Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Turkulainen Piritta Fors haluaisi rakennuttaa pihalleen kesähuoneen.

Piritta Fors sai osakkeista apua avioerossa – ”Kannustan kaikkia naisia säästämään”

Teksti:
Sirkku Saariaho
Kuvat:
Pasi Leino
Julkaistu: 24.1.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Säästöt olivat Piritta Forsin suojana, kun hänen piti avioeron jälkeen aloitella uutta elämää.

”Olen kahden lapsen yksinhuoltaja, ja viimeistelen tulevaisuudentutkimuksen maisteriopintojani Turun yliopistossa. Yksi tulevaisuudentutkimuksen perusajatuksista on miettiä tulevaisuuden eri vaihtoehtoja. Minun mielestäni säästäminen liittyy tähän: elääkö ihminen menneessä vai tässä hetkessä? Vai rakentaako hän itselleen taloudellisesti turvallista tulevaisuutta?

Olen muuttunut säästäjänä vuosien varrella. Olen kiitollinen ystävälleni, joka kannusti minua osakesäästäjäksi 2000-luvun alussa. Tein silloin muutaman vuoden ajan onnistuneita, suoria osakeostoja. Osakkeet olivat säästöni, ajattelin pitää ne ja nostaa osinkoja seuraavat vuosikymmenet.

Kun avioero tuli yllättäen, säästöt turvasivat minulle ja lapsilleni uuden elämän aloituksen. Jouduin myymään kaikki osakkeeni. Se harmitti, mutta tilanne vaati sen. Kannustankin kaikkia naisia säästämään, ettei ainakaan taloudellisista syistä tarvitse roikkua huonossa liitossa.

Yksinhuoltajana minulla pitää olla säästöjä. Säästän tietyn summan joka kuukausi. Jos pystyn laittamaan säästöön enemmän, teen niin.

Yksinhuoltajana minulla pitää olla säästöjä.

Säästän myös kierrättämällä eli ostan paljon käytettynä ja myyn vanhat eteenpäin. Se on arvojeni mukaista, ja mahdollistaa sen, että pystyn arjessa laittamaan rahaa sivuun.

Säästän tavalliselle tilille. Pidän siitä, että se on koko ajan hallinnassani.

Rahastot eivät ole minun juttuni. Tutkin niitä aiemmin, ja ne olivat minusta liian kalliita käyttää.

En ole koskaan ollut palkkatöissä, vaan aina freelancerina tai yrittäjänä. Koska olen aina ollut itse vastuussa taloudestani, olen oppinut varautumaan tulevaisuuteen.

Tänä kesänä säästöt mahdollistivat sen, että pystyin lähtemään mukaan luonnonkosmetiikkaan erikoistuneeseen start up -yritykseen. Yritys on arvojeni mukainen, mikä ilahduttaa valtavasti. Palkkaa siitä ei ole odotettavissa vähään aikaan.

Lyhyen tähtäimen tavoite on kiva lomareissu lasten kanssa.

Minulla on muutama pitkän tähtäimen säästösuunnitelma: haluaisin rakennuttaa pihalle kesähuoneen ja taloon yhden lisähuoneen. Konkreettinen lyhyen tähtäimen tavoite on kiva lomareissu lasten kanssa.”

S-Pankin asiantuntijan vinkit Piritalle

  • Piritta on kasvattanut säästöjään tavoitteellisesti. Hän on huomannut, että säästöt auttavat tarttumaan uusiin mahdollisuuksiin ja varautumaan harmillisempiin yllätyksiin.

  • Tällä hetkellä Pirittan säästöt ovat tilillä, mutta suosittelisin häntä tutkimaan sijoitusrahastojen valikoimia uudemman kerran. Voisiko osan säästöistä siirtää rahastoihin ja hakea sitä kautta niille parempaa tuottoa pidemmällä aikavälillä?

  • Sijoitusrahastojen valikoima ja hinnoittelu ovat vuosien aikana muuttuneet, ja niihin liittyvät kulut ovat laskeneet.

  • Säästäjä-mobiilipalvelussa säästötavoitteen voi nimetä ja säästöjen kertymistä seurata helposti.

  • Myös uudet mikrosäästämisen tavat voi valjastaa auttamaan tavoitteen saavuttamisessa. Palvelussa on helppo ohjata ostoista kertynyt Bonus säästämiseen tai määritellä euro säästöön jokaisesta pankkikorttiostosta.

Asiantuntijana S-Pankin tuoteryhmäpäällikkö Annika Pohtila.

Lue myös

Lisää aiheesta