Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

"Työssäni nautin siitä, että verkostoidun ja tapaan uusia ihmisiä jatkuvasti. On mukavaa työskennellä kauppojen kanssa", Vesa Lappi sanoo.

Kalansavustaja Vesa Lappi: Työasiat unohtuvat pilkillä

Teksti:
Riina-Maria Metso
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 30.11.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Vesa Lappi heittäytyy pelottomasti uusiin hankkeisiin, mutta laadusta hän ei tingi. Kala-Lapin kylmäsavulohet syntyvät käsityönä Toivalassa suvun resepteillä.

Neljä vuotta sitten pidin ensimmäisen kerran elämässäni pitkän loman. Olin juuri myynyt konealan yritykseni. Kalastin, kalastin ja kalastin.

Kalastus on ollut intohimoni pienestä asti, kuten isälläni ja isoisälläni. Minulla se menee hulluuden puolelle.

Kahdeksan kuukauden loman aikana uistelin 850 tuntia. Uistellessani mietin, mitähän sitä alkaisi isona tehdä.

Idea syntyi, kun kalastin Kallaveden Suvasvedellä pimeässä syysmyrskyssä ja räntää tuli vaakana. Se tuntui niin mukavalta, että päätin tehdä intohimostani työni. Syntyi Kala-Lappi.

Ennen aloittamista pakkasin tuotteita kylmälaukkuun ja kävin maistattamassa niitä kaupoissa ympäri Kuopiota. Kun ihmiset alkoivat kysellä, mistä tuotteita saa, huomasin markkinaraon.

Pitkän linjan savustus

Kalan laatu on minulle tärkeintä. Valmiit jalosteet eivät tyydyttäneet. Minusta kaupan hyllyiltä puuttui jotain, joten aloin tehdä tuotteita itse.

Intohimo on edelleen tärkeintä työssäni. Haluan valmistaa tuotteita eri tavalla kuin kukaan muu maailmassa. Reseptimme ovat kulkeneet suvussani, olen vain jalostanut ne nykypäivän tuotteiksi.

Teemme tuotteet käsityönä. Kylmä-savulohen valmistuksessa tuore kirjolohi suolataan ja kuivataan käsin. Savustuskylmiö on itse tehty, samoin suvussa kehitelty savupesä. Kun esimerkiksi Euroopassa teollisen kalan savustusprosessi kestää 20–30 minuuttia, meillä se vie viisi päivää.

Kun ennen vain harrastin savustusta, valvoin kaksi yötä ja kävin välillä lisäämässä tiheämpää ja ohuempaa savua ja aukomassa venttiilejä. Se oli raskasta. Niinpä kehitin tietokoneohjelman, joka valvoo savustusprosessia.

Kotimainen lohi ei petä

Kaikki tuotteemme ovat suomalaista kirjolohta, sillä sen maku on ylivoimainen. Suomalaisuutta arvostetaan ulkomaillakin, kuten vientimaissamme Saksassa ja Tanskassa.

Onneksi myös kaupat huomasivat laatumme. Oli suuri asia saada tuote S-ryhmän valikoimiin alusta lähtien. Puolitoista vuotta sitten saimme kylmäsavukalat kaikkiin Prismoihin ja suurimpaan osaan S-marketeista. Sen jälkeen olemme pystyneet laajentaa valikoi-miamme.

En pidä lomia, sillä tarvitsen säpinää.

Kehitin liiketoiminnan nollasta. Aioin ensin ostaa jonkun valmiin yrityksen, mutta siinä ei ollut tarpeeksi haastetta. Sanoin vaimolle että ensimmäiset viisi vuotta olen täysin kiinni Kala-Lapissa. Sen jälkeen voidaan ehkä suunnitella muutakin elämää kuten lomia.

Vaimo ymmärsi

Kasvu on ollut aika hurjaa. Nyt neljäntenä vuonna liikevaihto on 3,2 miljoonan euron luokkaa. Kovat tavoitteet motivoivat minua.

Eniten motivoi kuitenkin se, että tuotteistamme tykätään. Haluan lukea kaikki asiakaspalautteet itse. Luulin, että tulisi vain reklamaatioita, mutta 60–70 prosenttia onkin positiivista.

Ajatella, että kuluttajat viitsivät kiittää tuotteesta! On mukavaa, kun kysellään, milloin meiltä tulee jotain "uutta jännää".

Pilkillä työasiat unohtuvat

Kaksi viikkoa ennen joulua teemme töitä 24 tuntia vuorokaudessa.

Joulupöydässäni on kinkku ja kokeilussa olevia kalatuotteita. Muutenkin syön kalaa paljon, varmaan liikaa.

Kalareissulle otan aina evääksi lohileivät. Kalastan edelleen ympäri vuoden. Jos viikonloppuna ei ole töitä, lähden kalalle. Siellä työasiat unohtuvat.

Minulla kalastus menee hulluuden puolelle.'

Tykkään myös sienestää ja hiihdän talvisin. Kesällä pelaan frisbeegolfia. Televisiota en katso. Mieluummin otan iltaisinkin työkoneen eteeni.

En pidä lomia, sillä tarvitsen ympärilleni säpinää. Työn mielekkyys saa jaksamaan. Rakastan tätä työtä.

Olen sähäkkä luonne. Ryhdyn hankkeisiin nopeasti. Pienellä veneellä kun seilataan, kaarteetkin ovat tiukempia. Mikään päivä ei ole yksitoikkoinen eikä koskaan tarvitse miettiä, mitä tekisi.

Paitsi olihan se yksi iltapäivä jonain keväänä. Silloin sanoin, että piru vie, minulla ei ole mitään tekemistä. Lähdin pilkille."

Kala-Lappi

Vesa Lappi perusti yrityksen vuonna 2014. Tuotteita on tällä hetkellä viisi. Näin valmistuu kylmäsavulohi.

1 Vuorokausi

Kun tuore D-leikattu kirjolohi saapuu, fileet pintasuolataan käsin merisuolalla. Vuorokauden jälkeen ne kuivataan, jolloin ylimääräinen suola ja neste poistuvat. Kala painaa noin viidenneksen vähemmän kuin tullessaan.

3 Astetta

Kalat ripustetaan rullakkoon ja laitetaan savustuskylmiöön. Ne savustuvat kolmessa asteessa kolme päivää.

72 jaksoa 

Savustuksessa on 72 jaksoa, kuten paine-, pito- ja kuivausjakso. Fileet saavat leppäsavua välillä tiheämmin, välillä ohuemmin.

12 tuntia

Fileet vetäytyvät vielä puoli päivää. Sitten ne pakataan ja lähetetään myymälöihin samana päivänä.

Lisää aiheesta