Kun Tiian, 32, esikoinen syntyi, perheessä elettiin kiireistä arkea. Uusi talo oli rakenteilla, eivätkä Tiia ja hänen yrittäjänä työskentelevä miehensä pystyneet tuolloin säästämään ylimääräistä vanhempainvapaan varalle.
"Nyt olen ollut kotiäitinä viisi vuotta. Yrittäjän tuloilla on tapana vaihdella, joten raha-asiat pitää miettiä huolella etukäteen", Tiia kertoo.
Perheen talous voi notkahtaa, kun toinen aikuisista joutuu työttömäksi tai jää pois töistä sairauden, lomautuksen tai lasten takia. Silloin myös puoliso joutuu joustamaan.
"Prosenttiosuus on hyvä lähtökohta. Se, joka tienaa enemmän, maksaa prosentuaalisesti enemmän", sanoo Minna Mattila Takuu-Säätiöstä, joka tarjoaa apua talouskriiseissä oleville.
Mattilan mukaan ei kannata tuudittautua ajatukseen, että tulojen notkahdus on vain väliaikaista. Esimerkiksi työttömäksi jäänyt ei voi tietää varmasti, milloin uusi työpaikka löytyy.
Uuden elämäntilanteen aluksi tärkeintä on selvittää talouden tulot ja menot. Paras tapa on ottaa tiliotteet esiin ja kirjoittaa tiedot paperille. Asioiden ylöskirjaaminen auttaa vaikeissa tilanteissa siksi, että kumpikin tuntee tulevansa kuulluksi.
Joskus tulojen notkahtamiseen voi valmistautua etukäteen, kuten silloin, kun perheeseen tulee lapsi. Tällöin kannattaa hyvissä ajoin laskea, kuinka aiempaa pienemmillä tuloilla tullaan toimeen.
"Kyse on yhteisten lasten hankkimisesta, joten myös raha-asiat pitää katsoa yhdessä", Mattila korostaa.
Suhteen ongelmat voivat paljastua
Rahasta puhuminen johtaa helposti riitoihin. Silloin ollaan kuitenkin jo pitkällä, jos pystytään istumaan yhteisen pöydän ääreen ja käymään tilanne läpi.
"Raha ei ole vain rahaa, vaan siitä puhuessa voi paljastua myös suhteen ongelmia. Joskus voi käydä ilmi, että avioliittoneuvonnastakin olisi hyötyä."
Mattilan mukaan on tyypillistä, että mies maksaa talouden suuret hankinnat, kuten autoon liittyvät ostot tai vakuutukset, ja nainen hoitaa ruokaostokset sekä kodin pikkukulut. Aina ei huomata, että pienistä maksuista voi kertyä suuri summa.
Tiia teki puolisonsa kanssa selvän jaon. Mies maksoi lainanlyhennykset ja Tiia ruoat.
"Laskut ja muut kulut on koko ajan maksettu sen mukaan, kummalla sattuu olemaan rahaa. Emme tarkista tiliotteita, mutta alussa pidin kirjaa siitä, kuinka paljon viikossa menee yhteensä rahaa."
Rahakeskustelussa kannattaa ottaa huomioon muutkin asiat kuin pelkästään tulot. Jos esimerkiksi työttömänä oleva tekee itse ruokaa, ruokamenoissa voidaan säästää.
"Yhteen hiileen puhaltaminen on tärkeää, mutta joskus näitä kotitöitä on kauhean vaikea arvottaa rahallisesti", Mattila sanoo.
Rahan pyytämisestä voi tulla arka ja nöyryyttävä asia. Usein rahasta puhuminen johtaa myös riitoihin.