Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Luonnollista puhtautta

Teksti:
Hanna Moilanen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 18.6.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
LV Biohajoava nestesaippua valmistetaan Heinävedellä perinteisellä mutta salaisella reseptillä. Pakkaus on uudistunut vuosien kuluessa, mutta resepti on sama kuin vuosikymmeniä sitten.

LV palasaippua ja Biohajoava nestesaippua ovat monelle suomalaiselle tuttuja tuotteita. Arjen tohinan keskellä tai mökkisaunan lämmössä tulee kuitenkin vain harvoin mietittyä, mistä saippua on saanut alkunsa ja miten se tehdään.

Biohajoavan nestesaippuan matka lähikaupan hyllylle alkaa Etelä-Savosta, Berner Oy:n Heinäveden tehtaalta. Kaikkialla on siistiä ja ilma tuoksuu tunnistettavasti puhtaudelle. Tämä ei toki ole mikään ihme, koska tehtaassa valmistetaan useita tuotteita saippuasta astianpesuaineisiin. Samat linjastot soveltuvat usean eri tuotteen tekemiseen, kunhan ne pestään huolellisesti aina tuotteen vaihtuessa.

Tehdashallin neutraalin vaaleiden seinien sisäpuolella varsinaisessa tehdassalissa kaikuu tasainen koneiden suhina, säksätys ja taonta. Melutaso on uusien koneiden ansiosta alhaisempi kuin ennen, mutta silti seinällä on yhä tarjolla korvatulppia, joilla osa työntekijöistä suojaa korviaan. Jotta työntekijöiden työpäivä ei kävisi muutenkaan fyysisesti liian raskaaksi ja yksitoikkoiseksi, he vaihtavat päivän aikana työpistettään säännöllisesti.

Herkän ihon ystävä

Kun saippuan valmistus alkaa, varastotyöntekijät poimivat trukeilla korkeista hyllyistä valtavalta näyttäviä tynnyreitä. Niissä on muun muassa erilaisia rasvahappoja ja emästä, joista nestesaippua sekoitetaan tarkasti varjellun reseptin mukaisesti.

Eri ainesosat lisätään saippuan teossa käytettävään keittokattilaan, joka sekin näyttää reilusti kookkaammalta kuin esimerkiksi kotikeittiöstä tuttu perunakattila. Normaaliannos nestesaippuaa valmistuu nimittäin 10 000 litran säiliössä. Näin suuren annoksen valmistuksessa aineiden annostelu ja sekoittaminen on äärimmäisen tarkkaa puuhaa.

"Esimerkiksi kesätyöntekijät eivät pääse sekoittamaan saippuaa, vaan tehtävä on täysin kokeneiden asiantuntijoidemme käsissä. Syntyvä tuote on varmasti turvallinen, sillä saippuan valmistuksessa eri hapot ja emäkset neutraloivat toisensa", vastaava työnjohtaja Marko Kräkin korostaa.

Biohajoava nestesaippua ja muutkin LV-tuotteet soveltuvat hyvin myös allergisten ja herkkäihoisten käyttöön ja ne valmistetaan yhteistyössä Allergia- ja astmaliiton kanssa.

Saippua laatua seurataan tarkasti myös tehtaan omassa laboratoriossa, jonka hyllyille on kasattu erilaisia purkkeja ja purnukoita vuosikymmenien varrelta. Laboratoriopäällikkö Sari Timonen kauhaisee tottuneesti annoksen saippuaa pieneen dekkaan ja tutkii sen pH-arvoja.

pH-mittari raksuttaa hetken, mutta asettuu sitten näyttämään juuri oikeaa arvoa. Tutkimus ei yllätä mittaajaa, sillä se on tehty kertaalleen jo ennen saippuanpullotusta. Sekä pH-arvon että tuotteen koostumuksen täytyy olla kohdallaan, ennen kuin tuotannolle näytetään vihreää valoa.

