Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Naismotoristit nauttivat vauhdin ja vapauden hurmasta

Teksti:
Risto Hakola
Kuvat:
Petra Blomqist, SOK
Julkaistu: 18.6.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Yhteisajelut tekevät moottoripyöräilystä hauskempaa. Keskisuomalaisnaiset ajavat kokoontumisajoillaan usein ABC-asemalta toiselle.

Liikenneaseman pihaan kaartaa enduropyörä. Sen selässä istuu jyväskyläläinen fysioterapeutti Virpi Kapanen. Moottoripyöräilijän kesä lähtee tästä. Keskisuomalaisnaisten ilta-ajot aloitetaan aina Jyväskylän Keljonkankaan ABC-liikenneasemalta.

Kapanen on moottoripyöräillyt 13 vuotta. Hurahtaminen harrastukseen on se tavallinen naismotoristin tarina: puoliso toteutti teini-iästä asti kyteneen unelmansa ja osti kolmikymppisenä pyörän, ja Kapanen seurasi perässä.

"Sovittiin, että minäkin saan ajaa. Ajoin mieheni 500-kuutoisella Hondalla silloin tällöin työmatkoja ja pikkureissuja. Sitten mies vaihtoi isompaan pyörään. Minulle ei kuitenkaan enää riittänyt kyydissä istuminen, joten ostin oman pyöräni, Yamaha 535 Viragon."

Vuosien varrella Kapanen sai kaksi lasta, nyt 10- ja 7-vuotiaat pojat, mutta moottoripyöräily on jatkunut taukoamatta: pojilla on ollut hoitopaikka mummolassa.

Nykyinen pyörä, KTM 690 Enduro Allroad, on Kapasen viides pyörä. Kuudeskin on kotitallissa.

"Tällä on koko Suomi hallussa: pääsen töihin, yhteisajeluille naisten kanssa, isoille teille ja maaseudun pienille sorateille, joille sileärenkaisilla, tavallisilla matkamoottoripyörillä ei oikein voi mennä", hän esittelee menopeliään.

Heinäkuussa Kapanen lähtee miehensä kanssa reitille, jonne nykyinen moottoripyörä sopii mainiosti.

"Tarkoitus on tutkia Altan vanha postitie Pohjois-Norjassa. Sitä monet soratiepyöräilijät ovat kehuneet, ja Altan postitiestä on ollut juttua enduropyöriä harrastavien naisten valtakunnallisessa Rapakat-yhteisössä", hän kertoo.

Ajosuunnitelmat tehdään keväällä

Mutta nyt ei ole alkamassa rapakkoteiden kokoontumisajo, vaan Ladies' Bike Club Keski-Suomen alueen motoristien ensimmäinen viikkoajo tänä vuonna. On torstai-ilta ja aurinko paistaa. Loistava sää kauden aloitukseen.

Keljonkankaan ABC:lle tulee pikkuhiljaa lisää naisia. Parikymppinen Sonja Autio on porukan nuorin, ja viisikymppisenä ajamisen aloittanut Mirja Nyholm vanhin. Mukaan ovat tulleet myös Kirsi Heikkinen ja Seija Salakka.

Naismotoristien vetäjä Eira Möttönen käy tervehtimässä joukkojaan, tosin autolla.

"Päällekkäinen meno, ei voi mitään. Mutta tästä se lähtee. Kokoonnumme kesän aikana 11 kertaa Keljonkankaan ABC:lle, josta lähdemme ajamaan eri kohteisiin. Reitit on suunniteltu jo maaliskuussa", hän kertoo.

Parhaimmillaan reitit ajetaan 15 naisen letkassa, joskus letkassa on vain muutamia. Kaikkiaan kerholaisia on kolmisenkymmentä.

"Ajoihin voi osallistua, vaikka ei kuuluisikaan kerhoon. Meille mahtuvat kaikki moottoripyörään, ikään ja ajokokemukseen katsomatta", Möttönen sanoo.

"Vain sukupuoli katsotaan", heittää Nyholm.

Möttönen kertoo, että niillä viikoilla, jolloin virallista ilta-ajoa ei ole, porukka saattaa kokoontua epävirallisesti.

"Tuolloin voimme kokoontua torstai-iltaisin Vaajakosken ABC:lle, josta voi tehdä yhteisajelun tai vain istua kahvilla."

Mutta miksi tarvitaan naisten oma kerho?

"Miksi ei? Moottoripyöräilevillä naisilla voi olla vähän eri näkökulma harrastukseen kuin miehillä, joten täällä äänemme kuuluu. Kaikkiaan yhdistykseemme kuuluu noin 400 jäsentä koko Suomessa."

Keski-Suomen naiset kuuluvat lisäksi kansainväliseen naismotoristien kattojärjestöön WIMAan. Kansainvälinen Wima-ralli on järjestetty Suomessa kolmesti, viimeksi vuonna 2008.

Parhaimmillaan reitit ajetaan 15 naisen letkassa, joskus letkassa on vain muutamia.

