Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Saatko katkaistua spagetin kahteen osaan? Tiedemiehet ratkaisivat lähes mahdottoman tehtävän – Yhteishyvän kokeessa onnistui heti

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.8.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Yhteishyvä testasi fyysikoiden keksimää oivallusta, miten spagetin saa katkeamaan kahteen osaan.

Maineikkaan MIT:n (Massachusettsin teknillinen korkeakoulu) tutkijat onnistuivat ratkaisemaan Nobel-palkitun Richard Feynmanin niin sanotun spagettihaasteen.

Feynmanin kerrotaan kerran viettäneen yön keittiössä kuivia spagetteja katkoen. Hän pohti, voiko spagetin saada taivuttamalla katkaistua kahteen osaan, jos pitää kiinni vain spagetin molemmista päistä. Yleensä spagetti hajoaa joko kolmeen tai neljään osaan.

Ranskalaiset fyysikot pääsivät jyvälle ratkaisusta vuonna 2005, jolloin he onnistuivat kuvaamaan niitä voimia, jotka ilmiössä vaikuttavat. Ranskalaisten mukaan spagetti katkeaa taivutettaessa läheltä sen keskikohtaa, jossa se on eniten taittunut. Katkeaminen aiheuttaa spagetissa heilahduksen, joka rikkoo spagetin useampaan palaseen. Ranskalaiset eivät kuitenkaan vastanneet olennaiseen kysymykseen: voidaanko spagetti pakottaa hajoamaan kahteen osaan?

MIT tiedotti tieteellisestä löydöksestään viime viikolla. Suomessa asiasta on uutisoinut ensimmäisenä Tiede-lehti. Proceedings of the National Academy of Sciences -tiedejulkaisussa ilmestyneessä artikkelissa vastataan viimeinkin kysymykseen: spagetin voi pakottaa hajoamaan kahteen osaan.

Juju on kierteessä

Kun kuivaa spagettia ensin käännetään kierteelle (noin 270 astetta) ja sen jälkeen taivutetaan hitaasti, on todennäköisempää, että se katkeaa kahteen osaan. Tutkijat käyttivät mallinnoksessaan Barilla-merkkistä spagettia.

"Kun se (spagetti) katkeaa, se ponnahtaa edelleen, koska tikku haluaa olla suorassa. Mutta se ei myöskään halua olla kierteellä", tutkimukseen osallistunut MIT:n apulaisprofessori Jörn Dunkel kertoo tiedotteessa.

Kun spagettiin kohdistuu taivutuksen luoman aaltoliikkeen lisäksi kierteen luoma pyörähdys, spagettipalasten ponnahtaminen suoraan ei katkaise sitä useampaan osaan.

Kokeile itse!

Yhteishyvä testasi leikkimielisesti havaintoa samanlaisella spagetilla kuin virallisessa testissä.

Ensimmäisellä kerralla tikku hajosi neljään osaan, mutta vastoin kaikkia todennäköisyyksiä toisella kerralla spagetti katkesi kahteen osaan.

Kokeile spagettihaastetta kotonasi ja lähetä meille video yhteishyva.toimitus@sok.fi tai Facebookissa.

Lisää aiheesta