Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Antti Luusuaniemi on suomalaisen Red Carpet -elokuvafestivaalin perustaja. S-Etukortilla saat liput Red Carpet -festivaalikonsertteihin pe 31.8. ja la 1.9. etuhintaan 20.8. asti.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi on kulinaristi: "Maustan popcornit tryffeliöljyllä"

Teksti:
Leena Lukkari
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 26.7.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Näyttelijä Antti Luusuaniemi valmistaa usein kesällä helppoa ja nopeaa grilliruokaa. Television ääressä mies herkuttelee popcorneilla, joiden päälle on pirskoteltu tryffeliöljyä

Miten opit valmistamaan ruokaa?

Oivalsin teini-iässä, että ruuan sai suuhun paljon nopeammin kun sen teki itse. Pelasin silloin pesäpalloa Hyvinkään Tahkossa ja ennen treenejä piti saada ruokaa. Jos en jaksanut odottaa, että vanhemmat tulevat töistä, tein itse itselleni ruokaa. Eivät ne pöperöt aina onnistuneet, mutta maha tuli täyteen. Suhde ruuanlaittoon on ollut siitä asti mutkaton; sen ei tarvitse olla vakavaa.

Eivät ne pöperöt aina onnistuneet, mutta maha tuli täyteen.

Se pitäisi muistaa, kun itse tekee kiireessä ruokaa ja meinaa hätistää omat lapset pois jaloista. Mieluummin voisi antaa heille veitsen kouraan ja pyytää leikkaamaan sipulit.

Mihin raaka-aineeseen olet hurahtanut?

Kotona teen kesällä usein grilliruokaa, koska se on helppoa ja nopeaa. Meillä syödään kalaa ja lihaa, usein perunan tai pastan korvaavat kasvikset ja hyvä tuore leipä. Lapset tarvitsevat hiilihydraatteja.

Olen ihastunut maistelemaan erilaisia öljyjä. Kurpitsansiemenöljy on hyvää, samoin erilaiset maustetut oliiviöljyt. Öljyillä ruokaan saa lisää makua.

Miten herkuttelet?

TV:n ääressä meillä katsotaan Modern Familyä ja syödään popcornia. Kun popparit tekee itse, voi vaikuttaa öljyn laatuun ja suolan määrään. Rypsiöljyllä tulee parhaat popparit, mutta myös kookosöljy toimii.

Viimeisin löytöni on tryffeliöljy. Popcorneja ei paisteta siinä vaan öljyä pirskotellaan valmiiden poppareiden päälle. Tryffeliöljy ei ole lasten mieleen, mutta me vaimon kanssa olemme ihastuneet sen makuun.

Mitä näyttelijä syö kuvauksissa?

Elokuvaa tehdessä ruoka on aina äärimmäisen tärkeässä osassa, ilman sitä ei jaksa. Toisaalta jos syö tauolla jotain liian raskasta kuten uunimakkaraa – eli unimakkaraa, kuten me teatterilla sanomme – näytteleminen ei enää kulje.

Tärkeintä on, että ruokaa on riittävästi, koska kulutus on kova.

Kun tehdään elokuvaa ääriolosuhteissa, tärkeintä on, että ruokaa on riittävästi, koska kulutus on kova. Kun kuvasimme Hanna Bergholmin Mun Lappi -elokuvaa Lapissa, lunta oli niin paljon, että ensin piti sulattaa lumi nuotiolla, jotta pääsimme jäähän asti. Kraatterista tuli lopulta miehen syvyinen. Siellä tuulensuojassa me sitten paistoimme makkaraa ja keitimme hernekeittoa.

Lisää aiheesta