Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kari Hotakaisen lukuseurana olohuoneessa on Hertta-koira.

Kirjailija Kari Hotakainen: "Joskus on saatava olla väärässä"

Teksti:
Nina Riihimaa
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 19.9.2018
|
Muokattu: 3.3.2023
Kimi Räikkösen elämäkerran kirjoittanut Kari Hotakainen viihtyy vapaalla erimielisten seurassa.

Jos olisin jonkin romaanini päähenkilö, olisin Juntti-Mutteri kirjastani Lastenkirja. Juntti-Mutteri on rohkea poika, joka tekee enemmän kuin ajattelee. Silti hän ei tee ajattelemattomia tekoja. Hän ryhtyy toimeen ja katsoo sitten, mitä sai aikaan.

Kirjailija, jonka kanssa haluaisin kahvitella on runoilija Sirkka Turkka. Kun aloittelin kirjailijana, en pitänyt itseäni kovin älykkäänä enkä uskonut osaavani kirjoittaa kuulaita runoja. Sirkka Turkka osoitti, että salaisuus piilee näennäisen arkisissa asioissa. Sellaisista minäkin osasin kirjoittaa. Keskustelisimme koirista ja eläimistä, ne ovat mielenkiintoisempia kuin kirjailijan työ.

Kun aloitan uuden kirjan kirjoittamisen, kuvittelen, etten ole koskaan kirjoittanut mitään. Yritän lähteä liikkeelle neitseellisesti, ilman vuosien saatossa kehittyneitä maneereja.

Konkreettinen teko on vaihtaa dokumentin asetuksista aina sama kirjasintyyppi ja fontin koko: Palatino 12 pistettä. Ilman sitä ei synny hyvää tekstiä. Typerää taikauskoa, mutta silti tärkeää minulle.

Kun aloittelin kirjailijana, en pitänyt itseäni kovin älykkäänä.

Kummallisinta, mitä minulle on tapahtunut kirjoittaessani on se, kun tulin pysäytetyksi Formula ykkösten Barcelonan talvitesteissä. Tein taustatyötä Kimi Räikkösestä kertovaan kirjaan, ja minulla oli kaulassa "Räikköspassi", jolla piti päästä kaikkein pyhimpäänkin. Minulle kerrottiin, että olen väärän värinen.

Selvisi, että Ferrarin pilttuussa kaikilla pitää olla punaiset vaatteet. Sain lainaksi punaisen takin, jota käytin jatkossa. Alaosaan kelpasivat kaiken väriset siistit farkut tai suorat housut.

Romaanihenkilön on pakko olla ristiriitainen

Kun kynä ei kulje kirjaa kirjoittaessani, käytän viiden puron taktiikkaa. Kun yksi puro tyrehtyy, toinen pulppuaa. Jos kolumni ei kulje, vaihdan satuun. Jos satu takkuaa, jatkan romaania. Kuunnelman juonen pysähtyessä siirryn näytelmän pariin.

Rohkeuden puute ei estä minua kirjoittamasta. Romaanihenkilön on pakko olla ristiriitainen, että hän olisi kiinnostava. Siksi hänestä on uskallettava kirjoittaa sellainen.

Käsikirjoitukseni lukee ensimmäisenä kustannustoimittaja. Odotan hänen palautettaan kuin tulisilla hiilillä. Tiedän, että vieras silmä näkee paremmin kuin lämmin sydän.

Muuhun kritiikkiin suhtaudun hyvin kiinnostuneena, haluan tietää kaiken, mitä kirjoistani sanotaan. Jos tulee lunta tupaan, käytän kahden K:n taktiikkaa: kaksi tuntia Keskuspuistossa vie ajatukset muualle.

Kirjailijana joudun olemaan oikeassa kaikessa.

Kirjailijana olosta pääsen irti harrastamalla sulkapalloa, pyöräilyä ja väärässä olemista. Kirjailijana joudun olemaan oikeassa kaikessa, päättämään yksin jokaisesta lauseesta ja juonenkäänteestä. Vapaalla on virkistävää olla erimielisten seurassa. Heidän kanssaan minun ei tarvitse olla – enkä pysty olemaan – aina oikeassa.

Kari Hotakainen

Kuka? Helsinkiläinen kirjailija, jolta on ilmestynyt romaanien lisäksi runoja, lasten- ja nuortenkirjoja, kuunnelmia ja käsikirjoituksia. Sai Finlandia-palkinnon vuonna 2002 romaanistaan Juoksuhaudantie. Palkittu Pro Finlandia -mitalilla 2013.

Mitä? Uusin kirja, Tuntematon Kimi Räikkönen  (Kustannusosakeyhtiö Siltala) on myynnissä Prismoissa. Kirjan julkaisuoikeudet on myyty mm. Britanniaan, Unkariin, Hollantiin, Italiaan, Ruotsiin, Puolaan ja Viroon. Kirjan 4. painos tuli myyntiin syyskuussa, ja sitä on myyty noin 90 000 kappaletta (19.9.2018).

Lisää aiheesta