanna ei ole menossa syömään johonkin erityiseen paikkaan, hän saattaa syödä lämpimän aterian ABC:llä.

"Tiedän mitä sieltä saa ja osaan valita hyvin. On myös nastaa, että siellä on kauppa, koska en syö välipalaksi suklaata tai pullaa, vaan rahkaa ja marjoja."

Ajaessaan Hanna pysähtyy mielellään kauniissa paikoissa järvien rannoilla.

Patikointia ja leivontaa

Saharan autiomaan hiekka oli hienoa kuin tiimalasissa, ja siellä täällä näkyi pikkuhyönteisten jalanjälkiä. Mantelipuiden valkoiset, vahamaiset kukat kukkivat, ja aurinko porotti Hannan selkään, kun hän ajoi moottoripyörällään Saharassa.

Hanna rakastaa matkustamista, ja siksi hän iloitsee, että on voinut reissata myös työnsä puolesta.

Vuonna 2008 ja 2010 Hanna teki miehensä kanssa tv-sarjaa, joissa he ajoivat ympäri maailmaa. Hannalle sarjan vauhdikkain osuus koitti, kun enduron 8-kertainen maailmanmestari Kari Tiainen opetti häntä ajamaan enduroa. Hanna ajoi enduropyörällä Atlasvuorien yli Saharaan, ja yöpyi luksushotelleissa.

"Dyynit ovat kauneinta, mitä olen luonnossa nähnyt", hän sanoo.

Hanna kertoo, että hänellä on jatkuvasti matkakuume. Viime aikoina hän on matkustanut varsinkin Espanjan Fuengirolaan, jossa hän patikoi ja nauttii auringosta sekä merestä, kun mies ajaa vuorilla enduroa. Myös Havaijilla Hanna on käynyt monta kertaa.

"Ajattelin sitä pitkään saavuttamattomana, satumaisena paikkana. Sitten yhtenä päivänä mies sanoi, että hän on ostanut koko perheelle sinne joulu-

matkan."

Rakastan leipomista. Se on niin meditatiivista.

Matkoillaan Hanna nauttii luonnossa samoilemisesta. Hänen mieleensä on jäänyt matka Englannin Cornwalliin.

"Rannat olivat sateiset, sumuiset, autiot ja kiviset. Kävelimme siellä tyttäreni Carolinan kanssa tuulessa ja kuuntelimme lokkien huutoa."

Matkailun lisäksi Hannan intohimoihin kuuluu ruoanlaitto. Jo nuorena Hanna säilöi kurkkuja, suolasieniä ja punajuuria, teki pikkelssiä, keitti hilloja ja kääri syksyisin talviomenoita silkkipaperiin kypsymään.

Hanna on rohkea kokeilemaan uusi ruokia, raaka-aineita ja valmistustapoja. Ruokablogissaan hän jakaa lempireseptejään.

Kesäisin Hannan erikoisuus ei ole grilliruoka vaan leivonnaiset.

"Rakastan leipomista. Se on niin meditatiivista."

Hanna Sumari

  • 60-vuotias tv-toimittaja, juontaja ja bloggaaja.
  • Asuu Espoossa yhdessä miehensä kanssa.
  • Tehnyt tv-työtä vuodesta 1993 ja nähnyt media-alan murroksen. "Nykyään kuka tahansa voi tehdä omaa ohjelmaansa YouTubeen. Se ei haittaa minua ollenkaan, kukaan ihminen ei ole turha."