Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ylioppilaslakissa oleva kokardi eli Apollon lyyra on suomalaisen ylioppilaslakin erikoispiirre.

Ylioppilaslakki voi olla myös vegaaninen – Keski-Suomessa valmistuu 20 000 lakkia vuodessa

Teksti:
Tiiu Pohjolainen
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen, Kristiina Kontoniemi
Julkaistu: 24.5.2022
|
Muokattu: 25.5.2022
Suurin osa nyt keväällä päähän painettavista valkolakeista on tänäkin vuonna valmistettu Keski-Suomen Viitasaarella sijaitsevassa tehtaassa kotimaisin voimin. Lakkeja valmistava Fredrikson on perustettu vuonna 1887.

1887 toiminta käynnistyy

Anton Fredrikson perusti Jyväskylään kravatti- ja rusettitehtaan vuonna 1887. Menestyksen myötä tukkukauppias laajensi tehtaan tuotannon myös lakkeihin. Sittemmin yritys valmisti hansikkaita ja damaskeja. Fredriksonin hattutehtaalta on toimitettu historian saatossa talvi- ja kesäpäähineitä myös eri armeijoille.

20 000 valmistujalle

Viitasaaren tehtaalla valmistuu parikymmentätuhatta lakkia vuodessa. Ylioppilaslakkien ohella valmistetaan ammattilaislakkeja; noin joka kymmenes lakki lasketaan tuoreen merkonomin, lähihoitajan tai vaikkapa datanomin kutreille. Myös kaksoistutkinnon suorittajalle on oma lakkinsa.

Fredrikson valmistaa myös täysin vegaanista ylioppilaslakkia. Joskus tarvitaan kadonneen lakin tilalle uusi. Silloin valinta on usein Wanhalakki, jonka sametti on elämää nähneen kermanvaaleaa.

Fredrikson valmistaa myös täysin vegaanista ylioppilaslakkia.

17 sisävuoripohjaa

Myös lakin sisus viestii. Eniten myydyssä Oiva-ylioppilaslakissa vuori on tutun sinivalkoinen. Saatavilla on eri sisävuoria, jotka kertovat lakin käyttäjän kotiseudusta – niinpä satakuntalaisen lakin vuori on sinikeltainen, kun taas eteläsuomalaisen lakin sisus hehkuu oranssia ja valkoista.

12 työvaihetta

Sametti ja vuorikangas leikataan MASI Jeansin tehtaalla Virossa. Keski-Suomessa leikatut päälli- ja vuorikappaleet jaotellaan koon mukaan. Tarvitaan 12 eri työvaihetta, ennen kuin sametti on saatu yhdistettyä nahkaiseen tai nahkamassaiseen lippaan, kuminauhaan, vuorikankaaseen, remmiin ja lyyraan – ja lakki on valmis paketoitavaksi.

90 prosenttia Euroopasta

Materiaalit pyritään hankkimaan niin läheltä kuin mahdollista. Lakkien kullatut lyyrat sekä nahkamassasta valmistetut lipat hankitaan Saksasta. 14 karaatin kullan lyyrat tulevat kotimaisen Kultakeskuksen kautta. Lakkeihin käytetään italialaista samettia. Yhteen ylioppilaslakkiin kuluu 12 senttiä samettia. Samettia kuluu vuosittain 50 pakkaa.

Fredrikson

  • Vuonna 1887 perustettu hattutehdas.

  • Vuonna 2001 yritys siirtyi osaksi silloista M.A.S.I Company -konsernia, joka toimii nykyään nimellä MASI Jeans Oy.

  • Viitasaarella sijaitseva ylioppilaslakki- ja ammattilakkitehdas työllistää viisi työntekijää.

  • Lakeilla on Suomalaisen Työn Liiton myöntämä Avainlippu-tunnus.

Lisää aiheesta