Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Teresa Nikkari on 7-vuotiaiden kaksosten Oliverin ja Mimosan äiti. Hän on eronnut kolmisen vuotta sitten.

Näin säästät pienistä varoista

Teksti:
Elina Venesmäki
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 19.12.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Vaasalainen sairaanhoitaja Teresa Nikkari kysyy, miten pienistä varoista voisi säästää pesämunaa pahan päivän varalle. S-Pankin säästämisen ja sijoittamisen tuoteryhmäpäällikkö Annika Pohtila vastaa.

Miten saisin säästettyä pahan päivän varalle?

Säännöllisyys on tärkeintä. Voit sopia pankin kanssa, että tililtäsi siirretään syrjään pieni summa esimerkiksi jokaisena palkkapäivänä. Tälle rahalle voi avata toisen tilin. Silloin rahaa ei ole niin helppo käyttää.

S-Pankilla on sellainen erikoisuus, että voit siirtää S-ryhmän ostoksista kerryttämäsi Bonukset suoraan S-säästörahastoihin. Moni mieltää Bonuksen ylimääräiseksi rahaksi. Kuitenkin Bonusta voi kertyä esimerkiksi 20 euroa kuussa, mistä tulee jo 240 euroa vuodessa melko huomaamattomasti säästettyä rahaa.

Mistä voisin säästää?

Kannattaa kirjata paperille tulot ja menot. Maksatko kympin kuussa Spotifysta ja Netflixistä? Käytätkö niitä todella? Entä ostatko kahvin joka päivä? Tällaisista kertyy helposti isokin summa, jota ei edes huomaa.

Lapset saivat kummeilta lahjaksi rahaa, jonka he saavat 18-vuotiaina. Miten se kannattaa tallettaa? 

Rahastot ovat helppoja, jos et halua itse seurata osakemarkkinoita. Pitkällä aikavälillä osakkeisiin sijoittavat rahastot ovat tuottaneet 6–7 prosenttia vuodessa. Arvo voi heilahdella, mutta 11 vuotta on pitkä aika, ja vaihtelu ehtii tasaantua. Rahastoja on monenlaisia. Osassa riski ja tuotto-odotukset ovat suurempia kuin toisissa.

Tilitalletusten riski on pienin, mutta voittoja niistä tuskin saa. Ainakin nyt korot ovat tosi pieniä ja inflaatio syö rahan arvoa.

Lisää aiheesta