Alkuperäinen resepti

LV-tuotesarja sai alkunsa yli 50 vuotta sitten, kun ihotautiopin professori Carl-Erik Sonck kehitti palasaippuan pohjoisen asukkaiden herkälle iholle. Tavoitteena oli yhdistää tehokas pesu hellävaraiseen ihonhoitoon.

Myöhemmin palasaippuan rinnalle kehitettiin annosteltava nestesaippua. Myös tämän saippuan koostumus on edelleen alkuperäinen.

"Tuote on erinomainen ja suunniteltu huolellisesti, joten muutoksiin ei ole ollut tarvetta. Pakkausta ja ulkoasua olemme uudistaneet yhdessä muun LV-tuoteperheen kanssa", Bernerin brändijohtaja Salla Eklund kuvaa.

Myöskään alkuperäisistä arvoista ei ole tingitty. Brändi rakentuu edelleen puhtauden, turvallisuuden ja kotimaisuuden varaan. Esimerkiksi Heinäveden tehtaat työllistävät noin 50 henkilöä ja ovat siten merkittävä työllistäjä pienellä itäsuomalaisella paikkakunnalla.

Nestesaippuan valmistuksen yksityiskohtaiset vaiheet ja tarkka resepti ovat aina olleet hyvin varjeltuja salaisuuksia.

"Käytettävät raaka-aineet ja niiden suhteet ovat erityiset. Joskus vuosien varrella olemme metsästäneet kissojen ja koirien kanssa korvaavaa ainesosaa, kun raaka-aineiden saannissa oli haastetta. Yhtä hyviä aineita oli vaikeaa löytää, joten pidimme reseptin ennallaan", Eklund paljastaa.

"Käytettävät raaka-aineet ja niiden suhteet ovat todella erityiset."

Pullot liikkuvat linjastossa

Kun nestesaippua on valmista pakattavaksi, se pullotetaan linjastolla, jonka koneet voidaan säätää erikokoisille pulloille.

Pakkausprosessin alkuvaiheessa varastotyöntekijä kaataa tyhjät saippuapullot siiloon, josta kone poimii ja järjestää ne liukuhihnalle oikein päin. Sen jälkeen kone annostelee saippuaa kuuteen pulloon kerrallaan.

Linjastolla työskentelevä Jaana Kiukkonen asettaa annostelupumpun jokaisen täytetyn pullon suulle. Hänen ei kuitenkaan tarvitse kiristää pumppuja, koska kone pyöräyttää ne napakasti kiinni. Tässä vaiheessa ulkopuolinen ei välttämättä arvaa, mitä valkoinen pullo sisältää. Asia korjaantuu pian, kun pullo saa seuraavaksi kylkeensä etiketin ja eränumeron.

"Eränumeron perusteella voidaan jäljittää, mistä raaka-aine-eristä tuote on tehty. Säilytämme laboratorion testaamia näytteitä kolme vuotta", tehtaanjohtaja Jari Puustinen kertoo.

Linjaston loppupäässä kone taittelee pahvilaatikon valmiiksi, kokoaa siihen kuusi saippuapulloa ja liimaa sen jälkeen laatikon kasaan. Pakkaaja Henri Liukko valvoo linjastoa silmä tarkkana sekä lisää aina tarpeen mukaan laatikkoaihioita ja liimaa koneeseen. Hän myös kerää valmiit pakkaukset lavalle varastointia varten.

Kun lava on täynnä, varastotyöntekijä Matti Kinnunen käärii sen suojakelmuun ja nostaa trukilla korkeille hyllyille odottamaan. Mikrobiologisen puhtauden testitulokset valmistuvat laboratoriossa noin viikon sisällä. Kun ne on käyty läpi, tuotteen voi lähettää turvallisin mielin kuluttajien käytettäväksi.

LV-tuotteet valmistetaan yhteistyössä Allergia- ja astmaliiton kanssa.