Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Mika Koskinen, marketpäällikkö, S-market Vallila

Selkokielellä puhutaan kaupasta, ei liikkeestä

Teksti:
Katri Karsi
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 21.12.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
S-market Vallilan marketpäällikkö Mika Koskinen tukee maahanmuuttajien kotoutumista suomalaiseen työelämään. Siksi hän kannustaa koko marketin väkeä käyttämään selkokielistä suomea ulkomaalaistaustaisten harjoittelijoiden kanssa.

"Haastoin kaikki HOK-Elannon S-marketit Selkokeskus ry:n ja Ylen "Puhu selkokieltä" -kampanjaan marraskuussa, kun kampanja avattiin meidän myymälässämme. Meillä on tässä asiassa hyvä maine, sillä selkokieleen keskitytään aina, kun meille tulee maahanmuuttajia työharjoitteluun.  Vakituisesti meillä on tällä hetkellä kuusi ulkomaalaistaustaista työntekijää.

Päällikkönä minun tulee saada aikaan tilanteita, joissa henkilökunta joutuu työskentelemään vieraskielisen harjoittelijan kanssa suomeksi eikä esimerkiksi englannin avulla. Näistä tilanteista hyötyvät kaikki. Jos asiaa ei saada yhdellä tavalla selväksi, keksitään toinen tapa ja tarvittaessa vielä kolmaskin. Meillä on taukohuoneen seinällä vinkkejä selkokielen puhumisesta sekä lista työelämän sanoista selkokielellä.

Olen oppinut, että "joo joo" on huono vastaus, jos kysyn jotain tai annan neuvon. Usein se saattaa olla vain tapa miellyttää pomoa. Siksi aina täytyy varmistaa, ymmärrettiinkö minut varmasti. Se vie aluksi aikaa, mutta helpottaa jatkoa huomattavasti. Liika kohteliaisuus on turhaa, siksi ei pidä arastella puolin tai toisin, vaan varmistaa, mitä toinen todella tarkoittaa.

Harjoittelu on hyvä tapa aloittaa integroituminen. Ruoka yhdistää kaikkia ja päivän aikana näkee valtavan määrän asiakkaita. Työkavereista saattaa tulla kavereita myös työpaikan ulkopuolella. Asenne ratkaisee. Minun kokemukseni mukaan ne, jotka ymmärtävät tarvitsevansa suomen kieltä pärjätäkseen, oppivat sitä nopeimmin."

Lisää aiheesta