ABC:ltä ABC:lle

Nyt lähdetään matkaan. Keljonkankaalta naiset ajavat Myllyjärven ja Laajavuoren kautta Jyväskylän pohjoispuolelle Palokan ABC:lle.

"Kesto on vajaat puoli tuntia. Ensimmäinen viikkoajo on suunniteltu tarkoituksellisesti lyhyeksi, sillä suurin osa meistä aloittaa kautensa tästä", kertoo Heikkinen.

"Toivottavasti emme saa Jyväskylän liikennettä kaaokseen ennen kuin olemme Palokassa", sanoo Nyholm.

Pyörät käynnistyvät, ja ajokausi 2014 alkaa viiden naisen muodostamassa jonossa. Reitti polveilee Jyväskylän esikaupunkialueilla kiertäen ydinkeskustan sekä valtatiet. Palokan ABC:lle letka saapuu ajallaan. Naisia on vastassa Sari Ruokolainen pyörineen.

"Missasin lähdön, kun en saanut järjestettyä lastenhoitoa. Olen ollut mukana Ladies' Bike Clubin toiminnassa 10 vuotta, eli ajohistoriani alusta asti. Välillä olen joutunut lasten takia jättämään viikkoajoja väliin, mutta nyt kun nuorempikin on jo 3-vuotias, uskon ehtiväni taas paremmin mukaan."

Juuri tätä on Ladies' Bike Club: naisia eri elämäntilanteissa, nuoria aloittelijoita, äitejä lapsijuttuineen sekä naisia, joiden lapset ovat jo maailmalla.

Sonja Autiolla alkaa kolmas kesä moottoripyörän selässä.

"Kerhomme kautta olen päässyt tutustumaan lähialueen reitteihin. Porukassa on mukava tehdä ajoretkiä."

Kahvihetki viimeistelee illan

Viikkoajo ei kuitenkaan pääty Palokan ABC:n paikoitusalueelle, vaan edessä on vielä kokonaisuuden kannalta tärkeä sosiaalinen kanssakäyminen kahvittelun merkeissä.

"Akkojen juttuja akkojen kesken kaikesta maan ja taivaan väliltä", kiteyttää Nyholm.

Palokan ABC:lla naisporukkaa palvelee myyjä Marju Kymäläinen.

"Täällä kokoontuu useampiakin moottoripyöräporukoita. Kesällä tien päältä piipahtaa paljon pitkää matkaa taittavia motoristeja. Kesäkuumalla motoristit ostavat muita asiakkaita enemmän jäätelöä. Raavaat äijät sitten marssivat usein Hesburgerin puolelle. Leppoisaa porukkaa,", luonnehtii Kymäläinen.

Kahvittelupöydässä alkaa puheensorina.

"Me emme ole niinkään kiinnostuneita pyörien teknisistä ominaisuuksista kuten miehet, vaan keskustelemme paljon eri reiteistä ja lomasuunnitelmista", sanoo Heikkinen, joka poikkeaa muusta porukasta siinä, ettei ryhtynyt motoristiksi miehen kautta.

"Toteutin nuoruuteni haaveen 11 vuotta sitten ja ostin Honda CP 500:n, jolla vieläkin ajan. Aikanaan vanhempani eivät antaneet ostaa pyörää."

"Niin, ja keskustelemme paljon vaikkapa kaloreista", muistuttaa Ruokolainen.

Mikä moottoripyöräilyssä lopulta viehättää?

"Tietenkin se vapauden tunne. Kauniina kesäiltana voin lähteä mieheni kanssa pyörillä kahville johonkin sadan kilometrin päähän. Se on elämää", Nyholm kiteyttää.

Moottoripyöräilijöiden suosikkireitit

Kysyimme Ladies' Bike Clubin jyväskyläläisjäsenten suosikkireittejä. Testaa, innostutko sinäkin näistä maisemista ja mutkateistä.

Kantatie 62

"Reitti kulkee Mikkelistä Imatran rajanylityspaikalle. Alueen maisemat ovat monessa suhteessa vertaansa vailla. Tie on paikoin kapea, ja siinä on riittävästi mutkia, ja lisäksi siltä on paljon kauniita näkymiä Saimaalle. Tien varrella sijaitsee muun muassa Pistohiekan kahvila ja tanssilava", kertoo Seija Salakka.

Päijänteen saaristotie

"Reitti alkaa Vääksystä, josta ajetaan seututietä 314 pitkin ensin Asikkalan kirkonkylän ja Pulkkilanharjun kautta Sysmään. Yhdessä Luhangan Tammikoskelle jatkuvan seututien 612 sekä Joutsan ja Korpilahden välisen seututien 610 kanssa se muodostaa Päijänteen saaristotien. Ajan reittiä usein pohjoisesta päin Korpilahdelta Luhankaan ja sieltä Sysmään", kertoo Kirsi Heikkinen.

Reitti Pertunmaa–Mäntyharju–Orilampi

"Siellä ollaan Etelä-Savon kauniiden maisemien sydämessä. Mutkaista tietä ja kauniita maisemia", suosittelee Mirja Nyholm.

Lisää aiheesta