Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Missi-Shirly ponnisti juontajaksi Suomen kovimpaan sarjaan – ihaili lapsena Sami Tenkasta

Teksti:
Virpi Salmi
Kuvat:
Jouni Harala, SOK
Julkaistu: 26.7.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Shirly Karvinen oppi äidiltään, ettei elämässä ojenneta mitään valmiina. Hän käytti missivuotensa määrätietoisesti verkostoitumiseen, ja nyt ammattiunelmat ovat käymässä toteen. Shirly kilpailee kuulijoista samassa sarjassa Suomen suosituimpien radio-ohjelmien kanssa.

Pannaan mikrofoni auki ja aletaan höpötellä hauskoja juttuja.

Sellainen on monen kuva siitä, miten radiokanavien kuunnelluimpia aamuohjelmia tehdään. Shirly Karvinen tietää, ettei se ihan niin ole. Hän juontaa radio Suomi Rockin aamuohjelmaa Ville Kinaretin ja Mikko Honkasen kanssa. Juontajakollegojen kanssa kemioiden on kohdattava eikä tuntien radio-ohjelmaan voi marssia valmistautumatta.

"Nuorena kuuntelin NRJ:tä ja olin Sami Tenkasen fani. Ajattelin jo silloin, että radiotyö voisi olla minun juttuni. Se on luovaa ja eläväistä."

Radiotyötä on nyt takana reilu vuosi. Se voi hyvinkin olla 25-vuotiaan Shirlyn tähänastisen elämän hienoin vuosi. Monet työhön liittyvät haaveet ovat käymässä toteen.

Ja niin oli tarkoituskin, kun Shirly valittiin Miss Suomeksi vuonna 2016. Hän asetti tavoitteekseen löytää kaupallisen puolen ammattikorkeakouluopintojen jälkeen ammatikseen jotain luovaa ja hauskaa.

Shirly, 25, kasvoi Jyväskylässä. Etenkin kiinalainen äiti painotti kunnollisen koulutuksen merkitystä.

"Hän on juuri niin tiikeriäiti kuin voi olla", Shirly nauraa.

Sisälläni asuu pieni kiinalainen, jonka on koko ajan pakko ylisuorittaa.

Tiikeriäiti-termi on tullut tunnetuksi kiinalaistaustaisen yhdysvaltalaisprofessorin Amy Chuan vuonna 2011 julkaistusta kirjasta Tiikeriäidin taistelulaulu. Siinä Chua kertoi kasvatusmenetelmistään, jotka saivat äidit ympäri maailman kohottelemaan kulmiaan. Chuan mielestä lapsia lellitään länsimaissa liikaa, eikä heiltä vaadita tarpeeksi. Chua itse vaati tyttäriltään kymppejä koulusta, ja päivittäiseen ohjelmaan kuului tuntikausia pianon- ja viulunsoiton harjoittelua. Leikkimiseen ei ollut aikaa. Ihan noin tiukka tiikeri Shirlyn äiti ei kuitenkaan ole ollut.

"Ero suomalaiseen isääni oli siinä, että isä kehui mitä tahansa kotitehtävääni kuuluvia askarteluja, vaikka ne olisivat olleet kuinka rumia. Äiti katsoi niitä kriittisemmin ja ehdotti parannuksia. Mielestäni siinä oli hyvä tasapaino."

Unelmat vihdoin toteen

Missivuosi oli vielä meneillään, kun Shirly postasi Facebookissa puolivirallisen työnhakuilmoituksen alkuvuodesta 2017. Ilmoituksessa Miss Suomi kertoi, että häneen voi ottaa yhteyttä, jos kaipaa juontajaa mihin tahansa tilaisuuteen tai tapahtumaan. Shirlyn nykyinen pomo radiosta näki postauksen ja tarttui kehotukseen.

"Olimme tavanneet ohimennen, ja hän muisti, että olen ihan supliikki tyyppi."

Pelkän supliikin avulla radiotöihin ei kuitenkaan kävellä. Shirly harjoitteli radiotyötä muutaman kuukauden ajan. Kun homma näytti olevan hallussa, hän sai viime kesäksi kesätyön Radio Rockin iltapäiväohjelmassa. Se poiki jatkoa aamuohjelmaan, sillä kemiat juontajakollegojen kanssa pelasivat hyvin yhteen. "Ilmeisesti opin jotakin", hän nauraa.

Juontajana monessa

Ilmeisesti, sillä radiojuontotyö on poikinut nopeasti lisää saman alan töitä. Syksyllä Shirly juontaa MTV:llä uutta deittailuohjelmaa Viettele vaatteilla, jossa pääosasinkku valitsee treffikumppaninsa sen perusteella, millaisen asukokonaisuuden deittiehdokas on hänelle valinnut. Ohjelma perustuu brittiläiseen Dress to Impress -formaattiin.

"Olen ihan häkeltynyt, kun unelmani ovat alkaneet käydä toteen."

Shirly Karvinen juontaa Subilla myös Love Island Suomi -ohjelmaa, joka perustuu huippusuosittuun samannimiseen brittiformaattiin. Jotta kesä olisi tupaten työntäyteinen, Shirly osallistuu kilpailijana myös Fort Boyard Suomi -ohjelmaan, jota on aiemmin nähty meillä nimellä Linnake.

Ylpeä omista saavutuksista

"Olen ensimmäisen kerran elämässäni todella ylpeä siitä, mitä olen saavuttanut. Vaikka kyllä tässä on painettukin. Sisälläni asuu pieni kiinalainen, jonka on koko ajan pakko ylisuorittaa", hän nauraa.

Suomen kiireisin Shirly ehtii tänä kesänä myös lomailemaan. Hänellä on radiotyöstä kuukauden mittainen kesäloma, ensimmäinen naismuistiin. Sen aikana tärkeintä on, että saa juoda aamukahvin niin myöhään kuin huvittaa.

Shirly Karvinen

  • 25-vuotias radio- ja tv-juontaja. Miss Suomi vuodelta 2016.
  • Asuu Helsingissä miesystävänsä kanssa.
  • Juontaa syksyllä AVA-, Sub- ja MTV3-kanavilla alkavaa Viettele vaatteilla -deittailuohjelmaa, jonka yhteistyö-kumppani Sokos on.

Lue lisää

Yläaste oli Shirly Karviselle rankka paikka – "Pääasiassa kiusaajat olivat poikia"

Lisää aiheesta