Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin pienennät mökin sähkölaskua aurinkoenergian avulla

Teksti:
Vantaan Energia
Kuvat:
Vantaan Energia
Julkaistu: 3.6.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Sähkön tuottaminen aurinkoenergialla on helppoa, huoletonta ja ympäristöystävällistä. Asiantuntija kertoo, miten hyödynnät aurinkoenergiaa mökilläsi. Kaupallinen yhteistyö / Vantaan Energia

Aurinkoenergialla tuotettu sähkö kiinnostaa yhä useampaa. Se on erinomainen ratkaisu kesämökille silloin, kun sähköliittymää ei ole mahdollista syystä tai toisesta saada, mutta sähkölle on tarvetta.

Aurinkojärjestelmän voi hankkia myös sähköverkon rinnalle. Tällöin osa sähköstä tuotetaan itse ja verkosta ostetaan vain tarvittava lisäsähkö.

Alkeellisesti varustelluilla mökeillä viihtyviä löytyy aina, mutta mökkeilyn huumaa ei vähennä se, jos haluaa ulkona vietetyn päivän päätteeksi rentoutua vaikkapa television äärellä.

Suomalaisista mökeistä peräti yhdeksän kymmenestä on jo kiinni sähköverkossa.

”Suomalaiset mökit ovat entistä paremmin varusteltuja. Ne ovat enemmänkin kakkoskoteja, joissa sähköllä on merkittävä rooli”, sanoo Vantaan Energialla aurinkosähköstä vastaava tuotepäällikkö Eero Pyhäranta.

Kännykän akku täyteen aurinkoenergialla

Eero Pyhärannan arvion mukaan aurinkoenergiasta ovat erityisen kiinnostuneita juuri ne mökkiasukkaat, joilla ei ole sähköliittymää. Sähköttömät mökit sijaitsevat usein kaukana saaristossa tai erämaassa, jonne sähköverkon saaminen on suhteellisen kallista tai jopa teknisesti mahdotonta.

”Aurinkopaneeli on helppo tapa saada sähköä sellaisellekin mökille, jonne sähköverkon saaminen on hankalaa”, Pyhäranta sanoo.

Hän asuu kerrostalossa, mutta vanhempien mökillä sähköä on tuotettu aurinkopaneeleilla jo parikymmentä vuotta.

”Aluksi vanhempani hankkivat yhden paneelin mökille, mutta nyt heillä on aurinkosähköjärjestelmä myös kotona.”

Mökkikauden alkaessa Pyhäranta osallistuu aurinkojärjestelmän kokoamiseen. Talveksi paneelit ja akku viedään varastoon.

”Paneelit voisi jättää talveksi uloskin, mutta meillä ne on kuitenkin viety aina sisälle.” Aurinkosähkö ja akku kattavat mökin perustarpeet, kuten valaistuksen ja kännykän lataamisen, ilman sähköverkkoon liittymistä.

”Mutta pitkiä Netflix-sessioita sillä ei kyllä saa aikaan”, Pyhäranta huomauttaa.

Hän kehottaa miettimään, kuinka paljon mökillä vietetään aikaa.

”Jos mökillä käy vain kerran pari kesässä, riittää varmasti vaatimattomampikin järjestelmä.”

Sähkönkulutusta on helppo seurata

Jos aurinkopaneelit hankitaan mökille sähköverkon rinnalle, aurinkosähköjärjestelmän saa edullisimmillaan asennettuna noin 5 000 eurolla. Järjestelmä maksaa itsensä takaisin ajan kanssa, sillä sähköverkosta ostettavan sähkön määrä vähenee.

”Aurinkosähkön hyödyntäminen näkyy sähkölaskussa saman tien. Ja jos sähköä tuottaa yli oman tarpeen, sen voi myydä Vantaan Energialle takaisin”, Pyhäranta kertoo.

Jos kesämökillä on sähköliittymä, voi mökin sähkönkulutusta seurata näppärässä raportointipalvelussa, josta näkee kulutuksen lähes reaaliaikaisesti.

Yhä useammalle aurinkoenergia on myös ideologinen valinta, sillä moni kuluttaja haluaa ostaa ilmastoystävällisesti tuotettua sähköä.

”Aurinkosähkö on ympäristöystävällistä, itse tuotettua sähköä.”

Näin hyödynnät aurinkoenergiaa mökillä:

  1. Aurinkopaneeli ja akku, joilla pystyy tyydyttämään perustarpeet, kuten pitämään mökkijääkaapin kylmänä.
  2. Aurinkopaneelit perussähkön rinnalle, jolloin sähköverkosta ostetaan lisäsähköä tarpeen mukaan. Tässä järjestelmässä invertteri liittää aurinkopaneelit sähköverkkoon.

Lue lisää aurinkosähköstä täällä.

Tiesitkö, että voit saada aurinkoenergialla tuotettua sähköä ympäri vuoden?

Tee Bonussähkö-sopimus ja lisää sopimukseesi Aurinkoenergia-lisätuote, niin saat 100 % auringolla tuotettua sähköä. Voit lisätä uusiutuvaa ja alkuperävarmennettua aurinkoenergiaa sähkösopimukseesi milloin tahansa. Aurinkoenergia kerryttää Bonusta.

www.bonussahko.fi